Ο κ. Χουλιαράκης σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Euroworking Group και της Κομισιόν επεξεργάζονται το κείμενο της τεχνικής πρότασης που θα κατατεθεί στο Eurogroup προς συζήτηση και το οποίο θα προβλέπει α) το πρόγραμμα γέφυρα, β) τον τρόπο κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας για όσο διαρκεί αυτό, και γ) τις μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμόσει η Ελλάδα στο διάστημα έως το νέο πρόγραμμα.
Τις σχετικές διεργασίες -αλλά και την ευαισθησία με την οποία πρέπει να προσεγγίζονται- απεκάλυψε χθες το βράδυ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ο οποίος τόνισε πως διεξάγονται «άτυπες» συζητήσεις σε πολλά επίπεδα, χωρίς να υπάρχει κάτι «δεσμευτικό» και για αυτό το λόγο δεν υπάρχει και κάτι ανακοινώσιμο.
Το «ownership» του προγράμματος
Βασικό επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο προκύπτει από τη ρητορική του αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη, είναι πως η Ελλάδα επιθυμεί να έχει την ιδιοκτησία (ownership) του προγράμματος της και αυτό δεν μπορεί να συμβεί με την υιοθέτηση και εφαρμογή ενός προγράμματος που σχεδιάσθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και δεν έχει την έγκριση του ελληνικού λαού.
Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά κατέρχεται στις αυριανές διαπραγματεύσεις με πλήθος προτάσεων που θα βοηθήσουν προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης μιας αμοιβαίας και κοινά επωφελούς λύσης για την ελληνική υπόθεση. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση δεν καλλιεργεί προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας στο αυριανό συμβούλιο «γνωριμίας» του Γιάνη Βαρουφάκη με τους ομολόγους του και θεωρεί πιο ρεαλιστική την επίτευξη συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου.
Η βασική πρόταση για τη συμφωνία - γέφυρα προβλέπει πως αυτή θα διαρκέσει έως τα τέλη του Αυγούστου 2015, ώστε την 1η Σεπτεμβρίου να ισχύσει το «νέο συμβόλαιο» της Ελλάδας με τους δανειστές της.
Στη βάση αυτή το ισχύον πρόγραμμα που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου θα «μετονομαστεί» και η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να έχει πρόσβαση τόσο στα 7,2 δισ. ευρώ της εκκρεμούσας δόσης των ΔΝΤ και EFSF, αλλά και θα διατηρήσει το αποθεματικό των 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο η κυβέρνηση θέλει να χρησιμοποιήσει για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.
Για να λάβει το πρόγραμμα γέφυρα η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει σε ένα κείμενο μεταρρυθμίσεων και παρεμβάσεων (Letter of Intent).
Στο πλαίσιο αυτό, η διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους στην βάση των προτάσεων που καταρτίζει ο οίκος Lazard θα εκκινήσει μετά τον Αύγουστο. Οι ελληνικές προτάσεις που θα παρουσιασθούν στο Eurogroup θα εστιάζουν στη λογική της ανταλλαγής χρέους (swaps), η οποία θεωρείται ως η πλέον ενδεδειγμένη και πολιτικά και οικονομικά.
Αρωγή από τον Τζέιμς Γκαλμπρέιθ
Σύμφωνα με πληροφορίες, ρόλο ειδικού συμβούλου του κ. Βαρουφάκη στα θέματα του χρέους και της δημοσιονομικής διαχείρισης έχει αναλάβει ο Αμερικανός καθηγητής Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, ο οποίος πιθανότατα θα μετέχει στο αυριανό Eurogroup.
Ο καθηγητή Γκαλμπρέιθ, ο οποίος ελέγχει αυτές τις ημέρες σχολαστικά τα δεδομένα που παράγει το κλιμάκιο της Lazard στο υπουργείο Οικονομικών, είναι καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου του Τέξας, μέλος του Ινστιτούτου Οικονομικών Levy, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Διεθνούς Ένωσης Οικονομολόγων, ενώ έχει υπηρετήσει κατά καιρούς σε καίριες κυβερνητικές θέσεις και στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.
Ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, είναι γιος του Τζον Κένεθ Γκαλμπρέιθ, ενός εκ των κορυφαίων Αμερικανών κεϊνσιανών οικονομολόγων.
( Άρθρο Θανάσης Κουκάκης - in.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg