(Φωτογραφία: AP ) |
Η ρευστότητα του Δημοσίου είναι στο «κόκκινο» γεγονός που αποδεικνύεται και από το ότι η πληρωμή μισθών και συντάξεων της 30ης Μαρτίου ύψους 1,5 δισ. ευρώ περίπου θα βασισθεί σε χρήματα που επιχειρείται - ακόμη και τώρα- να αντληθούν από τις καταθέσεις...
... που κρατούν στις εμπορικές τράπεζες φορείς της γενικής κυβέρνησης όπως π.χ. η Αττικό Μετρό.
Η κυβέρνηση, η οποία πλέον είναι αντιμέτωπη με το ταμειακό αδιέξοδο του Δημοσίου, είχε επενδύσει πολιτικά στην λήψη του 1,2 δισ. ευρώ από τα 10,9 δισ. ευρώ που το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επέστρεψε στις 27 Φεβρουαρίου στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Λιγότερο από 96 ώρες έχει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να παρουσιάσει σε ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ μια ολοκληρωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψει αφενός την έκτακτη σύγκληση του Eurogroup και αφετέρου την λήψη αποφάσεων για την χρηματοδοτική στήριξη της χώρας.
Κυβερνητικές πηγές άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής Eurogroup την Τρίτη. «Συμφωνήσαμε να έχουμε παραδώσει τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις, έως τη Δευτέρα. Θα είμαστε απολύτως έτοιμοι», ανέφεραν.
Ωστόσο, κατά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group ξεκαθαρίσθηκε πως τα χρήματα αυτά που έχουν αποκλειστικό σκοπό την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν είναι εύκολο από νομικής απόψεως να επιστραφούν στην Αθήνα και πολύ περισσότερο να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς πέραν από την ενίσχυση των τραπεζών.
Αν και Έλληνες αξιωματούχοι υποστήριξαν πως ο EFSF συμφώνησε με το Euro Working Group ότι οι προβληματισμοί της ελληνικής πλευράς για το 1,2 δισ. ευρώ ήταν δικαιολογημένοι και ότι θα εξετάσει τις τεχνικές και νομικές προϋποθέσεις για την επίλυση του θέματος, ωστόσο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κινήθηκαν σε διαφορετικό μήκος κύματος.
Σε κάθε περίπτωση ακόμη και εάν η Ελλάδα λάμβανε πίσω τα 1,2 δισ. ευρώ, δεν θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει για οτιδήποτε άλλο παρά για την κεφαλαιακή θωράκιση των τραπεζών.
Σύμφωνα με κύκλους κοντά στην διαπραγμάτευση τα 1,2 δισ. ευρώ θα μπορούσαν «ενδεχομένως» να αλλάξουν χρήση μόνον εάν η Ελλάδα παρουσίαζε σε θεσμούς και Eurogroup συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.
Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν πιο ρεαλιστικό να δοθούν σε πρώτη φάση στην Ελλάδα τα 1,9 δισ. ευρώ από την επιστροφή των κερδών του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα (SMP's), παρά τα 1,2 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, η αλλαγή χρήσης των οποίων απαιτεί κοινοβουλευτικές εγκρίσεις, που ειδικά ενόψει του Πάσχα των Καθολικών (5 Απριλίου) είναι δύσκολο να παρασχεθούν.
Κυβερνητικά στελέχη δεν έκρυβαν την απογοήτευση τους για τη «μη συμφωνία» αναφορικά με τα 1,2 δισ. ευρώ. Πρέπει να σημειωθεί πως την Παρασκευή 20 Μαρτίου το Ελληνικό Δημόσιο προχώρησε στην αποπληρωμή δανεικών υποχρεώσεων ύψους 2,2 δισ. ευρώ (ΔΝΤ, ΕΚΤ, έντοκα, κ.α.). Πέντε ημέρες νωρίτερα στις 15 Μαρτίου ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε ενημερώσει τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να επιλέξει μεταξύ της πληρωμής των δανειακών υποχρεώσεών της στο ΔΝΤ και των κοινωνικών δαπανών.
Σημειώνεται πως το Δημόσιο θα πρέπει να καταβάλει στις 9 Απριλίου στο ΔΝΤ δόση ύψους 450 εκατ. ευρώ, χρήματα που τουλάχιστον σήμερα δεν είναι διαθέσιμα. Κοινοτικοί αξιωματούχοι ξεκαθαρίζουν πάντως πως η ΕΕ θα επιμείνει στο δόγμα «μεταρρυθμίσεις έναντι χρημάτων» και ότι μόνον όταν υπάρξει πρόοδος σε αυτό το πεδίο η ευρωζώνη θα δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της.
Πηγή
Θανάσης Κουκάκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg