Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Τσίπρας: Θα υπάρξει έντιμος συμβιβασμός

Γιούνκερ σε Τσίπρα: «Δεν θέλω να υπάρξει αποτυχία, πρέπει οι Ευρωπαίοι να δουλέψουν μαζί»

Τριάντα επτά μέρες μετά την πρώτη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την ιδιότητα του Πρωθυπουργού της Ελλάδας με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Κομισιόν υποδέχτηκε ξανά την Παρασκευή στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες τον πρόεδρο της κυβέρνησης.


Ανάμεσα στις δύο συναντήσεις μεσολάβησε πολύς και πυκνός πολιτικά χρόνος, με τη διαπραγμάτευση να βρίσκεται σε οριακό σημείο, την ελληνική οικονομία σε σκληρή κρίση ρευστότητας, και τον Αλέξη Τσίπρα να αναζητά εκ νέου ένα ένα δίκτυο ευρωπαϊκών συμμαχιών.

«Είμαι εδώ για να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος εφαρμογής της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Συνομιλώ με φίλους της Ελλάδας και ευρωπαϊστές» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του δίπλα στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε όλες τις πλευρές να συνεργαστούν και απέρριψε το ενδεχόμενο αποτυχίας.

«Δεν θέλω να υπάρξει αποτυχία. Πρέπει οι Ευρωπαίοι να δουλέψουν μαζί, πρέπει να υπάρξει συνεργασία», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Σημείωσε ακόμη πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να έχει βοηθητικό ρόλο, αλλά όπως είπε, δεν είναι ο «κύριος παίκτης» καθώς οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Eurogroup.

Είπε επίσης πως μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει πολύ μεγάλη πρόοδος σε ό,τι αφορά τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, αν και όπως είπε, γίνονται προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πραγματοποιήθηκαν αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Μάρτιν Σουλτς και πριν από το τετ -α- τετ με τον πρόεδρο της Κομισιόν.

 Ο Πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση στα προβλήματα που υπάρχουν καθώς υπάρχει πολιτική βούληση για την λύση αυτών των προβλημάτων.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έγνεψε καταφατικά και συνόδευσε τον Αλέξη Τσίπρα προς το γραφείο του, χτυπώντας τον φιλικά στην πλάτη.

Συνάντηση Τσίπρα - Σουλτς

Τσίπρας: Θα υπάρξει έντιμος συμβιβασμός - Σουλτς: Σχέδιο για ανάπτυξη και επενδύσεις

 Προηγήθηκε συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπτα με τον επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς , όπου ανάπτυξη και οι επενδύσεις στην Ελλάδα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης.

Σε δηλώσεις που ακολούθησαν, ο επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου τόνισε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στις θέσεις εργασίας για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει σχέδιο για την πρόσληψη των ανέργων και μια συζήτηση για την εκπόνηση εξειδικευμένου σχεδίου αναφορικά με την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

«Η Ελλάδα έχει δυνατότητες τόσο για ανάπτυξη όσο και για επενδύσεις» δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς.

Ο Αλέξης Τσίπρας, με τη σειρά του, τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και στην ανθρωπιστική κρίση.

«Είχαμε μια παραγωγική συζήτηση και είναι αναγκαίο να ξεκινήσει η εφαρμογή των ιδεών για να ξεπεράσουμε την κρίση» τόνισε.

«Σεβόμαστε τις δεσμεύσεις μας και αναμένουμε από τους εταίρους μας να κάνουν το ίδιο. Ελπίζω να βρούμε λύση, γιατί είναι προς το κοινό μας όφειλος. Είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει έντιμος συμβιβασμός και θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις για να ξεπεραστεί η κρίση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» υπογράμμισε.

Σήμερα, ο Αλ. Τσίπρας βρέθηκε στην έδρα του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, όπου είχε συνομιλίες με τον επικεφαλής του Οργανισμού Ανχελ Γκουρία.

Οι δύο άνδρες υπέγραψαν συμφωνία με την οποία ο ΟΟΣΑ αναλαμβάνει να δώσει τεχνογνωσία στην ελληνική πλευρά όσον αφορά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που αποτελούν προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης.

Χρειαζόμαστε ένα σοκ για την ανάκαμψη της οικονομίας, είπε στην ομιλία του από το βήμα του ΟΟΣΑ ο έλληνας Πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας μια διττή μεταρρυθμιστική στρατηγική μέχρι τον Απρίλιο.

Εθεσε ως άμεση προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την ανάγκη να αντιμετωπιστούν άμεσα η φοροδιαφυγή και η διαφθορά.

Ξεκινώντας από την πρόσβαση σε τροφή, στέγη και ενέργεια.

Ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα στοχεύσει στο λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνού, θα αυστηροποιήσει τη νομοθεσία για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, θα ενισχύσει την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων και θα εξασφαλίσει τη λογοδοσία και τη διαφάνεια των λειτουργιών της.

Επίσης ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι θα διευρυνθεί ο ορισμός της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής, ενώ θα καταργηθεί και η φορολογική ασυλία.

Θα ρίξει ιδιαίτερη βαρύτητα στην προσέλκυση επενδύσεων και θα αξιοποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους πιο αποτελεσματικά, με σεβασμό στο δημόσιο συμφέρον.

Για παράδειγμα, ανακοίνωσε την ενοποίηση του ΤΑΙΠΕΔ με διάφορους φορείς διαχείρισης των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων που είναι διασκορπισμένα, με σκοπό την αύξηση της αξίας τους μέσω μακροοικονομικών μεταρρυθμίσεων σχετικά με τα δικαιώματα ιδιοκτησίας.

Η κυβέρνηση, είπε ο Αλ. Τσίπρας, θα αναπτύξει τις ιδέες της για τις αγορές προϊόντων και εργασίας, όπως και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης αλλά και τις καίριες μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα.

Ο Πρωθυπουργός πάντως υπογράμμισε και την ανάγκη να αναδιαρθρωθεί το δημόσιο χρέος. «Είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα το δημόσιο χρέος της να αναδιαρθρωθεί . Αυτό θα προσφέρει στη χώρα ρευστότητα, μειώνοντας δραματικά τις αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων και θα καθιστά δυνατό πάλι για εμάς να καλύψουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες μας στις αγορές κεφαλαίων», τόνισε μεταξύ άλλων ο Αλ. Τσίπρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg