Επίσκεψη στη Μόσχα αρχές Απριλίου και συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν θα πραγματοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των Νέων, το Κρεμλίνο απάντησε το μεσημέρι της Δευτέρας θετικά στο σχετικό αίτημα που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση και το ραντεβού Τσίπρα - Πούτιν ορίστηκε για τις 8 Απριλίου.
Με βάση το αρχικό πρόγραμμα, ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από κυβερνητική αντιπροσωπεία επρόκειτο να μεταβεί στη ρωσική πρωτεύουσα στις 9 Μαΐου μαζί άλλους διεθνείς ηγέτες έπειτα από πρόσκληση Πούτιν για συμμετοχή στις πανηγυρικές εκδηλώσεις για τα 70χρονα της αντιφασιστικής νίκης των λαών.
Ωστόσο, φαίνεται πως το Μαξίμου επεδίωξε την επίσπευση της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον ρώσο πρόεδρο διαπιστώνοντας τις ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες που δημιουργούνται στη χώρα από ευρωπαϊκής πλευράς. Η Αθήνα άλλωστε μετά τις εκλογές δεν έκρυψε ποτέ την πρόθεσή της να διευρύνει τις σχέσεις της με τη ρωσική πλευρά στην προσπάθεια αναζήτησης ισχυρών συμμάχων κι εκτός ευρωζώνης.
Η πρώτη κόντρα
Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη μάχη που έδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στις Βρυξέλλες αφορούσε τις κυρώσεις που ήθελε να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Μόσχα για τη στάση της απέναντι στην Ουκρανία. Εξέλιξη που προκάλεσε ενόχληση στους κόλπους της ΕΕ και ιδιαίτερη δυσφορία στη γερμανική πλευρά.
Δεν είναι τυχαίο, επίσης, ότι ο ρώσος πρεσβευτής στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοφ ήταν ο πρώτος αξιωματούχος που συνάντησε ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου αμέσως μετά την ορκωμοσία του. Αργότερα, στις 17 Φεβρουαρίου ο πρεσβευτής της Ρωσίας συναντήθηκε και με τον αναπληρωτή υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκο Χουντή.
Η Μόσχα διάκειται φιλικά απέναντι στη νέα κυβέρνηση καθώς είναι μία από τις ελάχιστες στην Ευρώπη που εξακολουθεί να συνομιλεί μαζί της διατηρώντας ανοιχτούς δίαυλους επικοινωνίας με το Κρεμλίνο.
Η απάντηση της Μόσχας στην Αθήνα συμπίπτει με την επανεμφάνιση Πούτιν έπειτα από 11 ολόκληρες ημέρες απουσίας από τα φώτα της δημοσιότητας, κατάσταση που τροφοδότησε σενάρια περί βαριάς ασθένειάς του. Ο ρώσος πρόεδρος επανεμφανίστηκε στην Αγία Πετρούπολη με τον πρόεδρο της Κιργιζίας.
Σε επαφή με το Πεκίνο
Στην προσπάθεια της αναζήτησης συμμάχων ο Αλέξης Τσίπρας ενθαρρύνει και την ενίσχυση των ελληνοκινεζικών σχέσεων, κάτι που έδειξε ολοκάθαρα παραμονές της συνόδου κορυφής του Φεβρουαρίου με επίσκεψή του στο λιμάνι του Πειραιά όπου είχε καταπλεύσει ο κινεζικός στόλος.
Μάλιστα, τη Δευτέρα, τα στελέχη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Τριγάζης και Γιάννης Μπουρνούς είχαν συνάντηση με αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας ενόψει και της επίσκεψης κυβερνητικών στελεχών στο Πεκίνο. Η Κουμουνδούρου προσβλέπει στις ελληνοκινεζικές σχέσεις αν και αναγνωρίζει ότι ο δρόμος του μεταξιού είναι δύσβατος.
Όπως έγινε γνωστό, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο η Κάρολιν Ατκινσον, βοηθός σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας με ειδίκευση στα διεθνή οικονομικά θέματα, επικοινώνησε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και συντονιστή της διαπραγμάτευσης Γιάννη Δραγασάκη και ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη και την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.
Ο Κοτζιάς άνοιξε τον δρόμο
Επίσκεψη στη Μόσχα έχει πραγματοποιήσει ήδη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επιβεβαιώνοντας την πρόθεση της νέας ελληνικής κυβέρνησης για σύσφιγξη των σχέσεων με τους Ρώσους.
Βούλα Κεχαγιά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg