Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Οι αντικρουόμενες τάσεις και η εσωκομματική αβεβαιότητα στη ΝΔ

ΝΔ: Οι αντικρουόμενες τάσεις και η εσωκομματική αβεβαιότητα
Τις αποκλίνουσες διαδρομές των δελφίνων και των αμφισβητιών της σημερινής ηγεσίας της ΝΔ, αλλά και τη διαφορετική στρατηγική του προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά ανέδειξε και η κυριακάτικη επτάωρη (κεκλεισμένων των θυρών) συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής που ακολούθησε αυτή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.


Όπως παρατηρεί το Βήμα, οι δυο συνεδριάσεις, όχι μόνο δεν έλυσαν το πολιτικό πρόβλημα που υπάρχει κατά μια μεγάλη ομάδα βουλευτών και στελεχών, αλλά αντίθετα ενίσχυσαν την άποψη ότι στη ΝΔ υπάρχουν πλέον σαφώς δυο ισχυρές τάσεις: η μια των «προεδρικών» που δεν θέλουν τη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου καθώς εκεί θεωρούν ότι θα τεθεί θέμα ηγεσίας, η άλλη των βασικών δελφίνων και βαρόνων που επιζητούν τη διεξαγωγή συνεδρίου με προφανή στόχο τη διαδοχή και μια τρίτη ομάδα που θέλει να γίνει συζήτηση μέσα από ένα συνέδριο, αποσυνδέοντάς το από την αλλαγή αρχηγού.

Η εσωκομματική αβεβαιότητα διαμορφώνει και μια νέα ψυχολογία στους βουλευτές και στα στελέχη και πολλοί εξ αυτών θεωρούν ότι η εμμονή πολλών να υποτιμούν τα πραγματικά πολιτικά δεδομένα που θα καθορίσουν σε τελευταία ανάλυση και τις εσωκομματικές εξελίξεις, καθιστά προβληματική την πορεία της ΝΔ από εδώ και πέρα.

Σε όλες τις συζητήσεις, εκτός της ΠΕ, διατυπωνόταν ένα ερώτημα μεταξύ των στελεχών και βουλευτών που ακόμη παραμένει αναπάντητο: Μπορούν οι διαφορετικές ομάδες της ΝΔ να βρουν ένα modus vivendi έως τον Ιούνιο, καθώς η κατάσταση είναι κρίσιμη για τη χώρα και οι εξελίξεις στην κεντροδεξιά θα οριστούν από το τι θα γίνει στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους πιστωτές;

Επίσης, προοδευτικά, διαρκώς περισσότερα στελέχη της ΝΔ διαπιστώνουν ότι οι αδιάκοπες εσωτερικές αντιπαραθέσεις φθείρουν την επιρροή της αλλά τίποτα πια δεν στέκεται ικανό να σταματήσει την ανάδυση διαρκώς νέων αντιθέσεων.

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής και τα όσα έγιναν και ειπώθηκαν και εκτός της αίθουσας, ήταν ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό της ΝΔ, με πιο χαρακτηριστική και δυνατή κίνηση αυτή του κοινοτικού επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου να παραιτηθεί από τη θέση του αντιπροέδρου του κόμματος.

Εξάλλου η ΠΕ που εξελέγη στο τελευταίο τακτικό συνέδριο, ελέγχεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την προεδρική φρουρά και τα μέλη της ομνύουν πολιτική πίστη στον κ. Σαμαρά.

Εκ των συνθηκών ήταν και δύσκολο να τεθούν ανοικτά πολλά ζητήματα, αν και η Ντόρα Μπακογιάννη δεν δίστασε και έθεσε το ζήτημα της διεξαγωγής εκτάκτου συνεδρίου, λέγοντας ότι ο κ. Σαμαράς φοβάται, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν και αποδοκιμασίες από προεδρικούς.

Πολλοί δεν μίλησαν, όπως ο Νίκος Δένδιας που άφησε και αιχμές για το γεγονός ότι είχαν περάσει πέντε ώρες και δεν του έδωσαν το λόγο και αποχώρησε και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, πρόσωπα που θέλουν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο την επόμενη μέρα.

Ειδικά ο κ. Δένδιας με τις συνεχείς κινήσεις του δείχνει όλο και πιο έντονα τη διαφοροποίησή του και την οριοθέτηση διαχωριστικών γραμμών με την ηγεσία.

Αντίθετα, άλλα δυο πρόσωπα τοποθετήθηκαν στηρίζοντας την ηγεσία, αλλά έχοντας ο καθένας εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, όπως οι Κυριάκος Μητσοτάκης (τάχθηκε υπέρ του συνεδρίου, αποσυνδέοντάς το από την αλλαγή ηγεσίας) και Μάκης Βορίδης (υπεραμύνθηκε της δεξιάς ταυτότητας του κόμματος).

Στη μέση βρέθηκε ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος που έθεσε το σημαντικό θέμα της θεσμοθέτησης τάσεων στο κόμμα, μια πρωτοποριακή πρόταση για κεντροδεξιό κόμμα με συντηρητικές δομές, αλλά και βουλευτές όπως η Όλγα Κεφαλογιάννη που είπε ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρχουν προσωπικοί μηχανισμοί.

Αντίθετα υπήρξαν και πολλές επικριτικές φωνές από στελέχη της νεώτερης γενιάς, όπως ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης, ενώ οι Βασίλης Τοκάκης και Γιάννης Οικονόμου ζήτησαν συνέδριο, ασκώντας γόνιμη κριτική.

Από την άλλη πλευρά στο επιτελείο του κ. Σαμαρά εμφανίζονται ικανοποιημένοι, καθώς όπως λένε ο πρόεδρος της ΝΔ απέδειξε την αδυναμία των δελφίνων να τον αμφισβητήσουν και γι’ αυτό τονίζουν τη φράση που είπε: «το θέμα της ηγεσίας δεν ετέθη και από τη στιγμή που δεν ετέθη, έκλεισε».

Οι δελφίνοι και οι αμφισβητίες διαφωνούν και θεωρούν ότι «το παιχνίδι τώρα άρχισε» και επιμένουν ότι οι δυο αυτές συνεδριάσεις, της Κ.Ο. και της Π.Ε., είναι αφετηρία διεργασιών που θα οδηγήσουν να αλλάξει άποψη ο κ. Σαμαράς και να δεχθεί το έκτακτο συνέδριο, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι σταδιακά θα αναπτυχθούν δυνάμεις για την λύση του εσωκομματικού προβλήματος, όπως λένε.

Εν μέσω αυτής της κατάστασης υπάρχουν στελέχη και βουλευτές που υποστηρίζουν ότι πρέπει να υπάρξει μια πρόταση άμεσα για μορατόριουμ των δυο πλευρών περίπου τρισήμιση μηνών ώστε να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στη χώρα μετά και τη λήξη της τετράμηνης παράτασης που συμφωνήθηκε στο Eurogroup.

Είναι λογικό όμως, με βάσει τα όσα λένε από την πλευρά των προεδρικών, ότι μια τέτοια πρόταση δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή, από τη στιγμή που υποστηρίζουν ότι δεν υφίσταται εσωκομματικό πρόβλημα.

Ποια θα είναι η επόμενη μέρα στη ΝΔ; Ο μεν κ. Σαμαράς θα οργανώνει την αναδιοργάνωση του κόμματος με σαρωτικές αλλαγές παντού και οι δε δελφίνοι θα οργανώνονται και θα επιχειρήσουν να χαράξουν κοινή στρατηγική μέσα από συναντήσεις και γεύματα.

Και το κρίσιμο θέμα είναι εάν η επιχειρούμενη αναβάθμιση της πολιτικής δραστηριότητας της ΝΔ θα έχει σειρά παρενεργειών που θα εμποδίσουν εκ των πραγμάτων την ομαλή αντιπολιτευτική δράση του κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg