Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Τσίπρας: «Enough is enough»


Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Άνχελ Γκουρία
Το προηγούμενο πρόγραμμα είχε στόχο την εσωτερική υποτίμηση και όχι τις διαρθρωτικές αλλαγές, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ),  Άνχελ Γκουρία.

Όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας «τα προηγούμενα χρόνια ήρθε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και επέβαλε σκληρή λιτότητα, με την Ελλάδα να χάνει το 25% του ΑΕΠ... Τώρα έρχεται ο ΟΟΣΑ για να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος μέσα από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

«Αρκετά με τη λιτότητα. Τώρα θα πρέπει να προχωρήσουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν κοινωνική δικαιοσύνη και ανάπτυξη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Θέλουμε να τις κάνουμε»

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «δεν μας υποχρεώνει κανείς να λάβουμε» τις συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.

«Οι μεταρρυθμίσεις που συζητάμε με τον ΟΟΣΑ είναι αυτές που εμείς θέλουμε να κάνουμε, που θεωρούμε απαραίτητες», προσθέτοντας πως η ελληνική κυβέρνηση ζητά την τεχνογνωσία ενός διεθνούς οργανισμού.

Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να κάνει ξανά τη λέξη «μεταρρύθμιση» συνώνυμο της αναγκαίας αλλαγής -«να πάρει ξανά θετικό προοδευτικό πρόσημο»- είπε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως «σήμερα ανοίξαμε ένα μεταρρυθμιστικό κεφάλαιο».

«Υπογράψαμε ένα έγγραφο συνεργασίας , διαφάνειας, δημοσιονομικής πολιτικής, απασχόλησης, ενίσχυσης του ανταγωνισμού.... Η Ελλάδα θα λάβει την τελική απόφαση για το ποιες μεταρρυθμίσεις θα υλοποιηθούν», είπε από την πλευρά του ο Γκουρία.

Θα τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας ανεξαρτήτως χρηματοδότησης

Ακόμα κι αν δεν υπάρξει χρηματοδότηση, η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της, είπε ο πρωθυπουργός.

«Ωστόσο εάν δεν υπάρξει χρηματοδότηση, αυτό σημαίνει πως κάποιος υλοποιεί τη συμφωνία, ενώ κάποιος τη δυναμιτίζει», τόνισε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως πρέπει να οικοδομηθούν γέφυρες εμπιστοσύνης.

«Για αυτό βρισκόμαστε εδώ. Για να βάλει ο ΟΟΣΑ τη σφραγίδα του στις μεταρρυθμίσεις που θέλει να προχωρήσει η κυβέρνηση, ώστε να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη με τους εταίρους», υπογράμμισε.

Συμφωνία για παροχή 

Σε συμφωνία για την παροχή τεχνογνωσίας στην ελληνική πλευρά, όσον αφορά στον σχεδιασμό και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που αποτελούν προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, κατέληξαν νωρίτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, στη συνάντηση που είχαν στην έδρα του οργανισμού στο Παρίσι.

Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, οι μεταρρυθμίσεις «αποσκοπούν στη βιωσιμότητα και την ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα», προκειμένου όπως είπε στη σύντομη εισήγησή του ο πρωθυπουργός, «να αντιμετωπίσει τις χρόνιες παθογένειες του πολιτικού συστήματος και της οικονομίας».

Η συνεργασία με τον ΟΟΣΑ βραχυπρόθεσμα αποσκοπεί στην εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, ενώ μεσομακροπρόθεσμα θα βοηθήσει την ελληνική πλευρά να εφαρμόσει και να αξιολογεί όχι μόνο την πορεία των μεταρρυθμίσεων αλλά και την απόδοσή τους.









πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg