Εξίσου σημαντικό, αν όχι ακόμη σημαντικότερο σε σχέση με την αγορά κατοικίας του λεκανοπεδίου της Αττικής, ήταν το πλήγμα που επέφερε η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών στην αγορά κατοικίας των περιοχών της Βορείου Ελλάδος.
Αυτό ήταν ένα από τα βασικά συμπεράσματα σχετικής ημερίδας που διοργάνωσε πρόσφατα το Ελληνικό Ινστιτούτο Εκτιμητικής. Μάλιστα, οι αναλυτές έσπευσαν να προειδοποιήσουν για ακόμη μεγαλύτερη πτώση τιμών πανελλαδικά κατά 10%-15% μόνο κατά το τρέχον έτος, σε περίπτωση που δεν υπάρξει νέα ρύθμιση για την αναστολή των πλειστηριασμών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2014 οι τιμές μειώθηκαν κατά 7,5%, ενώ κατά το εννεάμηνο του 2014 (Ιανουάριος - Σεπτέμβριος) η ετήσια υποχώρηση των επενδύσεων σε κατοικίες είχε διαμορφωθεί σε 51%. Τα μεσιτικά γραφεία εκτιμούν ότι η πτώση των τιμών των κατοικιών από το 2009 έως το τέλος του 2014 ξεπερνάει το 50%.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των εκτιμητών, κατά το 2014 ο αριθμός των μεταβιβάσεων ακινήτων κινήθηκε σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα, πλησιάζοντας τα επίπεδα της πλήρους ακινησίας της αγοράς. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις περισσότερες πόλεις της Μακεδονίας ο χρόνος αναμονής για την πώληση ακινήτου έχει αγγίξει πλέον τους 18 μήνες, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις το τίμημα που εξασφαλίζεται απέχει έως 25% από την αρχικώς ζητούμενη τιμή. Εξαίρεση αποτελούν μόνο οι πόλεις που έχουν φοιτητές, καθώς σε αυτές εκδηλώνεται κάπως υψηλότερη ζήτηση για γκαρσονιέρες ή μικρά διαμερίσματα.
Ενα ακόμη χαρακτηριστικό είναι ότι στις περισσότερες πόλεις, είτε της Βόρειας είτε της Κεντρικής Ελλάδας, ο όρος νεόδμητη κατοικία τείνει πλέον να λάβει διαφορετικό περιεχόμενο, καθώς κατά κανόνα πρόκειται για ακίνητα που κατασκευάστηκαν πριν από 6-8 χρόνια και παραμένουν ακατοίκητα.
Μάλιστα, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Eurobank Property Services για την περιοχή της Θεσσαλίας, την οποία παρουσίασε η κ. Γεωργία Γκίκα, πολλά ακίνητα μεταβιβάζονται υπό την πίεση επικείμενων πλειστηριασμών. Παράλληλα, η απόκλιση ζητούμενων και πραγματικών τιμών στις οποίες γίνονται οι όποιες λίγες αγοραπωλησίες μπορεί να αγγίξει ακόμα και το 50% στις εν λόγω περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας.
Αρνητική επίδραση έχει και το γεγονός ότι έχει αυξηθεί σημαντικά η προσφορά των παλαιότερων ακινήτων, λόγω του ότι πολλοί πολίτες υποχρεώνονται σε πώληση εξαιτίας του αυξημένου κόστους διακράτησης ενός ακινήτου.
Αντίστοιχα, στην Ηπειρο, καταγράφεται η μεγαλύτερη μείωση τιμών τα τελευταία τρία χρόνια, με την όποια οικοδομική δραστηριότητα να εντοπίζεται πλέον σε παραθαλάσσια οικόπεδα στην Πάργα και στην Πρέβεζα.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με την κ. Μαριάνα Γκόγκου, μέλος του ΕΛΙΕ και πιστοποιημένη εκτιμήτρια του υΥπ. Οικονομικών, στην Αρτα οι τιμές των κατοικιών έχουν υποχωρήσει έως 40% από την αρχή της κρίσης και πλέον, οι νεόδμητες κατασκευές στο κέντρο της πόλης δεν ξεπερνούν τα 1.800 ευρώ/τ.μ. Αντίστοιχα, στα Ιωάννινα, η πτώση των τιμών υπολογίζεται σε 30% από την αρχή της κρίσης, αλλά σε περιπτώσεις παλαιών κατοικιών η κάμψη αγγίζει ακόμη και το 50% σε σχέση με το υψηλότερο σημείο στο οποίο είχαν βρεθεί το 2008.
Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί και η θετική εικόνα της κτηματαγοράς στη Θράκη, καθώς οι τιμές σε Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη και Ορεστιάδα παρέμειναν σχετικά αμετάβλητες έναντι του 2013. Μάλιστα, στην Κομοτηνή υπήρξαν και περιπτώσεις αυξήσεων έως 8% σε περιπτώσεις προσιτών κατοικιών.
(Άρθρο στην "Καθημερινή")
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg