Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Όταν το "κόκκινο", γίνεται "ροζ"...

Σαφές μήνυμα στους δανειστές, ότι είναι πρόθυμη να συζητήσει όλα τα «καυτά» ζητήματα, έχει στείλει η κυβέρνηση. Αν και επισήμως κυβερνητικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η Αθήνα δεν υποχωρεί από τις «κόκκινες γραμμές» της, στο παρασκήνιο γίνονται διαβουλεύσεις που υποδεικνύουν ένα «ξεθώριασμα» των γραμμών αυτών σε ασφαλιστικό, εργασιακά, ΦΠΑ κ.λπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά και το αυστηρό μήνυμα Ευρωπαίου αξιωματούχου για τη λήψη αποφάσεων με πολιτικό κόστος, η κυβέρνηση έχει μεν τις θέσεις της επί των ανοιχτών θεμάτων, αλλά διατυπώνει ταυτόχρονα και την πρόθεσή της να συζητήσει τα πάντα με τους δανειστές. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα ζητήματα που τίθενται είναι:

1. Ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο, 9 στους 10 που καταθέτουν αίτηση για πρόωρη σύνταξη είναι κάτω των 60 ετών και το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται κυρίως στον τραπεζικό κλάδο. Η δυνατότητα αυτή θα καταργηθεί από τώρα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα ορίσει 2-3 δύσκολα επαγγέλματα και σε αυτά θα υπάρχει η δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης.

Επίσης, για την καταβολή της 13ης σύνταξης που οι δανειστές επιμένουν να μην προχωρήσει, η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να το συζητήσει και να μην «τινάξει στον αέρα» τη συμφωνία. Το θέμα δεν θα φύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά θα επιδιωχθεί μια ενδιάμεση λύση. Στο θέμα των επικουρικών συντάξεων, οι δανειστές επιμένουν στη μη κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εάν χρειαστεί θα επεξεργαστεί κάποιες περικοπές, αλλά αυτό θα αφορά τις υψηλές επικουρικές συντάξεις (ενδεικτικό παράδειγμα, σε όσες είναι άνω των 300).

2. Εργασιακά. Το περιεχόμενο των συλλογικών συμβάσεων δεν θα επιστρέψει στο προ Μνημονίου σημείο, αλλά η κυβέρνηση θα επιδιώξει να διαμορφώσει ένα ενδιάμεσο πλαίσιο σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) και τον ΟΟΣΑ.

3. ΦΠΑ. Στην κυβέρνηση συνεχίζουν να υπάρχουν υποστηρικτές του σεναρίου για έναν ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ, ο οποίος για παράδειγμα θα μπορούσε να ανέλθει στο 15%, αλλά να μην αφορά τρόφιμα, φάρμακα, βιβλία. Το θέμα είναι ανοιχτό, αλλά πρόθεση είναι οι όποιες αλλαγές να συμφωνηθούν τον Ιούνιο με τους δανειστές.

4. Αύξηση εσόδων. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και σε ρυθμίσεις για τα ΚΤΕΟ, ενώ δεν θα αλλάξουν τα κριτήρια φορολόγησης των αυτοκινήτων (κυβισμός, παλαιότητα κ.λπ.). Παράλληλα, αναμένεται να αυξηθεί ο φόρος πολυτελείας σε αυτοκίνητα, πισίνες και σκάφη.

5. Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. Το θέμα θα συζητηθεί στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, με την κυβέρνηση να διαβλέπει επιμονή των δανειστών στις θέσεις τους και οι ρυθμίσεις να παραμένουν υπό διαπραγμάτευση.

6. Ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ). Η κυβέρνηση θα την καταστήσει τελείως ανεξάρτητη, αλλά θα λογοδοτεί στη Βουλή. Θα υπάρχει διακομματική επιτροπή που θα επιλέγει το διοικητικό συμβούλιο της ΓΓΔΕ, το οποίο θα επιλέγει τον επικεφαλής της, ενώ θα υπάρχει και δεύτερη επιτροπή που θα ελέγχει το Δ.Σ.

7. Αποκρατικοποιήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν συζητεί τις ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ και κρίνει ότι είναι κοντά με τους δανειστές για τις αλλαγές στις συμβάσεις ΟΛΠ, ΟΛΘ (να πωληθεί το 51% και όχι το 67%). Επίσης, η κυβέρνηση είναι αντίθετη με τη σύμβαση για το Ελληνικό, αλλά είναι πρόθυμη να σεβαστεί την όποια απόφαση λάβει το ΣτΕ.

8. Φορολογική αμνηστία. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι όποιος καταβάλει τον φόρο για τις καταθέσεις του στο εξωτερικό να παίρνει αμνηστία. Και στο πλαίσιο αυτό επεξεργάζεται έναν σταθερό φόρο έως 15%, σύμφωνα με πληροφορίες.

Με αυτά τα δεδομένα, η 18μελής αντιπροσωπεία της κυβέρνησης στις Βρυξέλλες ξεκινάει σήμερα τη διαπραγμάτευση σε επίπεδο Brussels Group (BG). Θα συμμετάσχουν στελέχη από το Μέγαρο Μαξίμου, την αντιπροεδρία και τα υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας και Εργασίας. Να σημειωθεί ότι στις Βρυξέλλες θα είναι και οι τεχνοκράτες των δανειστών, αν και οι θεσμοί επέμεναν να επιστρέψουν στην Αθήνα.

Στόχος δεν είναι άλλος από το να πειστούν οι εταίροι της χώρας για τις προθέσεις της κυβέρνησης και να αποδεσμεύσουν μέρος των δόσεων που εκκρεμούν έως τις 11 Μαΐου ή ακόμα και νωρίτερα, με την Αθήνα να πιέζει για έκτακτο Eurogroup, αν υπάρξει θετική εξέλιξη.


Πηγή
Σωτήρης Νίκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg