Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Σα να μη πέρασε μια μέρα...

Πέρασαν 28 χρόνια από το θρίαμβο του Ευρωμπάσκετ του 1987 |Δείτε βίντεο

Σαν σήμερα στις 14 Ιουνίου 1987 στο ΣΕΦ, η Εθνική Ελλάδος κέρδισε 103 – 101 την Σοβιετική Ένωση στον τελικό του Ευρωμπάσκετ κατακτώντας την πρώτη θέση στη «γηραιά ήπειρο», σε μια επιτυχία που αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τον ελληνικό αθλητισμό.

Η προσπάθεια των Ελλήνων διεθνών με μπροστάρη το Νίκο Γκάλη, και άξιους συμπαραστάτες τους Παναγιώτη Γιαννάκη, Παναγιώτη Φασούλα, και Φάνη Χριστοδούλου ξεκίνησε δειλά με νίκη επί της Ρουμανίας.

Τα πράγματα...σοβάρεψαν στη συνέχεια με τη νίκη επί της πανίσχυρης Γιουγκοσλαβίας, ενώ η ήττα από τη Σοβιετική Ένωση που είχε τη βοήθεια του Τσεχοσλοβάκου διαιτητή Κοτλέμπα ενίσχυσε την πίστη.

Η πρόκριση στους «8» σφραγίστηκε με νίκη επί της Γαλλίας, ενώ η πρόκριση στην τετράδα ήρθε με μια ακόμα νίκη απέναντι στους Ιταλούς.

Στον ημιτελικό η παρέα του Γκάλη κέρδισε για δεύτερη φορά τους Γιουγκοσλάβους και στον τελικό η Ελλάδα ανέβηκε στο Έβερεστ του Ευρωπαϊκού μπάσκετ, κερδίζοντας τη Σοβιετική Ένωση του Μαρτσουλιόνις, του Βολκόφ, του Βάλτερς και του Τιχονένκο.

Πρώτος σκόρερ και πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης αναδείχθηκε ο Νίκος Γκάλης με 296 πόντους. Πρώτος στα κοψίματα ο Παναγιώτης Φασούλας με 43 ενώ την πρώτη θέση σε ασίστ κατέλαβε ο Παναγιώτης Γιαννάκης με 17.

Η τελική κατάταξη

1. Ελλάδα
2. Σοβιετική Ένωση
3. Γιουγκοσλαβία
4. Ισπανία
5. Ιταλία
6. Γερμανία
7. Πολωνία
8. Τσεχοσλοβακία
9. Γαλλία
10. Ολλανδία
11. Ισραήλ
12. Ρουμανία

Τα μετάλλια

1. ΕΛΛΑΔΑ: Νίκος Σταυρόπουλος, Παναγιώτης Γιαννάκης, Αργύρης Καμπούρης, Νίκος Λινάρδος, Παναγιώτης Καρατζάς, Μιχάλης Ρωμανίδης, Νίκος Φιλίππου, Λιβέριος Ανδρίτσος, Παναγιώτης Φασούλας, Μέμος Ιωάννου, Φάνης Χριστοδούλου, Νίκος Γκάλης.

2. ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ: Αλεξάντερ Βολκόφ, Χέινο Έντεν, Σεργκέι Ταρακάνοφ, Βαλντεμάρας Χομίτσιους, Σεργκέι Μπαμπένκο, Βαλερί Τιχονένκο, Βάλντις Βάλτερς, Σεργκέι Γιοβάισα, Βλαντιμίρ Τσατσένκο, Σαρούνας Μαρτσουλιόνις, Βίκτορ Πανκράτσκιν, Βαλερί Γκομπόροφ.

3. ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: Ντράζεν Πέτροβιτς, Αλεξάντερ Πέτροβιτς, Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς, Τόνι Κούκοτς, Ζάρκο Πάσπαλι, Στόικο Βράνκοβιτς, Βλάντε Ντίβατς, Ντίνο Ράτζα, Ντάνκο Τσβετίτσιανιν, Γκρμπόβιτς, Ράντοβιτς, Ραντοβάνοβιτς.

Τα τελευταία 2,5 λεπτά:





πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg