Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Σελαχεντίν Ντεμιρτάς - Ο νέος "αστέρας" της Τουρκίας

Selahattin Demirtas


Ο Σελαχεντίν Ντεμιρτάς, (Selahattin Demirtas), συμπροεδρεύων του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) κατάφερε να περάσει το δύσκολο όριο του 10% και να μπει στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, αλλάζοντας την τουρκική πολιτική σκηνή.

Όπως αναφέρει ο Guardian, στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Ντεμιρτάς έτεινε χείρα φιλίας σε μη κούρδους ψηφοφόρους, ενώ θετικά σχόλια απέσπασε και η αντίδρασή του στην βομβιστική επίθεση που σκότωσε δύο άτομα πριν από τις εκλογές της Κυριακής.

Μετά τις επιθέσεις στο Ντιγιάρμπακιρ, κάλεσε τους υποστηρικτές του να μην βγουν στους δρόμους και έγραψε στο Twitter: «Η ειρήνη θα νικήσει». Η φράση έγινε σύντομα δημοφιλές θέμα στο Twitter.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ορισμένοι τον αποκαλούν «κούρδο Ομπάμα» για την εμφάνισή του και την επικοινωνιακή του ικανότητα.

Στις προεδρικές εκλογές του 2014 είχε έρθει τρίτος με ποσοστό λίγο κάτω από 10%, γεγονός που ενίσχυσε τις φιλοδοξίες του HDP για τις εκλογές της 7ης Ιουνίου.

Στον ίδιο αποδίδεται το γεγονός ότι κατάφερε να μετατρέψει το HDP σε κόμμα με διευρυμένη αποδοχή, πέρα από την κουρδική κοινότητα που αποτελεί το 20% του πληθυσμού της Τουρκίας.

Μιλώντας μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Ντεμιρτάς είπε: «Εμείς, ως καταπιεσμένος λαός της Τουρκίας που επιθυμεί δικαιοσύνη, ειρήνη και ελευθερία, καταφέραμε μία τεράστια νίκη σήμερα».

«Είναι η νίκη των εργατών, των ανέργων, των χωρικών, των αγροτών. Είναι η νίκη της Αριστεράς» δήλωσε, μιλώντας στην Κωνσταντινούπολη.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Ντεμιρτάς είχε γίνει στόχος σφοδρών επιθέσεων από τον Ερντογάν, ο οποίος τον χαρακτήρισε ως «όμορφο αγόρι», μία «βιτρίνα» του PKK. Τον χαρακτήρισε, παράλληλα, «άπιστο», καθώς και... σταρ της ποπ, επειδή παίζει το μουσικό όργανο σάζι.

Όπως αναφέρει ο Guardian, ο Ντεμιρτάς απάντησε με χαρακτηριστική ηρεμία, λέγοντας -απευθυνόμενος στον Ερντογάν: «Εμείς στο HDP θα μετατρέψουμε το λιοντάρι στην καρδιά σου σε γατάκι».

Ποιος είναι ο Ντεμίτρας

Ο συμπροεδρεύων του HDP γεννήθηκε στην νοτιοανατολική πόλη Έλαζιγκ και είναι το δεύτερο παιδί μιας οικογένειας με επτά παιδιά.

Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι συνειδητοποίησε την κουρδική του ταυτότητα σε ηλικία 15 ετών, όταν πήγε στην κηδεία ενός πολιτικού που θεωρείται ότι δολοφονήθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας στο Ντιγιάρμπακιρ.

«Τότε έμαθα τι σημαίνει το να είσαι Κούρδος» είχε δηλώσει πέρυσι σε συνέντευξή του σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης.


Οκτώ άνθρωποι πέθαναν στην κηδεία όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ στους παρευρισκόμενους.
Ο Ντεμιρτάς ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, εργάστηκε ως δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ντιγιάρμπακιρ και αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική το 2007.

Ο αδελφός του, Νουρετίν, είχε στο παρελθόν φυλακιστεί ως μέλος του PKK και σήμερα βρίσκεται στα βουνά Καντίλ στο βόρειο Ιράκ.



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg