Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Συμφωνία - Ἐνας δρόμος γεμάτος "λακκούβες"

Τα  prior actions (προαπαιτούμενα) που θα πρέπει να περάσει η κυβέρνηση από τη Βουλή πριν την πρώτη πολιτική συμφωνία, αλλά και αυτά που θα ψηφίζονται το επόμενο διάστημα για να έρχονται οι δόσεις, βρίσκονται ήδη επί τάπητος σε έναν κρίσιμο μαραθώνιο διαπραγματεύσεων που λαμβάνει χώρα στις Βρυξέλλες.


Η ελληνική αποστολή, παρά το πακέτο 7,8 δισ. ευρώ που παρουσίασε, βρίσκεται αντιμέτωπη  με ασφυκτικές πιέσεις για πρόσθετα μέτρα στο πεδίο του ΦΠΑ (αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση αλλά και στα νησιά του Αιγαίου με τον πρωθυπουργό να έχει υποβάλει αίτημα ειδικής μεταχείρισης λόγω νησιωτικότητας), του ασφαλιστικού και όχι μόνο.

Στόχος καθώς και τελεσίγραφο είναι να υπάρξει "τεχνική συμφωνία επί της αρχής" έως το βράδυ της Τετάρτης που έχει προγραμματιστεί νέο Eurogroup (θα προηγηθεί EWG που θα υποδεχθεί τη συμφωνία).

Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στα μέτρα 7,9 δισ. ευρώ που κατέθεσε για την διετία 2015-2016 και ζητά οι αποφάσεις να "κουμπώνουν" με το θέμα χρέος, κάτι που ακόμη δεν γίνεται αποδεκτό. Το μόνο που αφέθηκε χθες να εννοηθεί είναι ότι αν επικυρωθεί η συμφωνία σε επίπεδο Eurogroup την Τετάρτη, τότε μία ημέρα μετά, στη σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, μπορεί να υπάρξει μία δήλωση/δέσμευση στο πρότυπο αυτής του 2012...

Ωστόσο, ακόμη και αν επικυρωθεί στις "εντατικές ώρες διαβουλεύσεων" η συμφωνία, έγινε σαφές ότι θα πρέπει να πρέπει να περάσει  υποχρεωτικά από την ελληνική Βουλή η οποία θα εγκρίνει όλα τα μέτρα που θα έχουν τη μορφή προαπαιτούμενων. 

Μετά θα γίνει η πολιτική επικύρωση από τα κοινοβούλια της ΕΕ (περιλαμβανομένου του Γερμανικού) για να έρθει και η οριστική έγκριση από το EFSF και το EWG, και όλα αυτά πριν τελειώσει ο μήνας και λήξει η παράταση του προγράμματος...
Σημειώνεται ότι στην αρχική πρόταση των θεσμών όλες οι παρεμβάσεις ήταν προαπαιτούμενα καθώς δεν εμπιστεύονταν την Αθήνα...

Όχι νέο πρόγραμμα

Οι δανειστές έκαναν χθες σαφές ότι μιλούν για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης, δηλαδή για παράταση του υφιστάμενου δανειακού προγράμματος, και όχι για νέο τρίτο πρόγραμμα, το οποίο - όπως ειπώθηκε άλλωστε - δεν ζητά καν η Αθήνα, δεν το επιθυμεί. Δεν συνδέεται και με νέα χρηματοδότηση, επισημάνθηκε.

Το χρήμα

Η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με την πληρωμή της δόσης 1,55 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ στο τέλος του μήνα. Τον Ιούλιο είναι αντιμέτωπη με μεγάλες λήξεις: στις 13 Ιουλίου (σ.σ νέα συνεδρίαση Eurogroup) πρέπει να πληρωθούν 448 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ, ενώ στις 20 Ιουλίου λήγει διπλή δόση 2,1 και 1,36 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ.

Χρηματοδοτικά, στο τραπέζι είναι η αύξηση του ορίου των εντόκων (15 δισ. ευρώ σήμερα), η κάλυψη των τραπεζών άμεσα από την ΕΚΤ και η συμμετοχή στο πρόγραμμα χαλάρωσης. Επίσης εκκρεμούν 1,8 δισ. ευρώ δόσης της ΕΕ, περίπου 6 δισ. ευρώ κερδών ομολόγων που διακρατούν κεντρικές τράπεζες, τα 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ και ακόμη 11 δισ. ευρώ περίπου από το δεύτερο δάνειο που το 2012 χρησιμοποιήθηκε για απομείωση χρέους. Η ελληνική κυβέρνηση επιπλέον ζητά την κάλυψη των δόσεων προς την ΕΚΤ με την χρονική τους μετακύλιση απ ευθείας από το ESM.

Τα μέτρα

Για να υπάρξει η "συμφωνία επί της αρχής" τα μέτρα 7,8 δισ. ευρώ εισάγονται στον προκρούστη των διαβουλεύσεων με την ελληνική ομάδα υπό τους κ.κ. Παππά και Τσακαλώτο να συνεχίζουν σήμερα τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες. Η ελληνική πρόταση χαρακτηρίστηκε χθες ως το "σημείο εκκίνησης της συζήτησης". Ο Juncker ως "καρότο" επανέλαβε το πακέτο των 35 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 με το 1 δισ. ευρώ ίσως "να δοθεί στο β΄ εξάμηνο" του 2015.

Τα μέτρα βασίζονται κυρίως στην αύξηση φόρων/εισφορών και πολύ λίγο στην περικοπή δαπανών με τους δανειστές να τα χαρακτηρίζουν υφεσιακά.

Περιλαμβάνουν αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, συμμετοχή σε δαπάνες υγείας και σε επικουρικά ταμεία, έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις με κέρδη άνω των €500.000, νέο καθεστώς ΦΠΑ με μόνη μείωση αυτή του πολύ χαμηλού συντελεστή στο 6% για βιβλία:

* Αύξηση της έκτακτης εισφοράς για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ.
* Στο ΦΠΑ παραμένουν οι τρεις συντελεστές 23%,13% και 6% (μειώνεται από 6,5%). Ενέργεια, νερό, εστίαση διατηρούνται στο μεσαίο συντελεστή, ενώ μειώνεται, κατά 0,5%, ο ΦΠΑ σε φάρμακα και βιβλία.
* Αυξάνεται από το 2016 ο συντελεστής φορολογίας των ΑΕ και ΕΠΕ από το 26% στο 29%
* Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά 12% στις επιχειρήσεις με κέρδος πάνω από 500.000 ευρώ
* Αυξάνεται ο φόρος πολυτελείας (αυτοκίνητα άνω των 2500 κ.εκ., πισίνες, αεροπλάνα, ιδιωτικά σκάφη άνω των 10 μέτρων).
*  Εφαρμόζεται ο φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων
* Θα διεξαχθούν διαγωνισμοί για τις τηλεοπτικές άδειες και τις άδειες κινητής τηλεφωνίας
* Επιβάλλεται φορολογία στα ηλεκτρονικά παίγνια (VLTs).
* Μειώνονται οι αμυντικές δαπάνες κατά 200 εκατ. ευρώ.
* Οι πρόωρες συντάξεις θα περιοριστούν από το 2016 σταδιακά μέχρι το 2025, διατηρώντας τις εξαιρέσεις για ειδικές κατηγορίες [βαρέα και ανθυγιεινά, μητέρες ΑΜΕΑ], χωρίς να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα.
*Το ΕΚΑΣ θα αντικατασταθεί σταδιακά από το 2018 και έως το 2020 από ένα νέο πλαίσιο προστασίας των χαμηλοσυνταξιούχων.
* Έρχονται μειώσεις συντάξεων μέσω της αύξησης εισφοράς υπέρ του ΕΟΠΥΥ από το 4% στο 5% για τις κύριες συντάξεις και από το 0% στο 5% για τις επικουρικές συντάξεις. Παράλληλα, καταργείται και η έκπτωση 3,9% στις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα που σημαίνει μείωση αποδοχών κατά 1% και αύξηση κατά 2,9% του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας για τους εργοδότες.
* Προτείνεται επίσης αύξηση της συμμετοχής για επικουρικά ταμεία από 3% στο 3,5%,  αλλά και έσοδα 350 εκατ. ευρώ από άδειες κινητής τηλεφωνίας 4G και 5G.
* Στο πεδίο της ενέργειας παραμένει εκτός η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, καθώς και τη λειτουργία της "μικρής ΔΕΗ". Εξαιρείται και η μεταφορά [πώληση] των μετοχών του ΟΤΕ.











(Άρθρο της  Δήμητρας Καδδά, στο capital.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg