Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Πενταμερής: «Χρειάζεται εντατική δουλειά και επιτάχυνση της διαπραγμάτευσης»

Πενταμερής στο Βερολίνο, ζητείται επιτάχυνση της διαπραγμάτευσης
(ΑΠΕ )


Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συμμετείχαν στη σύσκεψη «κορυφής» που ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα στο Βερολίνο για το ελληνικό ζήτημα...


... παρουσία του καγκελαρίου της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο ευρωπαίους αξιωματούχους, στόχος της συνάντησης είναι η διαμόρφωση κοινής θέσης για τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Η συνάντηση στη γερμανική πρωτεύουσα ξεκίνησε στις 23:30 (ώρα Ελλάδας) τη νύχτα της Δευτέρας. Σκοπός της, ένα κοινό ανακοινωθέν, το οποίο θα παρουσιαστεί στην ελληνική κυβέρνηση εν είδει τελεσιγράφου -«take it or leave it»-, προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και να επέλθει τελική συμφωνία.

Συμφωνία οτι «χρειάζεται εντατική δουλειά και επιτάχυνση της διαπραγμάτευσης», πρόθεση των δανειστών να παρουσιάσουν την πρόταση τους προς την Αθήνα εντός της εβδομαδας και δηλώσεις Μέρκελ για Ελλάδα την Τρίτη

Σύμφωνα με τον Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times, στη «μίνι» σύνοδο κορυφής του Βερολίνου συζητήθηκε έγγραφο, το οποίο περιέχει τα σημεία στα οποία μπορούν να υπάρξουν συμβιβασμοί και υποχωρήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές -Αθήνας και δανειστών.


O εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ ανέφερε ότι οι πέντε αξιωματούχοι συζήτησαν την κατάσταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών και συμφώνησαν ότι είναι αναγκαία η εντατικοποίηση της προσπάθειας για την επίτευξη συμφωνίας, ενώ αποφάσισαν ότι θα παραμείνουν σε στενή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση.


Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία η σύσκεψη είχε ως στόχο τη συγκρότηση πρότασης προς την Ελλάδα με την οποία φαίνεται πως υπήρξε επικοινωνία στο πλαίσιο της αποψινής μίνι - συνόδου στη γερμανική πρωτεύουσα. Όπως όλα δείχνουν το μεγάλο «αγκάθι» είναι το ασφαλιστικό.


Γερμανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι από την σύσκεψη αποστέλλεται ισχυρό μήνυμα προς την Αθήνα ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία δίχως πολιτικό κόστος, ότι το ασφαλιστικό πρέπει να μεταρρυθμιστεί και πως δεν μπορεί η Αθήνα να πληρώνει το υψηλότερο ποσοστό σε συντάξεις.


«Οι δανειστές θέλουν να συμφωνήσουν σε μια κοινή θέση απόψε», ειπώθηκε από το γερμανικό κανάλι ZDF. Όπως ωστόσο μεταδίδουν οι Financial Times, σκοπός της αποψινής συνάντησης στο Βερολίνο δεν ήταν η διαμόρφωση μιας τελεσιγραφικού τύπου πρότασης προς την Ελλάδα αλλά ενός σχεδίου προς παρουσίαση στον Αλέξη Τσίπρα από τον οποίο αναμένουν μια «γρήγορη αντίδραση».


Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται το δημοσίευμα, οι συζητήσεις του Βερολίνου ήταν επικεντρωμένες σε ένα τεχνικό κείμενο που είχε ετοιμαστεί από την Κομισιόν που όλες οι πλευρές θα χρησιμοποιούσαν σε μια προσπάθεια να βρουν συμβιβαστικές φόρμουλες αποδεκτές από όλους τους πιστωτές.






πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg