Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Βαρουφάκης: «Μας έστειλαν ένα φιλο-τροϊκανό κείμενο για συμφωνία»

Ως ένα «φιλο-τροικανό κείμενο» χαρακτηρίζει - μιλώντας στο «Βήμα» - ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης το «Memorandum Of Understanding» (δηλαδή Μνημόνιο) της Κομισιόν που εστάλη στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και στις κυβερνήσεις των χωρών μελών της ευρωζώνης από την Κομισιόν.

Το κείμενο εστάλη το περασμένο Σάββατο και προβλέπει για το 2015 μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ, κυρίως φοροεισπρακτικού χαρακτήρα και ουσιαστικά βασίζεται στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου.

Εως τη Δευτέρα κυβερνητικές πηγές δήλωναν άγνοια για την ύπαρξη του κειμένου-μνημονίου αυτού, πλην όμως ο κ. Βαρουφάκης, μιλώντας στο «Βήμα», το επιβεβαίωσε, υποβαθμίζοντάς το όμως παράλληλα για να το χαρακτηρίσει εν συνεχεία ως «φιλο-τροικανό κείμενο, δηλαδή ένα εσωτερικό κείμενο που εστάλη ως βάση για συζήτηση» και τίποτα άλλο.

Το κείμενο όμως αυτό περιλαμβάνει τα κυριότερα θέματα που εξακολουθούν να βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Αθήνας- δανειστών, όπως ο ΦΠΑ, ο ΕΝΦΙΑ, τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, την απαίτηση του ΔΝΤ σε περικοπές και κύριες συντάξεις.

Μάλιστα αυτό που συμπεραίνεται από το κείμενο είναι ότι οι δανειστές εκτιμούν ότι οι διαπραγματεύσεις καθυστερούν πολύ, το δημοσιονομικό κενό αυξάνεται κάθε ημέρα που περνά και έχουν βάλει ως κόκκινη γραμμή τα εισπρακτικά μέτρα, αλλά και τις περικοπές.

Δεν ξέρουν τι θέλουν οι δανειστές


Και όλα αυτά την ώρα που η Αθήνα, διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι όλα έτοιμα για τη συμφωνία και ότι περιμένει ανακοίνωση από ημέρα σε ημέρα για σύγκλιση του Eurogroup, ώστε να επικυρωθεί η συμφωνία.

Ο κ. Βαρουφάκης ωστόσο φάνηκε να μην συμμερίζεται την αισιοδοξία ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι θέμα 24ώρων και επιτέθηκε στους θεσμούς (αν και ακόμα εξακολουθεί να τους αποκαλεί «τρόικα»), λέγοντας ότι «εμφανίζονται διχασμένοι, δεν ξέρουν τι θέλουν, έχουν διαφωνίες μεταξύ τους», για να τονίσει εν συνεχεία ότι κάθε φορά που φαίνεται ότι πάει για επίλυση ένα θέμα αμέσως θέτουν έναν άλλο (και ανέφερε παραδείγματα).

Πληροφορίες άλλωστε που μετέδωσαν σήμερα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων αναφέρουν πως το Σαββατοκύριακο αξιωματούχοι των ΔΝΤ,ΕΕ και ΕΚΤ είχαν πολύωρες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες προκειμένου να καταρτίσουν ένα κοινό κείμενο θέσεων και να μην εμφανίζονται με αλληλοσυγκρουόμενες θέσεις.

Οσο αφορά την προσπάθεια που καταβάλλει η Αθήνα ώστε να υπάρξει Eurogroup τις αμέσως επόμενες ημέρες, προκειμένου να επικυρωθεί η συμφωνία, ο κ. Βαρουφάκης επιμένει ότι πρέπει προηγουμένως να υπάρξει «πολιτική βούληση για συμφωνία», ότι δηλαδή θα πρέπει και οι δύο πλευρές να θέλουν την συμφωνία, κάτι που εμμέσως πλην σαφώς αμφισβητεί ότι υπάρχει τέτοια βούληση από πλευράς δανειστών.

Το γεγονός ότι η τεχνική διαπραγμάτευση έχει δώσει τη θέση της στην πολιτική διαπραγμάτευση προκύπτει και από το ότι τα υπηρεσιακά στελέχη των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας , αλλά και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν ήδη από το βράδυ του Σαββάτου επιστρέψει από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα και πλέον στην βελγική πρωτεύουσα παραμένουν μόνον στελέχη με εμπλοκή στις διαβουλεύσεις πολιτικού χαρακτήρα.

Τι ζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη

Αποκάλυψε τέλος τι ζήτησε η ελληνική πλευρά στην τελευταία (το βράδυ της Κυριακής) τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στους Τσίπρα- Μέρκελ και Ολάντ.

Συγκεκριμένα συζήτησε: 1) μία «μακρόπνοη συμφωνία για οριστική λύση και όχι συμφωνία που να παρατείνει τη λύση». 2) «τα μέτρα που θα υπάρξουν να μην υφεσιακά» και 3) «πακέτο επενδυτικό, από την Τράπεζα Επενδύσεων».

Κατά τον κ. Βαρουφάκη εάν συμβούν αυτά, τότε «η φράση Grexit, θα αποτελεί παρελθόν και δεν πρόκειται ξανά να εισέλθει στο λεξιλόγιο των δανειστών μας».





πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg