Hugo Dixon |
Σε άρθρο του, ο αρθρογράφος του Reuters, Hugo Dixon, προτείνει για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα...
Η Ευρωζώνη θα πρέπει να αναλάβει τις ελληνικές τράπεζες. Οι πιστωτές, αντί να δανείσουν χρήματα στην Αθήνα, ώστε να ανακεφαλαιοποιήσει τις τρωθείσες τράπεζες, θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιήσουν απευθείας τις τράπεζες. Ετσι θα βοηθήσουν στο να σπάσει ο φαύλος κύκλος μεταξύ του ελληνικού κράτους και των ελληνικών τραπεζών. Αυτός ήταν και ο βασικός σκοπός για τη δημιουργία της τραπεζικής ένωσης της Ευρωζώνης. Επίσης θα καταστήσει περισσότερο βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπογράφτηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 13ης Ιουλίου μεταξύ του ελληνικού κράτους και της Ευρωζώνης, προβλέπεται ότι μέχρι και 25 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Εν μέρει αυτό είναι αναγκαίο διότι έχουν εκτοξευτεί σε νέα ύψη τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εξαιτίας της επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών της Ελλάδας. Υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι με τους οποίους μπορούν να ανακεφαλαιοποιηθούν οι ελληνικές τράπεζες από τη στιγμή που δεν έχει χρήματα η Αθήνα:
Μπορούν να βοηθήσουν οι καταθέτες με μέρος των καταθέσεών τους να μετατρέπεται σε νέες τραπεζικές μετοχές. Το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), θα μπορούσε να δανείσει χρήματα στην Ελλάδα. Εναλλακτικά, ο ESM θα μπορούσε να ανακεφαλαιοποιήσει ο ίδιος τις τράπεζες.
Η πρώτη επιλογή, δηλαδή η συμμετοχή των καταθετών στην ανακεφαλαιοποίηση, θα συνέθλιβε την ελληνική οικονομία, κάτι που δεν είναι καλό. Η δεύτερη επιλογή, ο δανεισμός χρημάτων στην Αθήνα, θα αύξανε το ελληνικό δημόσιο χρέος. Φυσικά το κράτος θα λάμβανε ανταλλάγματα, δηλαδή περισσότερες μετοχές στις ελληνικές τράπεζες. Ωστόσο στα μάτια πολλών η Ελλάδα θα φάνταζε ακόμη πιο χρεοκοπημένη απ’ ό,τι ήδη είναι.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θα πρέπει να πιστοποιήσει ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο προτού λάβει μέρος σε μια νέα συμφωνία, πιθανότατα θα υποστηρίξει ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να προχωρήσει σε μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους από αυτήν που ήδη απαιτεί το Ταμείο. Ωστόσο αυτό δεν θα είναι εύκολα αποδεκτό για χώρες όπως η Γερμανία. Αντιθέτως, αν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ανακεφαλαιοποιήσει απευθείας τις ελληνικές τράπεζες, όπως έχει τη δυνατότητα να κάνει, τότε δεν θα αυξηθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος.
Συνεπώς οι πιστωτές δεν θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Φυσικά θα έχουν πληρώσει επιπλέον χρήματα. Ωστόσο θα έχουν την ελπίδα να τα πάρουν πίσω, ίσως και με κέρδος, πουλώντας σε μερικά χρόνια το μερίδιό τους στις ελληνικές τράπεζες.
Η εξαγορά ολόκληρου του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από ξένους ίσως να μην αποτελεί ελκυστική προοπτική για τον κ. Αλέξη Τσίπρα. Ισως όμως να είναι η καλύτερη διαθέσιμη επιλογή.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg