Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

Οι ΑΝΕΛ ετοιμάζονται για εκλογές με εσωτερικά προβλήματα

Εντονη κινητικότητα, διαβουλεύσεις και σχέδια επί χάρτου προκαλούν στους Ανεξάρτητους Ελληνες τα σενάρια περί προσφυγής στις κάλπες το αμέσως επόμενο διάστημα, ακόμη και μέσα στον Σεπτέμβριο.

Μάλιστα, εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, παρότι δεν επιβεβαιώνεται από καμία πλευρά, οι φήμες περί πρόσδεσης στο άρμα του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα των ΑΝΕΛ, ή μέρους αυτών, εντείνονται.

Τα σενάρια που ακούγονται προϊδεάζουν για κοινή κάθοδο ή, για την ακρίβεια, προσχώρηση (ως τάση) των ΑΝΕΛ στον ΣΥΡΙΖΑ ή άλλο κόμμα, στην περίπτωση που ο κ. Τσίπρας επιλέξει για λογαριασμό του τον σχηματισμό νέου πολιτικού φορέα.
Ενδεχόμενο που πάντως είναι ριψοκίνδυνο για το κυβερνών κόμμα, τα εσωκομματικά προβλήματα του οποίου εκτιμάται ότι θα πολλαπλασιάζονταν σε μια τέτοια εξέλιξη.

(Σημείωση Hellas2News: Ήδη το μεγαλοστέλεχός τους Γιώργος Αναγνωστάκος έγραψε στη σελίδα του στο Facebook

" Ικανοποιηθήκαμε από την κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και πάμε σε πολιτική ενσωμάτωση για να διασωθούν μέσα από διορισμούς καριέρες, κοινοβουλευτικές έδρες και υπουργικοί θώκοι, με το αντιλαϊκό σύστημα της λίστας των εκλεκτών ;
Μετά την ψήφιση των Μνημονίων, ο κατήφορος συνεχίζεται για ένα πατριωτικό κίνημα, τους ΑΝΕΛ που αλλοιώς ξεκίνησαν.
Συνεχίστε λοιπόν, αλλά χωρίς εμένα.
Στον συνεχή πολιτικό αντιπατριωτικό σας κατήφορο, δεν θα σας ακολουθήσω, ούτε εσάς ούτε τα μνημονιακά αδελφάκια σας
."

Ο υπουργός Αμυνας Παν. Καμμένος, όπως και το σύνολο των βουλευτών του, απεύχεται τις πρόωρες εκλογές.
Και αυτό, διότι η εκλογική βάση των ΑΝΕΛ είναι άκρως αντιμνημονιακή – πιο σκληρή και από εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζουν κάποιοι.

Ωστόσο, παρά την αφόρητη πίεση και τον εκνευρισμό που προκαλεί ο κίνδυνος εξαέρωσης των εκλογικών ποσοστών του κόμματος, ο κ. Καμμένος στήριξε μέχρι σήμερα ανεπιφύλακτα τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και έδωσε προσωπική μάχη προκειμένου να καμφθούν οι ισχυρές αντιστάσεις στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ και να εμφανιστεί το κόμμα απολύτως συντεταγμένο στις δύο κρίσιμες ψηφοφορίες του Ιουλίου.

Το ίδιο θα πράξει, όπως εκτιμούν συνομιλητές του, και όταν έρθει προς ψήφιση η τελική συμφωνία στη Βουλή. Αλλωστε, τα εσωκομματικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ καθιστούν την παρουσία και στήριξη των ΑΝΕΛ αναγκαία, προκειμένου ο τελικός αριθμός των βουλευτών της συγκυβέρνησης που θα δώσουν το «πράσινο φως» να μην πέσει κάτω από το όριο ασφαλείας των 120.

Τα προβλήματα για τους ΑΝΕΛ θα ξεκινήσουν αν, όπως όλα δείχνουν, ο πρωθυπουργός επιλέξει την άμεση προσφυγή στις κάλπες. Διότι σε διαφορετική περίπτωση, σε περίπτωση δηλαδή κατά την οποία οι εκλογές «αργήσουν» μερικούς μήνες, οι ΑΝΕΛ ευελπιστούν ότι θα κατορθώσουν, μέσα από πολιτικές παρεμβάσεις κοινωνικού και εθνικού χαρακτήρα, να διασφαλίσουν την παραμονή τους στη Βουλή.

Και αυτό, παρά το γεγονός ότι, όπως έχει φανεί από τις δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Ευ. Μεϊμαράκη, η Ν.Δ., για πρώτη φορά, τους βάζει στο κάδρο της αντιπολιτευτικής της στόχευσης.
Παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα, η σχέση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό των ΑΝΕΛ είναι «δεμένη», καθώς ο κ. Τσίπρας φέρεται να αναγνωρίζει στον κ. Καμμένο ειλικρινή διάθεση στήριξης του ιδίου και της κυβέρνησης. Λέγεται, μάλιστα, ότι στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε πρόσφατα και η πιθανότητα, σε περίπτωση εκλογικού αιφνιδιασμού, να «ενσωματωθούν» οι ΑΝΕΛ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός τους στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κυβερνώντος κόμματος.

 Κατά τις ίδιες πηγές, η συζήτηση αυτή διεξαγόταν παράλληλα με τα σενάρια περί αλλαγής του εκλογικού νόμου, τα οποία, ωστόσο, παρέμειναν σε επίπεδο εσωτερικής διαβούλευσης, καθώς κρίθηκε ότι τυχόν ενεργοποίησή τους θα προκαλούσε περισσότερα προβλήματα από εκείνα που θα επιχειρούσε να λύσει.

Υπό τα δεδομένα που διαμορφώνονται, οι περισσότεροι προεξοφλούν την αυτόνομη κάθοδο των ΑΝΕΛ στην περίπτωση που το αμέσως επόμενο διάστημα η χώρα οδηγηθεί στις κάλπες.

Ηδη, η οργανωτική ομάδα τους σχεδιάζει περιοδείες των στελεχών της αλλά και παρουσίες του ίδιου του κ. Καμμένου ανά την επικράτεια το αμέσως επόμενο διάστημα.






Με πληροφορίες από την "Καθημερινή"




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg