Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Ένας σύμβουλος του Πούτιν, μιλάει για όλους και για όλα

Η Ελλάδα ουδέποτε ζήτησε ευθέως από τη Ρωσία οικονομική βοήθεια, δηλώνει ο Αλεξάντερ Μπαμπάκοφ στην «Κ».
Την ετοιμότητα της Ρωσίας να συνεργασθεί με τη Δύση στον αγώνα κατά του ISIS εκφράζει, με συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο Αλεξάντερ Μπαμπάκοφ, μέλος του ρωσικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και ειδικός αντιπρόσωπος του Πούτιν...

... για τους Ρώσους και τους ρωσικούς οργανισμούς στο εξωτερικό. Εντεταλμένος για τον πολιτικό συντονισμό του σχεδίου για τον «Νότιο Αγωγό» μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ο κ. Μπαμπάκοφ επιβεβαιώνει την προσήλωση της Ρωσίας στην κατασκευή του αγωγού που θα περνάει από την Ελλάδα, όπως είχε συμφωνήσει η παραιτηθείσα ελληνική κυβέρνηση.

– Η Ευρώπη και ιδιαίτερα η Ελλάδα αντιμετωπίζουν ένα πρωτοφανές προσφυγικό κύμα από τη Συρία. Πιστεύετε ότι η Ε.Ε. και ο ΟΗΕ θα έπρεπε να μοιραστούν το βάρος και πώς βλέπετε τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του προβλήματος;

– Η τεράστια εισροή Σύρων προσφύγων στην Ευρώπη αποτελεί ευθεία συνέπεια των απερίσκεπτων πολιτικών ορισμένων Δυτικών κρατών έναντι της Συρίας και της νόμιμης κυβέρνησής της. Η Ρωσία ενδιαφέρεται να αποκτήσουν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ενιαία προσέγγιση στο προσφυγικό πρόβλημα, η οποία θα εγγυηθεί σ’ αυτούς τους ανθρώπους όλα τα δικαιώματα που προβλέπει το διεθνές δίκαιο.

Χαιρόμαστε που η Ε.Ε. εκδηλώνει την πρόθεση να υπερβεί τις αιτίες που οδήγησαν στην κρίση. Πιστεύω ότι και ο ΟΗΕ θα μπορούσε να αναμειχθεί στη διαδικασία ως οικουμενικός και κατ’ εξοχήν έμπειρος διεθνής οργανισμός, αναφορικά με το ζήτημα των προσφύγων. Με την ευκαιρία, Ρώσοι αξιωματούχοι διακήρυξαν κατ’ επανάληψη την ετοιμότητά τους να μοιραστούν τις εμπειρίες τους σ’ αυτό το πεδίο.

– Ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε πρόσφατα ότι επιθυμεί να βοηθήσει στην πολιτική επίλυση του συριακού προβλήματος. Αυτό σημαίνει ότι η Μόσχα θα μπορούσε να σταματήσει την υποστήριξη του προέδρου Ασαντ;

– Η ρωσική θέση στο συριακό πρόβλημα είναι γνωστή και ποτέ δεν άλλαξε. Η Μόσχα τάσσεται σταθερά υπέρ της πολιτικής επίλυσης της κρίσης που μαστίζει τη χώρα. Είμαστε πάντα κατά της επανάληψης της τραγωδίας που υπέστη η Λιβύη, για να οδηγηθεί στο χάος και στην αναταραχή. Οπως γνωρίζετε, η Μόσχα ενθάρρυνε τα αντίπαλα στρατόπεδα να καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Να γιατί η χώρα μας φιλοξένησε κατ’ επανάληψη συναντήσεις με εκπροσώπους της συριακής αντιπολίτευσης. Η Ρωσία δεν θα αποδεχθεί ποτέ να επιβληθεί διά της βίας αλλαγή καθεστώτος στη Συρία. Πιστεύουμε ότι ο συριακός λαός πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον του.

– Υπάρχει περιθώριο συνεργασίας Ρωσίας και Δύσης κατά του ISIS στη Συρία και το Ιράκ; Θα μπορούσε μια τέτοια συνεργασία να εκτονώσει την ψυχροπολεμική ατμόσφαιρα που δημιούργησε η ουκρανική κρίση;

– Ναι, πιστεύω ότι υπάρχουν δυνατότητες συνεργασίας. Η σύγκρουση στη Συρία διαρκεί ήδη δύο έτη κι έχει κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 60.000 ανθρώπους. Στο Ιράκ έχουμε μια ακόμη μεγαλύτερη και φονικότερη σύγκρουση. Η Ρωσία δεν μπορεί να αγνοηθεί σε καμία διεθνή προσπάθεια για την ειρήνη και τη σταθερότητα σε Συρία και Ιράκ.

Η χώρα μας υποστηρίζει τον ενεργό συντονισμό των διεθνών προσπαθειών στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας και πρώτα απ’ όλα κατά του ISIS, που εκπροσωπεί, κατά τη γνώμη μου, τη μεγαλύτερη απειλή για την Ευρώπη, τη Ρωσία και όλη τη διεθνή κοινότητα. Αν πετύχουμε να αντιμετωπίσουμε την απειλή του ISIS, θα έχουμε καλές προοπτικές να σταματήσουμε τη μαζική έξοδο Σύρων προς την Ευρώπη.

Να γιατί η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί στις προσπάθειες επίλυσης της συριακής κρίσης και στον αγώνα κατά του ISIS – αλλά μόνο με νόμιμα μέσα και κάτω από την αιγίδα του ΟΗΕ.

– Πώς βλέπετε την προοπτική συμμετοχής της Ελλάδας στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS;

– Η πρόταση αυτή έγινε από τον Ρώσο υφυπουργό Οικονομικών στη διάρκεια συνομιλία του με τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, τον περασμένο Μάιο. Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε ότι θα την εξετάσει. Πιστεύω ότι είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα, την οποία η Αθήνα δεν θα έπρεπε να παραμερίσει. Οι BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Ν. Αφρική) είναι μια δυναμική, διεθνής ομάδα ταχέως αναπτυσσόμενων χωρών. Η Ελλάδα έχει πολλά οφέλη να αποκομίσει.

Να προχωρήσουμε στον αγωγό φυσικού αερίου μετά τις εκλογές

Ρωτήσαμε τον κ. Μπαμπάκοφ αν το σχέδιο για τον αγωγό που θα μεταφέρει ρώσικο φυσικό αέριο στην Κεντρική Ευρώπη μέσω Ελλάδας εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα.

«Πιστεύω ότι το σχέδιο παραμένει ρεαλιστικό», μας απάντησε. «Ρωσία και Τουρκία είχαν προγραμματίσει να υπογράψουν διακυβερνητική συμφωνία, αλλά οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία μάς υποχρέωσαν σε αναστολή κάποιων εβδομάδων. Το ίδιο ισχύει για την Ελλάδα, λόγω των εκλογών. Μπορώ να βεβαιώσω ότι με τον πρώην υπουργό, κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, είχαμε πετύχει μεγάλη κατανόηση της ζωτικής σημασίας του έργου για τη χώρα και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Η Τουρκία θα έχει, επίσης, ευθεία πρόσβαση στο ρωσικό φυσικό αέριο. Επομένως, μπορώ να πω ότι η υπόθεση έχει μπει σ’ έναν δρόμο. Ας περιμένουμε, όμως, τα αποτελέσματα των πολιτικών διαδικασιών σε Ελλάδα και Τουρκία, ελπίζοντας ότι οι νέες κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να εργάζονται επί τη βάσει των υπαρχουσών συμφωνιών και προθέσεων».

Μεταφέραμε στον κ. Μπαμπάκοφ την αίσθηση πολλών στην Ελλάδα ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν βρήκε τη βοήθεια που θα ήλπιζε από τη Ρωσία, την κρίσιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. Ιδού τι μας απάντησε:

«Εξ όσων γνωρίζω, η Ελλάδα συζητούσε την επείγουσα χρηματοδότηση που χρειαζόταν μόνο με την Ε.Ε. Ποτέ δεν ζήτησε ευθέως από τη Ρωσία βοήθεια σ’ αυτή την κρίση. Εμείς πάντα υποστηρίζαμε τον ελληνικό λαό, που υποφέρει, και υπογραμμίζαμε τη σημασία των κοινών επενδυτικών σχεδίων, όπως του "Νότιου Αγωγού" και άλλων, για την ελληνική οικονομία και την υπέρβαση της σοβούσας κρίσης».



Πηγή:  Έντυπη έκδοση της "Καθημερινής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg