Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Θα καταφέρει ο Τσίπρας να συσπειρώσει τους απογοητευμένους;

Οι ελληνικές εκλογές της Κυριακής, εξαρτώνται από το εάν ο Τσίπρας μπορεί να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ξανά, παρά την απογοήτευσή τους, αναφέρει σε δημοσίευμά της η The Wall Street Journal.


Καθώς έμειναν μόλις τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μάχη θα είναι αμφίρροπη μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, ενώ κανένας δεν αναμένεται να λάβει την αυτοδυναμία.

Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν επίσης ότι σχεδόν το 20% των Ελλήνων είναι ακόμη αναποφάσιστο ή σκοπεύει να απέχει –και ότι ένας δυσανάλογος αριθμός αυτών είναι πρώην υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δίνει στη Νέα Δημοκρατία μια καλή ευκαιρία να επιστρέψει στην εξουσία, οκτώ μόλις μήνες μετά από την ήττα του Ιανουαρίου.

"Η αποχή επηρεάζει κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ, επομένως εάν αυτοί οι άνθρωποι αποφασίσουν να πάνε στην κάλπη, θα καθορίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών", δήλωσε ο Θωμάς Γεράκης, επικεφαλής της δημοσκοπικής Marc.

Η διαφορά αυτών των εκλογών, αναφέρεται στο δημοσίευμα, είναι πως τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Νέα Δημοκρατία, υπόσχονται να εφαρμόσουν τη νέα συμφωνία διάσωσης –ζητώντας παράλληλα από τους πιστωτές να τη λειάνουν. Αυτή η συναίνεση, εάν διατηρηθεί, πιθανώς δίνει στην Ελλάδα την προοπτική της πολιτικής ηρεμίας, την οποία χρειάζεται απεγνωσμένα η χώρα και η οικονομία της.

Αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, η δέσμευσή του στο σχέδιο διάσωσης θα μπορούσε να δοκιμαστεί σύντομα από διάφορα μέλη του κόμματός του που ιδεολογικά παραμένουν αντίθετοι  στα μέτρα λιτότητας.

"Παρά την πρόσφατη μεταστροφή του, προτεραιότητα του Τσίπρα θα είναι να διατηρήσει το κόμμα του ενωμένο, να μην εφαρμόσει τους όρους της συμφωνίας. Η ενότητα του κόμματος παραμένει εύθραυστη και οι προστριβές θα μπορούσαν να επανεμφανιστούν σύντομα μετά την ημέρα των εκλογών", δηλώνει ο Wolfango Piccoli, της Teneo Intelligence.

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει τις εκλογές, οι αναλυτές δηλώνουν ότι είναι πιθανό να επανέλθει στην προηγούμενη αντιμνημονιακή του στάση, κάνοντας τη ζωή δύσκολη σε μια κεντροδεξιά κυβέρνηση.

Η Νέα Δημοκρατία, που ήταν στην εξουσία από τα μέσα του 2012 μέχρι τον Ιανουάριο, έχει ένα μικτό ιστορικό εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του προηγούμενου προγράμματος διάσωσης. Στην προεκλογική της εκστρατεία, ο ηγέτης της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, έχει υποσχεθεί να υπερασπιστεί τις φοροαπαλλαγές για τους αγρότες.

Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν ότι πολλοί Έλληνες θα ήθελαν μια κυβέρνηση συνασπισμού των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, έτσι ώστε και οι δύο να είναι αναγκασμένοι να αναλάβουν την ευθύνη για την ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης.

Αλλά υπάρχει σθεναρή αντίσταση και από τις δύο πλευρές σε μια τέτοια συνεργασία. "Και για τον Τσίπρα και για τον Μεϊμαράκη, μια τέτοια συνεργασία θα καθιστούσε δύσκολο να διατηρήσουν υπό έλεγχο τα κόμματά τους", τονίζει ο Picolli.

Αντιθέτως, όποιος κερδίσει τις εκλογές αναμένεται να επιδιώξει μια συμμαχία με το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ ή και με τους δύο. Το εθνικό αίσθημα της απογοήτευσης, θα μπορούσε να οδηγήσει πολλούς Έλληνες να προχωρήσουν σε μια ψήφο διαμαρτυρίας.

Η Χρυσή Αυγή βρίσκεται στην τρίτη θέση καταλαμβάνοντας περίπου το 7% της στήριξης, αν και τα δύο κόμματα έχουν αποκλείσει ότι θα συνεργαστούν μαζί της. Η Ένωση Κεντρώων, μπορεί μπει στην Βουλή για πρώτη φορά, μετά από 14 αποτυχημένες προσπάθειες.

Η Λαϊκή Ενότητα, σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, αναμένεται να καταφέρει να μπει στην Β ουλή, αλλά με μικρή διαφορά από το 3% που απαιτείται για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή. 
Η ανοιχτή πρόσκληση της ΛΑΕ για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, έχει περιορίσει την ελκυστικότητά της.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg