Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Που είναι καλύτερα να... πεθαίνει κανείς;


Βρετανία, η καλύτερη χώρα για να πεθάνει κανείς
«Το να είμαι ο πλουσιότερος άνθρωπος στο νεκροταφείο δεν με ενδιαφέρει», είχε πει κάποτε ο Στιβ Τζομπς θέλοντας να τονίσει το μεγαλείο μίας δημιουργικής μέρας.

Μία πλούσια χώρα ωστόσο έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες να προσφέρει μία ποιότητα ζωής στις τελευταίες στιγμές του ανθρώπου.

Αυτό προκύπτει για μία ακόμη χρονιά από τη λίστα του Economist Intelligence Unit, βάσει της οποίας Βρετανία, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία αναδεικνύονται οι καλύτερες χώρες για να πεθάνει κανείς. Η Ελλάδα της κρίσης πάλι αποδεικνύεται μάλλον ανεπαρκής και στον θάνατο, καταλαμβάνοντας την 56η θέση ανάμεσα σε 80 χώρες.

Οι πολυάριθμες μονάδες ανακούφισης πόνου και παρηγορητικής αγωγής οι οποίες έχουν ενσωματωθεί στο σύστημα υγείας (NHS), η δυναμική πρωτοβουλία για δημιουργία ξενώνων, χρηματοδοτούμενη από φιλανθρωπίες, και το ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό είναι από τους κυριότερους λόγους που φέρνουν τη Βρετανία στην κορυφή της συγκεκριμένης λίστας.

Για τους ίδιους ακριβώς λόγους, όπως επίσης την ποιότητα του περιβάλλοντος στα νοσοκομεία, τον αριθμό του προσωπικού που τα στελεχώνουν και τα προσόντα του, καθώς επίσης το κόστος και την ποιότητα της παρηγορητικής φροντίδας, Ιρλανδία, Βέλγιο, Ταϊβάν, Γερμανία, Ολλανδία, ΗΠΑ και Γαλλία συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα με τις καλύτερες χώρες για να ολοκληρώσει κανείς τον κύκλο της ζωής.

Στον αντίποδα, η χειρότερη χώρα για να πεθάνει κανείς αναδεικνύεται η Κίνα, με την Μποτσουάνα, το Ιράν και τη Γουατεμάλα να την ακολουθούν στις πολύ κακές επιδόσεις. Στην ίδια κατηγορία, βρίσκονται επίσης χώρες όπως η Μιανμάρ, η Νιγηρία, οι Φιλιππίνες, το Μπανγκλαντές και το Ιράκ.

Για την ακρίβεια, μόλις 34 από τις συνολικά 80 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα αποδείχθηκε ότι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις ώστε να παράσχουν ποιότητα και στον θάνατο.

Το αισιόδοξο ωστόσο στη φετινή λίστα είναι η ευχάριστη έκπληξη ορισμένων από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, όπως η Μογγολία και ο Παναμάς, οι οποίες κατέλαβαν μία αξιοπρεπή θέση (28η και 31η αντίστοιχα), παρά τις όποιες αδυναμίες των συστημάτων υγείας. Στην περίπτωση της Μογγολίας συγκεκριμένα, αναφέρει η Guardian, σπουδαίο ρόλο έπαιξε η συνδρομή ενός μόνο ιδιώτη γιατρού, ο οποίος έδωσε ώθηση στην ανακουφιστική και παρηγορητική αγωγή.

Η Ελλάδα δυστυχώς δεν αποτέλεσε καμία έκπληξη. Απεναντίας, μαζί με την τελευταία Κίνα και την 41η Ουγγαρία περιλαμβάνεται στις χώρες όπου εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ραγδαία η ανάγκη για παρηγορητική αγωγή τα επόμενα χρόνια, οπότε οι επενδύσεις στον τομέα της υγείας θα είναι μονόδρομος προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες ανάγκες.

Μάρω Βακαλοπούλου - .in.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg