Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Είναι τα POS η λύση για το ελληνικό εμπόριο και την φοροδιαφυγή;

Με 400.000 μηχανήματα POS κατά της φοροδιαφυγής
Η οικονομία θα χρειαστεί ακόμη 400.000 POS για να περάσει και το ελληνικό εμπόριο στην εποχή των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Η αναβάθμιση των συστημάτων πληρωμών αναμένεται να ενταχθεί σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ της νέας περιόδου, ζήτημα το οποίο έθεσαν η κυβέρνηση και η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Οπως έγινε γνωστό κατά τη συνάντηση των προέδρων των κοινωνικών εταίρων με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν και στη συζήτηση που έγινε για την ανάγκη αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής επισημάνθηκε ότι «από τα 150.000 μηχανάκια POS που είναι σε χρήση σήμερα, θα απαιτηθούν άλλα 400.000 για να καλύψουν τις συνολικές ανάγκες της ελληνικής αγοράς».

Στη συνάντηση η ΕΣΕΕ έθεσε και το φλέγον ζήτημα, το οποίο έχει επισημάνει και στην Ελληνική Ενωση Τραπεζών, του υψηλού κόστους των υπηρεσιών του e-banking, όπως και το αδικαιολόγητα υψηλό ποσοστό προμήθειας χρεωστικών και πιστωτικών καρτών τόσο στους καταναλωτές όσο και σε εμπόρους.


Ψηφιακή Ενιαία Αγορά

Κατά τη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν συζητήθηκαν όλα τα ανοιχτά θέματα για την εναρμόνιση της ελληνικής οικονομίας στην Ψηφιακή Ενιαία Αγορά (DSM) που, όπως συμφωνήθηκε, θα ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα:

n Υλοποίηση δράσης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εμπορίου της Ελληνικής Αστυνομίας, με την ονομασία «FeelSafe» που αφορά την ευαισθητοποίηση εμπόρων και καταναλωτών γύρω από τους κινδύνους που ενέχει το ηλεκτρονικό εμπόριο.

n Υλοποίηση δράσης για την ανάπτυξη υπολογιστικού νέφους (cloudcomputing) που μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερες δυνατότητες για τους χρήστες και κυρίως τις επιχειρήσεις στη «χωρίς σύνορα» αποθήκευση, επεξεργασία και χρήση δεδομένων.

n Εκπόνηση σχεδίου για την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, την προώθηση της ψηφιακής ενιαίας αγοράς και την άρση των εθνικών φραγμών στις διασυνοριακές συναλλαγές υπέρ των χωρών της ΕΕ.

Η συζήτηση επεκτάθηκε και στα θέματα της φορολογίας και του Ασφαλιστικού που καλείται να αντιμετωπίσει εντός του Νοεμβρίου η κυβέρνηση. Οπως είπε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης στον κ. Ντομπρόβσκις, «έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος από την κυβέρνηση, αλλά απομένει να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για δομικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου με Ανάπτυξη και Απασχόληση».

Κοινωνικός διάλογος

Στο επίπεδο των εργασιακών σχέσεων οι θεσμοθετημένοι κοινωνικοί εταίροι (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΕ) συμφώνησαν:

n Να διατηρηθεί ο θεσμός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

n Να υλοποιηθεί από κοινού ένα σχέδιο δράσεων με τη συνδρομή του ILO για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της ενδυνάμωσης της αποτελεσματικής συμμετοχής των κοινωνικών εταίρων στον κοινωνικό διάλογο.

n Στο άμεσο μέλλον θα αποτελέσει αντικείμενο κοινωνικού διαλόγου το ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα, που χρειάζεται να εκσυγχρονιστούν, να απλοποιηθούν και βεβαίως να ανταποκρίνονται στις σημερινές κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες.


Οι ασφαλιστικές εισφορές

Ειδικά για το ασφαλιστικό σύστημα και την εξυγίανση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών πρότειναν συνολική μείωση 5% του μη μισθολογικού κόστους για τους συνεπείς επιχειρηματίες και παράλληλα την αναπλήρωση των απωλειών που θα προκύψουν για τα ασφαλιστικά ταμεία από τη μείωση των εισφορών με την επιβολή ασφαλιστικού τέλους 1 τοις χιλίοις (1‰) επί του ετήσιου τζίρου των επιχειρήσεων, με βασική προϋπόθεση όμως να υπολογίζεται ως δαπάνη της επιχείρησης.

Στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών το εκτιμώμενο για το 2015 έλλειμμα ύψους περίπου 530 εκατ. ευρώ σε συνδυασμό με την απορρόφηση ήδη του 81,5% της κρατικής επιχορήγησης στο χρονικό διάστημα μέχρι και το πρώτο οκτάμηνο του έτους συνιστούν κάποια μόνο από τα στοιχεία που καταδεικνύουν τη δεινή θέση που έχει περιέλθει το Ταμείο.

Εάν στα παραπάνω δεδομένα και για το ίδιο χρονικό διάστημα προστεθούν οι περίπου 545.000 οφειλέτες ποσών που προσεγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ, αντιλαμβάνεται κανείς πως η βιωσιμότητα του ΟΑΕΕ έχει τεθεί σε σοβαρούς κινδύνους. Μάλιστα, η διάκριση του αριθμού των συνολικών οφειλετών σε ενεργούς - 316.500 με χρέη 8 δισ. ευρώ - και σε διακόψαντες την εμπορική τους δραστηριότητα, 228.000 με χρέη 2,3 δισ. ευρώ, καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη υιοθέτησης ριζικών αλλαγών του υπάρχοντος πλαισίου. 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg