Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Πάνω από 27 οι νεκροί, με ανάληψη ευθύνης από την Αλ Κάιντα στο Μάλι



Ειδικές δυνάμεις του Μάλι, εισέβαλαν στο ξενοδοχείο της πόλης Μπαμάκου...

Από τα πυρά των τρομοκρατών έχουν πέσει νεκροί τρεις όμηροι, ενώ συνολικά μοιάζει πως οι νεκροί ανέρχονται τώρα στους 27, σύμφωνα με το Reuters, με έναν από αυτούς να είναι Βέλγος πολίτης.

Επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας, συνεπικουρούμενων από αμερικανικές και γαλλικές ειδικές δυνάμεις βρίσκεται σε εξέλιξη στο σημείο, όπου φαίνεται πως πλέον οι τρομοκράτες δεν κρατούν κανέναν όμηρο.

"Οι τρομοκράτες δεν έχουν πλέον κανέναν όμηρο στα χέρια τους και οι δυνάμεις ασφαλείας ετοιμάζονται να τους συλλάβουν" σημείωσε πριν από λίγο ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Σαλίφ Τραορέ.

Παράλληλα η προεδρία του Μάλι, μέσω του επίσημου λογαριασμού της στο twitter συνεχάρη τις δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας για τον επαγγελματισμό που επέδειξαν, ενώ ευχαρίστησε και τις φίλιες χώρες για τη βοήθειά τους.
 
Οι τρομοκράτες κρατούσαν αρχικά 170 ανθρώπους, ενώ φαίνεται πως άφηναν ελεύθερους όσους γνώριζαν το Κοράνι. Κατά τη διάρκεια της ημέρας φαίνεται πως αρκετοί ακόμη από τους ομήρους κατόρθωσαν να διαφύγουν με τον αριθμό να υπολογίζεται αυτή τη στιγμή σε 125 πελάτες και 13 εργαζόμενους.


Το γαλλικό πρακτορείο μεταδίδει πως 18 άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί εντός του ξενοδοχείου, σύμφωνα με αξιόπιστη ανώνυμη πηγή. Στο ίδιο τηλεγράφημα, αναφέρεται πως δυνάμεις της Γαλλίας βρίσκονται αυτή τη στιγμή εντός του ξενοδοχείου και συμμετέχουν στην επιχείρηση.

Ένα Βέλγος ανάμεσα στους νεκρούς

Με τις πληροφορίες να παραμένουν ακόμη συγκεχυμένες σε ότι αφορά την ταυτότητα των νεκρών, το κοινοβούλιο της γαλλόφωνης κοινότητας του Βελγίου, ανακοίνωσε πως ένας από τους υπαλλήλους του στην περιοχή σκοτώθηκε εντός του ξενοδοχείου.

Πρόκειται για διπλωματικό ακόλουθο που βρισκόταν σε "αποστολή στην Μπαμάκο στο πλαίσιο συνεργασίας με το γαλλόφωνο κοινοβούλιο" ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του κοινοβουλίου. Ο υπουργός εξωτερικών του Βελγίου είχε κάνει λόγο για τέσσερις Βέλγους πολίτες στο σημείο.

Παράλληλα, η αμερικανική πρεσβεία της χώρας εξέδωσε πριν από λίγο πως η υπόθεση του ξενοδοχείου Ράντισον δεν έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση και συστήνει στους Αμερικανού πολίτες να παραμείνουν μέσα στο κτίριο όπου βρίσκονται.

Η Αλ-Κάιντα αναλαμβάνει την ευθύνη της επίθεσης

Οι υποστηρικτές μιας αφρικανικής τζιχαντιστικής οργάνωσης- παρακλάδι της Αλ Κάιντα ανέλαβαν πριν από λίγο την ευθύνη για την επίθεση και τη σύλληψη ομήρων που βρίσκεται σε εξέλιξη στο ξενοδοχείο στη πρωτεύουσα του Μαλί, Μπαμακό, με μήνυμα που ανήρτησαν στο Twitter.
Η Αλ Μουραμπιτούν, μια οργάνωση που εδρεύει στο βόρειο τμήμα της χώρας, υποστηρίζει ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση στο ξενοδοχείο Radisson Blu του Μπαμακό.

Η λίστα με τους πολίτες που βρίσκονταν μέσα στο ξενοδοχείο την ώρα της επίθεσης

 

 

Πέρα των πολιτών από το Μάλι, οι μέχρι τώρα πληροφορίες από όλο τον κόσμο δίνουν την παρακάτω λίστα με τους διαμένοντες στο ξενοδοχείο την ώρα της επίθεσης. 
Παραμένει άγνωστο πόσοι από τους παρακάτω είναι όμηροι των δραστών και πόσοι έχουν δραπετεύσει ή παραμένουν υπό προστασία εντός του κτιρίου:

12 Γάλλοι, εργαζόμενοι της Air France διέμεναν στο κτίριο. Η εταιρία επιβεβαίωσε πως βρίσκονταν στην Μπαμάκο και παράλληλα ακύρωσε κάθε πτήση από και προς το σημείο.
7 Αλγερινοί, από τους οποίους οι έξι είναι μέλη επίσημης αντιπροσωπείας της χώρας που βρίσκονταν στο ξενοδοχείο για επαφές με γαλλική εταιρία. Οι αλγερινές αρχές ανέφεραν νωρίτερα πως και οι επτά έχουν διαφύγει, χωρίς ωστόσο αυτό να επιβεβαιώνεται από άλλη πηγή.
2 Γερμανοί, οι οποίοι κατόρθωσαν να βγουν από το κτίριο, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας τους.
6 Αμερικανοί τέθηκαν υπό προστασία, αμέσως μετά την έναρ
4 Βέλγοι ήταν παρόντες την ώρα της ομηρίας, όπως αναφέρουν οι βελγικές αρχές που δεν διευκρινίζουν αν βρίσκονται ανάμεσα στους ομήρους.
7 Κινέζοι διέμεναν στο ξενοδοχείο, όπως μεταδίδει κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων
20 Ινδοί φαίνεται πως είναι μεταξύ των ομήρων, όπως μεταδίδουν οι ινδικές αρχές.
7 Τούρκοι, μέλη της Turkish Airlines βρίσκονταν επίσης στο κτίριο, από τους οποίους πέντε έχουν απελευθερωθεί. Δύο ακόμη παραμένουν στο ξενοδοχείο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η τουρκική αεροπορική εταιρία.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg