Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Πρέπει να αρθούν οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων.


Ο μοναδικός τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα της ρευστότητας στη χώρα είναι να αρθούν οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων. Κι αυτό δεν χρειάζεται να είναι κανείς τραπεζίτης ή οικονομολόγος για να το αντιληφθεί.

Αντιθέτως, επιβάλλεται να είναι προκειμένου να προσδιορίσει τον χρόνο που κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει. Και κάπου εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Οπως είχε πει και ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, προεκλογικά, «ως πολιτικός μπορώ να πω ότι τα capital controls μπορεί να αρθούν ώς το τέλος του χρόνου. Ως οικονομολόγος, όμως...».

Κοινή συνισταμένη όσων ερωτώνται σχετικά με το θέμα είναι: Για να αρθούν τα capital controls θα πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις τάξεις των καταθετών αναφορικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Κι αυτό θα διαπιστωθεί στην πράξη μόνον όταν ξεκινήσουν, έστω και δειλά, κάποιες μικρές εισροές καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες. Αυτή τη στιγμή, πάντως, είναι μηδενικές, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).

Αντιθέτως, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι δύο πρώτοι μήνες που εφαρμόσθηκαν οι έλεγχοι δείχνουν πως θα χρειαστεί να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα για να επανέλθει η ηρεμία.
Αρκεί να αναφερθεί ότι ο Ιούλιος έκλεισε με συνολικές εκροές της τάξης του 1,3 δισ. ευρώ και ο Αύγουστος, λίγο καλύτερα, με εκροές της τάξης των 937 εκατ. ευρώ. Εκτοτε, η ΤτΕ δεν έχει ανακοινώσει νεότερα στοιχεία, οπότε θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να διαπιστωθεί αν αυτή η αποκλιμάκωση συνεχίστηκε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Πρώτο βήμα

«Σε κάθε περίπτωση, αν επιβεβαιωθεί στην πράξη, αυτό θα είναι ένα πρώτο βήμα, ωστόσο θα απομένουν ακόμη να γίνουν πολλά μέχρις ότου να εξομαλυνθεί η κατάσταση»...

Τραπεζικές πηγές με βαθιά γνώση του θέματος ξεκαθαρίζουν ότι «ενδεχόμενο να αρθούν οι περιορισμοί στις αρχές του 2016, όπως αφήνουν να εννοηθεί από την κυβέρνηση, δεν υπάρχει».

Προχωρώντας μάλιστα παραπέρα, θεωρούν πολύ δύσκολο κάτι τέτοιο να γίνει ακόμα και στα μέσα του επόμενου έτους. Οπότε, όπως όλα δείχνουν, τα capital controls ήρθαν για να μείνουν για πολύ καιρό ακόμα.

Αν πάντως χρειάζεται μια πρώτη απτή ένδειξη για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, τότε αυτή θα πρέπει να εντοπίζεται χρονικά άμεσα και συγκεκριμένα με την ολοκλήρωση και της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης.

Εφόσον όλα γίνουν by the book, τότε η άρση των εμποδίων έρχεται πιο κοντά. Για να γίνει, όμως, αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθεί ομαλά η πρώτη αξιολόγηση της οικονομίας, μέσα στον Νοέμβριο, που αποτελεί προαπαιτούμενο για την ανακεφαλαιοποίηση.
Οι προσπάθειες που καταβάλλει η ΕΚΤ για την αποσύνδεσή τους δεν φαίνεται προς το παρόν να βρίσκουν στόχο.

Το δεύτερο μεγάλο τεστ θα είναι στις αρχές του 2016 και πιο συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο.
Τότε θα πρέπει να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Οπερ σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει κλείσει ο πρώτος κύκλος των προαπαιτουμένων επιτυχώς, να έχει ακολουθήσει ο δεύτερος, με την ίδια αποτελεσματικότητα και να έχει «κλειδώσει» κι αυτός.

 Μόνο τότε εκτιμάται ότι θα αρχίσει να επανέρχεται ένα κλίμα εμπιστοσύνης σχετικά με την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Και κατά συνέπεια θα μπορούν να γίνονται με μεγαλύτερη ασφάλεια οι προβλέψεις για τον χρόνο άρσης των capital controls


(Άρθρο στην "Καθημερινή")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg