Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

ΠτΔ: "Η Λέσβος ακάματος φρουρός των συνόρων Ελλάδας και ΕΕ"

Παυλόπουλος: Η Λέσβος ακάματος φρουρός των συνόρων Ελλάδας και ΕΕ


Στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Λέσβου από τον τουρκικό ζυγό παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στο μήνυμά του ο κ. Παυλόπουλος έκανε αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στο νησί τους τελευταίους μήνες με την άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών από τα τουρκικά παράλια.

Η δήλωση του Προέδρου: «Σαν σήμερα, το 1912, η Λέσβος έλυνε, ύστερα από πέντε αιώνες δουλείας κι έχοντας πληρώσει βαρύ φόρο αίματος, τα δεσμά του τουρκικού ζυγού. Έκτοτε κοσμεί τον εθνικό μας κορμό ποικιλοτρόπως, ιδίως δε ως προνομιακός κληρονόμος της ιστορίας και του πολιτισμού της Ιωνίας.

» Αυτή την μεγάλη ιστορική και πολιτισμική παράδοση εξακολουθεί να υπηρετεί, κυρίως σήμερα, η Λέσβος. Η οποία, κατά την τρέχουσα εξαιρετικά κρίσιμη εθνική συγκυρία αναδεικνύεται, ταυτοχρόνως, ακοίμητος και ακάματος φρουρός των συνόρων της Ελλάδας και της ΕΕ, πρωτίστως όμως ιδανικός, μέχρις αυτοθυσίας, εκφραστής της Ειρήνης και υπερασπιστής του Ανθρώπου, της αξίας του και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του.»

Μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης, και απευθυνόμενος στο πλήρωμα του Λιμενικού, δήλωσε: «Το παράδειγμά σας αποτελεί δείγμα πολιτισμού και ανθρωπιάς. Και μέχρις ότου η Ευρώπη πάρει τις αποφάσεις της, το βάρος πέφτει στις δικές σας πλάτες. Σε σας όμως ανήκει και ο έπαινος για αυτό που κάνετε».

Το πλήρωμα του σκάφους με πρώτους τον κυβερνήτη του ανθυποπλοίαρχο Κυριάκο Παπαδόπουλο και τη διασώστρια Ζωή Λειβαδίτη που ήταν παρόντες κατά τη συνάντηση με τον κ. Παυλόπουλο, έχουν διακριθεί επανειλημμένα σε διασώσεις κυριολεκτικά χιλιάδων ανθρώπων, προσφύγων και μεταναστών, που κινδύνευσαν κατά το πέρασμά τους από τις απέναντι μικρασιατικές ακτές στη Λέσβο.

Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Συγκινημένος ο Πρόεδρος στην αντιφώνησή του στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στη Συρία, ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου όπως η Λέσβος.

Τόνισε ότι πρέπει να είμαστε περήφανοι ως λαός και ως έθνος ότι σε τέτοιες δύσκολες στιγμές διδάσκουμε ότι στο επίκεντρο έχουμε τον Άνθρωπο.

Έστειλε επίσης ένα σαφές μήνυμα στην Ευρώπη υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα φυλάει κυριάρχως τα σύνορά της και είναι καλό αυτό να το γνωρίζουν ορισμένοι ιθύνοντες της Ευρώπης και να μην εκτίθενται με δηλώσεις τους.

Τέλος ο κ. Παυλόπουλος ευχήθηκε του χρόνου να υπάρχει ειρήνη και το Αιγαίο να είναι θάλασσα ειρήνης και φωτός. Ευχήθηκε δηλαδή να μην υπάρχει κλίμα σαν αυτό που περιγράφουν οι στίχοι του Αισχύλου στον Αγαμέμνονα από την τριλογία της Ορέστειας «ορώμεν ανθούν πέλαγος Αιγαίον νεκροίς» δηλαδή βλέπουμε να είναι το Αιγαίον Πέλαγος γεμάτο νεκρούς.

Το απόγευμα ο κ. Παυλόπουλος θα επισκεφθεί τους κατοίκους της Σκάλας Συκαμνιάς, του μικρού χωριού στη βόρεια Λέσβο που βρέθηκε στο μάτι του προσφυγικού κυκλώνα.

Καθ΄οδόν προς τη Σκάλα Συκαμνιάς θα επισκεφθεί το Μανταμάδο και το Μοναστήρι του εορτάζοντος Ταξιάρχη.






Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg