Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Κινητικότητα τραπεζών για τη διαχείριση των "κόκκινων" δανείων

Σε συζητήσεις με εξειδικευμένους στα προβληματικά δάνεια  οίκους, βρίσκεται η Eurobank...

... προκειμένου να προχωρήσει στη δημιουργία δύο joint ventures, τα οποία θα αναλάβουν τη διαχείριση στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι συζητήσεις αφορούν την Aktua, με την οποία συζητείται η διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων της λιανικής τραπεζικής, καθώς και την KKR με αντικείμενο τη διαχείριση "κόκκινων" επιχειρηματικών δανείων. 

Οι συζητήσεις με την Aktua αφορούν βεβαίως και την Alpha Bank, καθώς η Eurobank συζητά να μεταφέρει χαρτοφυλάκιο καθυστερούμενων στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων στο σχήμα που έχουν συστήσει από κοινού η Aktua με την Alpha Bank με ποσοστό συμμετοχής 55% - 45% αντίστοιχα. 

Το σχήμα αυτό διαχειρίζεται ήδη στεγαστικά, καταναλωτικά και δάνεια μικρών επιχειρήσεων της Alpha Bank. Σημειώνεται ότι πρόκειται για διαχείριση δανείων και όχι πώληση χαρτοφυλακίων, η οποία γίνεται από ξεχωριστή εταιρία, την Aktua Hellas, η οποία έχει δικά της γραφεία και δικό της οργανόγραμμα.

Οι συζητήσεις της Eurobank για την μεταφορά και δικού της χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων στο εν λόγω σχήμα, όπως και οι συζητήσεις με την KKR για την διαχείριση "κόκκινων" επιχειρηματικών δανείων δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, καθώς δεν έχει αποφασιστεί αν τα χαρτοφυλάκια θα αφορούν δάνεια με καθυστέρηση άνω των 90 ή άνω των 180 ημερών. 

Ειδικά σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις με την Aktua, υπάρχει επιπλέον καθυστέρηση στις τελικές "υπογραφές", καθώς η ισπανική Aktua αποτελεί "παρακλάδι" της βρετανικής Centerbridge, η οποία επιδιώκει να την πουλήσει. Έτσι, ούσα υπό πώληση, η Aktua "καθυστερεί" το deal και με τη Eurobank.

Σημειώνεται ότι τα joint ventures που θα δημιουργηθούν από το 2016 από τις τράπεζες, θα διαχειρίζονται τις καθυστερήσεις επιδιώκοντας την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εισπραξιμότητα οφειλών, παίρνοντας προμήθεια αναλογικά με την επίτευξη του στόχου. Για τις τράπεζες, το όφελος θα είναι το έσοδο που θα λαμβάνουν από την αποπληρωμή δανείων.

Σε κάθε περίπτωση, το μεγαλύτερο όφελος θα είναι στην εξυγίανση των επιχειρηματικών δανείων, θέμα που είναι και το μείζον τόσο για τις τράπεζες όσο και για την κυβέρνηση. 

Σημειώνεται ότι και οι τράπεζες πλέον αναγνωρίζουν ότι η τακτική που ακολούθησαν τα προηγούμενα χρόνια να συντηρούν ημιθανείς επιχειρήσεις με συνεχείς αναδιαρθρώσεις χρεών, όχι μόνο δεν απέδωσε, αλλά αντιθέτως στρέβλωσε τον ανταγωνισμό, με τους "αεί ρυθμιζόμενους" επιχειρηματίες να επιβιώνουν με πλεονέκτημα εις βάρος των επιχειρηματιών που αποπλήρωναν κανονικά τον δανεισμό τους και χρηματοδοτούσαν οι ίδιοι τις επιχειρήσεις τους.

Πλέον, η στάση των τραπεζών έναντι των επιχειρήσεων με μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα είναι αυστηρή, ξεκινώντας τις όποιες συζητήσεις για νέες αναδιαρθρώσεις από την θέληση του επιχειρηματία να βάλει ο ίδιος το χέρι στην τσέπη και να ρισκάρει κεφάλαιά του στην επιχείρησή του. 

Το πλαίσιο για τη διαχείριση των επιχειρηματικών δανείων βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης – ΤτΕ και "θεσμών". Το "Κεφάλαιο" στην έκδοση του προηγούμενου Σαββάτου 21/11 αποκάλυψε τι ακριβώς συζητείται. Στην αυριανή έκδοση του "Κ" υπάρχει πλήρες ρεπορτάζ για την κατάσταση των επιχειρηματικών δανείων και πώς σχεδιάζουν να κινηθούν οι τράπεζες.


Της Νένας Μαλλιάρα  - Capital.gr,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg