Την ώρα που οι επιθέσεις στο Παρίσι εξελίσσονταν το βράδυ της Παρασκευής, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απεδείκνυαν την αξία τους ως μέθοδοι άμεσης ενημέρωσης και ανταλλαγής ανεκτίμητων πληροφοριών.
Το Facebook αξιοποίησε την εφαρμογή «Safety Check» (Ελεγχος Ασφαλείας), που δίνει τη δυνατότητα σε χρήστες να ενημερώνουν τους φίλους τους ότι είναι καλά. Παρότι η εφαρμογή έχει αξιοποιηθεί πέντε φορές μέχρι σήμερα, σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, αυτή ήταν η πρώτη που χρησιμοποιήθηκε εν μέσω τρομοκρατικής ενέργειας.
Λίγες ώρες αργότερα, το Facebook προσέφερε στους χρήστες του τη δυνατότητα να προβάλλουν φωτογραφία με τα χρώματα της γαλλικής σημαίας, στη θέση της φωτογραφίας «προφίλ» τους, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τη δοκιμαζόμενη πρωτεύουσα. Την ίδια στιγμή, η εφαρμογή δημοσίευσης σύντομων μηνυμάτων, Twitter, ενεργοποιούσε το νέο της εργαλείο, γνωστό ως «Moments» (στιγμές). Η εφαρμογή αυτή αποστέλλει στην κορυφή του καταλόγου μηνυμάτων κάθε είδηση ή μήνυμα για τις επιθέσεις, καθώς και προσευχές και ευχές από διασημότητες από κάθε μέρος του κόσμου.
Τέτοιες κινήσεις συμπαράστασης μπόρεσαν οι χρήστες του Twitter να διαβάσουν από τις ηθοποιούς Σάλμα Χάγεκ και Εμα Ουότσον μέχρι και τους υποψηφίους για το χρίσμα των δύο μεγάλων αμερικανικών κομμάτων, Ντόναλντ Τραμπ και Χίλαρι Κλίντον. Ο διευθύνων σύμβουλος του Twitter, Τζακ Ντόρσι, αρκέστηκε να δημοσιεύσει δύο λέξεις: «Τόσο φρικτό».
Ιδιαίτερα δημοφιλές αποδείχθηκε το «hashtag» (εισαγωγικές λέξεις-κλειδιά για κάθε μήνυμα) #prayforparis (προσευχηθείτε για το Παρίσι), με περισσότερους από 6,7 χρήστες σε δέκα ώρες.
Το Twitter, όμως, επιτέλεσε και τον ανεκτίμητο ρόλο του συντονιστή βοήθειας, με το hashtag «ανοικτή πόρτα». Με το μήνυμα αυτό, Παριζιάνοι γνωστοποίησαν σε συμπολίτες τους ότι μπορούσαν να καταφύγουν στις κατοικίες αυτές εφόσον δεν είχαν τρόπο να επιστρέψουν στα δικά τους σπίτια. Το πρωί του Σαββάτου, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όμως, ανέλαβαν το δυσάρεστο έργο του εντοπισμού αγνοουμένων. Πάμπολλοι συγγενείς και φίλοι ανθρώπων που αγνοούνταν άρχισαν να δημοσιεύουν φωτογραφίες των δικών τους, ρωτώντας με αγωνία εάν κάποιος γνώριζε κάτι γι’ αυτούς.
Τα μέσα αυτά, όμως, αποδείχθηκαν επίσης ιδιαίτερα ευάλωτα στη διασπορά ψευδών ειδήσεων από κακόπιστους χρήστες.
Στη μία το πρωί τα ξημερώματα της Παρασκευής κι ενώ η επίθεση στον συναυλιακό χώρο Μπατακλάν συνεχιζόταν, χρήστες του Twitter δημοσίευαν πληροφορία ότι ο καταυλισμός προσφύγων, γνωστός ως «Ζούγκλα του Καλαί», είχε δεχθεί επίθεση ακροδεξιών εμπρηστών, που ήθελαν δήθεν να εκδικηθούν για τις επιθέσεις στην πρωτεύουσα.
Στην πραγματικότητα, η πυρκαγιά, που όντως είχε ξεσπάσει στη «Ζούγκλα» χωρίς να προκαλέσει θύματα, οφειλόταν σε βραχυκύκλωμα. Την ίδια ώρα, Αμερικανοί χρήστες του ίδιου μέσου, αντίπαλοι του Ντόναλντ Τραμπ, εμφάνισαν τον υποψήφιο για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών να δημοσιεύσει ειρωνικά, υποτιμητικά σχόλια. Σύμφωνα με το μήνυμα αυτό, ο Τραμπ φερόταν να λέει πως, αν η Γαλλία δεν διέθετε τόσο αυστηρή νομοθεσία οπλοκατοχής, το περιστατικό μπορεί να είχε αποφευχθεί. Στο μήνυμα αυτό απάντησε ο Γάλλος πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον, χαρακτηρίζοντας τον Τραμπ «ύαινα». Το μήνυμα του Τραμπ, αν και αυθεντικό, χρονολογείται από τις 7 Ιανουαρίου, μετά την επίθεση στο Charlie Hebdo.
Τέλος, εκτός από τουλάχιστον δύο κρούσματα πανικού, εξαιτίας βεγγαλικών, το πρώτο στο προάστιο Μπανιολέ το Σάββατο και χθες στην πλατεία της Ρεπουμπλίκ, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έπεσαν θύματα μιας ακόμη κακόγουστης φάρσας.
Ακροδεξιά γαλλική ιστοσελίδα δημοσίευσε –πάλι στο Twitter– φωτογραφία πορείας σε δρόμο γερμανικής πόλης, ευχαριστώντας τους συγκεντρωμένους για την αυθόρμητη κίνηση στήριξης προς τον γαλλικό λαό. Παρατηρητικοί χρήστες του Διαδικτύου, όμως, επισήμαναν λίγες ώρες αργότερα πως η φωτογραφία αυτή είχε τραβηχτεί τον Δεκέμβριο του 2014 και απεικόνιζε μέλη του ακροδεξιού ξενοφοβικού κινήματος Pegida, που διαδήλωναν στους δρόμους της Δρέσδης.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg