Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Αλλαγές στους όρους δόμησης 13.000 μικρών οικισμών


Νέες αλλαγές στους όρους δόμησης 13.000 μικρών οικισμών σχεδιάζει το υπ. Περιβάλλοντος
Νέες αλλαγές στους όρους δόμησης των περίπου 13.000 μικρών οικισμών της χώρας με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΠΕΝ).

Το υπουργείο έχει ήδη παραλάβει τις πρώτες 23 μελέτες, τις οποίες έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση (λήγει στο τέλος Μαρτίου) με τους τοπικούς φορείς των περιοχών τις οποίες αφορούν.

Συγκεκριμένα, έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για οικισμούς που βρίσκονται στα Δωδεκάνησα, τη Μεσσηνία, τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα, την Ημαθία, τη Μαγνησία και την Αχαία. Από τα στοιχεία των μελετών αυτών, σύμφωνα με τη γενική γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού, Ρένα Κλαμπατσέα, θα δημιουργηθεί ένα μητρώο των οικισμών στην Ελλάδα, το οποίο θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία και τις αναλύσεις γι΄αυτούς και θα είναι προσβάσιμο σε όλους.

Στη διάρκεια συνάντησης εργασίας που είχαν την Παρασκευή φορείς των αρχιτεκτόνων και των πολιτικών μηχανικών, συμφωνήθηκε ότι οι κανόνες που είχαν θεσμοθετηθεί παλαιότερα με Προεδρικά Διατάγματα, τα οποία είχαν εκδοθεί από το 1982 και μετά, δεν μπορούν να συνεχίσουν να ισχύουν, καθώς, όπως υποστηρίχθηκε, «δημιουργούν απλά αντίγραφα, τα οποία με την πάροδο των χρόνων ουσιαστικά θα ακυρώσουν τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα».

Στην Ελλάδα σήμερα, από τους 13.000 οικισμούς που υπάρχουν περίπου 12.000 χαρακτηρίζονται «ουδέτεροι», 850 παραδοσιακοί και περίπου 110 εγκαταλελειμμένοι.

Βάσει των μελετών που έχουν ήδη εκπονηθεί, τρεις είναι οι βασικοί λόγοι της καταστροφής των ελληνικών οικισμών:

- Η εγκατάλειψη
- Η άκριτη μεταφορά αστικών προτύπων.
- Η αυθαίρετη και βεβιασμένη ανάπτυξή τους βάσει μορφολογικών κανόνων για τουριστική κατανάλωση.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΕΜΠ και συντονιστή του προγράμματος, Βασίλη Γκανιάτσα, «αφού ολοκληρωθεί και το δεύτερο κύμα των μελετών για τους υπόλοιπους οικισμούς της χώρας (απομένουν άλλες 28 και εξαιρούνται η Αττική και η Θεσσαλονίκη), θα υπάρξει ένας νέος νόμος, ο οποίος θα καταργεί όλα τα Π.Δ. και θα ορίζει γενικούς όρους δόμησης».

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, «το νέο νομοθέτημα θα συμπεριλάβει εξειδικευμένα σχέδια ανά Περιφέρεια, τα οποία θα λαμβάνουν υπόψη τους τη φυσιογνωμία των οικισμών, την ιστορική τους ταυτότητα, την αρχιτεκτονική έκφραση αλλά και τη δυναμική του καθενός, καθώς επίσης και το αν αυτός κατοικείται ή έχει εγκαταλειφθεί»..

«Θα πρέπει να αποφασίσουμε τί τελικά θέλουμε στην Ελλάδα. Θέλουμε μια Disneyland διεσπαρμένη σε 13.000 οικισμούς σε όλη τη χώρα, που θα λειτουργεί για δυο μήνες το χρόνο και μετά οι κάτοικοι παραμένουν εκεί 10 μήνες ουσιαστικά ως τουρίστες στον τόπο τους», αναρωτήθηκε ο κ. Γκανιάτσας φέρνοντας ως παραδείγματα «θεματικά χωριά» στην Ταϊλάνδη και την Κίνα, τα οποία λειτουργούν για τουριστικούς λόγους, έχοντας αντιγράψει την αρχιτεκτονική της Σαντορίνης.

Οι νέες μελέτες που θα ακολουθήσουν, θα πραγματοποιηθούν με διαφορετικά κριτήρια τα οποία θα καθορίζουν εξειδικευμένα μέτρα για την ανάπτυξή του κάθε οικισμού: «Η νέα αντίληψη είναι κοινωνική ανάγκη», τόνισε η κ. Τόνια Κατερίνη, πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων.






πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg