Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Επίσκεψη του ηγέτη του αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι στην Αθήνα

Ali Ahmeti
Επίσκεψη στην Αθήνα αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα, Παρασκευή, στην Αθήνα ο Αλί Αχμέτι, ηγέτης του αλβανικού κόμματος DUI που αποτελεί τον κυβερνητικό εταίρο του Νίκολα Γκρούεφσκι.
Ο κ. Αχμέτι θα συνοδεύεται από τον Φατμίρ Μπεσίμι, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα (ο οποίος είχε και στο παρελθόν επισκεφθεί την Αθήνα σε μία προσπάθεια να ανοίξουν δίαυλοι με το αλβανικό στοιχείο και να υπάρξει πρόοδος στο ονοματολογικό) καθώς και άλλους αξιωματούχους των Αλβανοφώνων. Η στρατηγική προσέγγισης του αλβανικού στοιχείο συνιστά άλλωστε επιλογή της Αθήνας ήδη από το 2013.   

Η έλευση του κ. Αχμέτι στην ελληνική πρωτεύουσα και η συνάντησή του με τον Νίκο Κοτζιά στο υπουργείο Εξωτερικών φαίνεται ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της αναζήτησης μίας διεξόδου στο ζήτημα της ονομασίας, ενώ δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι η προσφυγική κρίση έχει επιβαρύνει την κατάσταση στη μεθόριο των δύο χωρών. 

Της επίσκεψης του κ. Αχμέτι είχε προηγηθεί εκείνη του σκοπιανού υπουργού Εξωτερικών Νίκολα Πόποσκι πριν από μερικές ημέρες. Σύμφωνα με μία γραμμή πληροφόρησης, η ελληνική κυβέρνηση και κυρίως ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς εκτιμούν ότι μετά τον προσεχή Απρίλιο, όταν θα πραγματοποιηθούν βουλευτικές εκλογές στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ), θα ανοίξει ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για λύση του ονοματολογικού. 

Στην Αθήνα, διπλωματικές πηγές παραδέχονται ότι υπάρχει μία ανησυχία πως η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ το προσεχές καλοκαίρι στη Βαρσοβία θα μπορούσε να κρύβει κινδύνους αναφορικά με ανατροπή της ομόφωνης απόφασης του Βουκουρεστίου για μη ένταξη των Σκοπίων στη Συμμαχία. 

Στην τελευταία συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, συμφωνήθηκε να απευθυνθεί πρόσκληση στο Μαυροβούνιο και τούτο, κατά τις ίδιες πηγές, θα μπορούσε να γίνει και για την πΓΔΜ (με την προσωρινή της ονομασία). Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι για να απευθυνθεί πρόσκληση στα Σκόπια αρκεί η απόφαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NAC) και δεν απαιτείται απόφαση σε επίπεδο υπουργών ή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.   

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Κοτζιάς προωθεί κάποιες ιδέες που κατά τη συνήθη πρακτική μένουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ο υπουργός Εξωτερικών έχει δημοσίως πει ότι ένα από τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι αυτό του αλυτρωτισμού. 

Προς το παρόν πάντως, φαίνεται να υπάρχει μία σχετική περιθωριοποίηση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, αλλά και του έλληνα διαπραγματευτή Αδαμάντιου Βασιλάκη (παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος μετέβη δύο φορές στη Σόφια κατ' εντολήν του κ. Κοτζιά ώστε να βολιδοσκοπήσει τις βουλγαρικές προθέσεις).  

Ωστόσο, όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Νίκολα Γκρούεφσκι, που πρέπει να παραιτηθεί από το αξίωμά του μέχρι τις 15 Ιανουαρίου για να αναλάβει κάποιος άλλος υπηρεσιακός πρωθυπουργός και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, θα αναδειχθεί και πάλι νικητής από τις κάλπες του Απριλίου. Δεν είναι επομένως απόλυτα σαφές για ποιον λόγο θα μεταβάλει τη μέχρι σήμερα στάση του στο ζήτημα της ονομασίας.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) πάντως, το ζήτημα της ένταξης των Σκοπίων δεν είναι άμεσης προτεραιότητας. Ωστόσο, με δεδομένη την κινητικότητα στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια, την οποία προωθεί η Γερμανία, η Αθήνα θέλει να προλάβει δυσάρεστες εξελίξεις. Και τούτο διότι έχουν κατατεθεί διάφορες ιδέες για την επίλυση των εκκρεμών διαφορών μεταξύ χωρών της περιοχής.

Παράλληλα, συγκεκριμένοι κύκλοι στο Στέητ Ντιπάρτμεντ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στα Βαλκάνια τις οποίες και θεωρούν υπό αντιρωσικό πρίσμα. Πρόκειται για κύκλους πέριξ της υφυπουργού για ευρωπαϊκά θέματα Βικτόρια Νούλαντ. Ενημερωμένες πηγές σημειώνουν μάλιστα ότι η αμερικανική πλευρά ενθαρρύνει και διάφορες πρωτοβουλίες σε πτυχές όπως η ενίσχυση των επαφών Ελλάδος - πΓΔΜ στην κοινωνία των πολιτών, μεταξύ δημοσιογράφων κ.ά ώστε να καλλιεργηθεί πιο... εύκρατο κλίμα για την εξεύρεση λύσης.






πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg