Δημοσίευμα του EU Observer αναφέρει ότι το Ισραήλ παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τις συνόδους της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας (ΕΠΑ) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ αφήνει υπόνοιες ότι «κρίκο» στη διαρροή απόρρητων πληροφοριών προς το Ισραήλ αποτελεί η Ελλάδα.
Το δημοσίευμα του κάνει λόγο για μεγάλης κλίμακας διαρροή πληροφοριών στη σύνοδο της 15ης Ιανουαρίου, όπου θα συζητούταν η στάση της Ε.Ε. στο μεσανατολικό.
«Όταν οι επίτροποι Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ συναντήθηκαν στις 15 Ιανουαρίου για να συζητήσουν για το μεσανατολικό, κάποιοι από αυτούς δεν γνώριζαν ότι τη σύνοδο παρακολουθούσε και ένας 29ος εκπρόσωπος – αυτός του Ισραήλ», γράφει ο Observer.
«Οι ευρωπαίοι επίτροποι ολοκλήρωναν μία ανακοίνωση που επρόκειτο να κατατεθεί προς έγκριση από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ λίγες μέρες αργότερα. Όμως οι διπλωμάτες του Ισραήλ φαίνεται πως διάβαζαν τα προσχέδια της επιτροπής σε πραγματικό χρόνο – και είχαν διαφορετική άποψη.
Κάποιες πηγές της ΕΕ ανέφεραν ότι επαφές τους στο Ισραήλ τους έστειλαν γραπτά μηνύματα ζητώντας τους τροποποιήσεις στα προσχέδια.»
Ακολούθως ο Observer κατηγορεί εμμέσως πλην σαφώς την χώρα μας ότι έδρασε ως εκπρόσωπος του Ισραήλ στη σύνοδο:
«Μετά δε το τέλος της συνόδου, η Ελλάδα έβαλε βέτο σε μια γραμμή που το Ισραήλ απεχθανόταν, αλλά τα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη της ΕΕ είχαν εγκρίνει. Η γραμμή αυτή έλεγε: “Η ΕΕ θα συνεχίσει κατηγορηματικά και ρητά να κάνει διαχωρισμό ανάμεσα στο Ισραήλ και τις εκτάσεις που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967”».
«Όταν οι υπουργοί εξωτερικών συναντήθηκαν, τρεις ημέρες αργότερα – συνεχίζει ο Observer, η Βουλγαρία, η Κύπρος και η Πολωνία είχαν συνταχθεί με τη θέση της Ελλάδας.
Η διατύπωση στο τελικό κείμενο που υπεγράφη από τους υπουργούς ήταν πολύ ηπιότερη (απέναντι στο Ισραήλ):
“Όλες οι συμφωνίες ανάμεσα στο κράτος του Ισραήλ και την ΕΕ πρέπει κατηγορηματικά και ρητά να διευκρινίζουν ότι δεν γίνεται να εφαρμοστούν στις περιοχές που κατέχει το Ισραήλ”».
Το Ισραήλ δεν είναι η μόνη χώρα που φέρεται να παρακολουθεί την ΕΠΑ, καθώς κατά καιρούς έχουν υπάρξει ενδείξεις ότι Τούρκοι και Αμερικανοί διπλωμάτες είχαν πρόσβαση στις συνόδους.
Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τον Observer, η τεράστια διαρροή πληροφοριών στη σύνοδο της 15ης Ιανουαρίου σήμανε συναγερμό για τα επίπεδα ασφάλειας στις συνόδους της ΕΠΑ. Διπλωμάτες πρότειναν οι συναντήσεις να γίνονται σε «ασφαλές δωμάτιο», στο οποίο δεν επιτρέπεται σε κανέναν εκπρόσωπο να φέρει κινητό τηλέφωνο.
Ζήτησαν επίσης τα προσχέδια να χαρακτηρίζονται άκρως απόρρητα, γεγονός που σημαίνει ότι κρυπτογραφούνται και κυκλοφορούν μόνο σε ασφαλή δίκτυα.
Κατασκοπεία από το Ισραήλ ή "καρφί" μέσα στην ΕΠΑ;
Στο παρελθόν η Μοσάντ, η μυστική υπηρεσία του Ισραήλ, είχα κατηγορηθεί ότι είχε εγκαταστήσει κοριούς στο κτήριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρει στο δημοσίευμά του το Eu Observer, κάποιοι διπλωμάτες υποπτεύθηκαν ότι η Ελλάδα διέρρευσε στο Ισραήλ τα προσχέδια. Ευρωπαϊκή πηγή ανέφερε μάλιστα πως η ιστορία περί κατασκοπείας κατασκευάστηκε για να αποφευθχεί διένεξη μεταξύ των εκπροσώπων των κρατών.
«Υπήρξε μια σχετική συζήτηση σε άλλη επιτροπή της ΕΕ, όπου και κατασκευάστηκε η ιστορία περί κατασκοπείας για να μη γυρίσει κάποιος προς του υπόπτους (για τη διαρροή προς το Ισραήλ) και πει “εσείς γαμ***δες το κάνατε”».
Η πηγή ανέφερε ότι αν πράγματι το Ισραήλ παρακολουθούσε μέσω εξοπλισμού τις συνόδους η υπηρεσία ασφαλείας της ΕΠΑ θα το είχε αντιληφθεί.
Ο Observer «δείχνει» την Ελλάδα ως τον εταίρο που διατηρούσε «ανοιχτή γραμμή» με το Ισραήλ.
Επικαλείται τον Nabeel Shaath, πρώην ΥΠΕΞ της Παλαιστίνης, που στις 26 Ιανουαρίου έγραφε πως η «πολύτιμη φιλία» της Ελλάδας και της Κύπρου με το Ισραήλ «έχει αρχίσει να αλλάζει».
Ανέφερε πως ο άξονας των δύο χωρών με το Ισραήλ συνδέεται με τις τριμερείς συμφωνίες για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Έκανε δε λόγο για «ολική ανατροπή στη θέση της Ελλάδας και της Κύπρου στο τι ψηφίζει και τι στηρίζει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».
Τη Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου, η ελληνική διπλωματική αποστολή στην ΕΕ απάντησε στον Eu Observer ότι δεν είναι υπεύθυνη για τη διαρροή.
«Είναι θέμα αρχών», ανέφερε χαρακτηριστικά κορυφαίος Έλληνας διπλωμάτης. Το Ισραήλ αρνήθηκε να σχολιάσει.
Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο το Reuters ανέφερε πως κατά τη διάρκεια κοινών στρατιωτικών ασκήσεων η Ελλάδα παρείχε πολύτιμη βοήθεια στο Ισραήλ, το οποίο διεξάγει δοκιμές για την αχρήστευση του προηγμένου συστήματος αεράμυνας που έχει αναπτύξει η Ρωσία σε χώρες της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα ένα αντιαεροπορικό σύστημα S-300, που αγόρασε η Κύπρος πριν 18 χρόνια αλλά πλέον βρίσκεται στην Κρήτη, ενεργοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ανάμεσα στην Ελληνική και την Ισραηλινή πολεμική αεροπορία, το διάστημα Απρίλη - Μαΐου του τρέχοντος έτους.
Η ενεργοποίηση του συστήματος επέτρεψε στην πολεμική αεροπορία του Ισραήλ να ελέγξει πώς λειτουργεί το S-300, να συγκεντρώσει στοιχεία από τα ραντάρ του και να ελέγξουν πώς μπορεί να αχρηστευτεί.
Σύμφωνα πάντα με το Reuters η εν λόγω «διευκόλυνση», από ελληνικής πλευράς, στο Ισραήλ έγινε μετά από σχετικό αίτημα των ΗΠΑ, στρατιωτικό και οικονομικό σύμμαχο του Ισραήλ. Δεν είναι ωστόσο σαφές εάν το Ισραήλ μοιράστηκε τις πληροφορίες που συγκέντρωσε με τους συμμάχους του.
Οι πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters ζήτησαν να μην κατονομαστούν και να μην προσδιοριστεί η εθνικότητά τους. Πάντως οι ελληνικές και ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τα περί ενεργοποίησης των S-300 κατά τη διάρκεια των ασκήσεων που διεξήχθησαν στην ανατολική Μεσόγειο εκείνο το διάστημα, καθώς και στις αντίστοιχες ασκήσεις το 2012 και το 2010.
Ανώτατος αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που ρωτήθηκε αν ενεργοποιήθηκε το σύστημα κατά τις ελληνοϊσταηλινές ασκήσεις, είπε: «Αυτή τη στιγμή το σύστημα S300 δεν βρίσκεται σε λειτουργία». Σημείωσε ακόμα ότι η πολιτική της Αθήνας είναι να μην επιτρέπει σε οποιαδήποτε άλλη χώρα να ελέγξει τα συστήματα αεράμυνάς της.
Οι S300 αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, το 1979. Μπορούν να αναχαιτίσουν αεροπορικούς και βαλλιστικούς πυραύλους σε απόσταση 300 χλμ. Το Ισραήλ ανησυχεί από την προσπάθεια της Ρωσίας να εγκαταστήσει S300 στο Ιράν, ενώ ανησυχεί για τις προθέσεις της Μόσχας να εγκαταστήσει την προηγμένη εκδοχή των S300, τους S400 στη Συρία.
Μαθαίνοντας από φίλους
Σύμφωνα με τον Ιγκόρ Σουτγιάγκιν, Ρώσο στρατιωτικό ειδικό που μίλησε στο Reuters, οι ισραηλινές ασκήσεις με τους S300 στην Κρήτη είναι «ακριβώς αυτό που χρειάζεται» το Ισραήλ για να μελετήσει το ραντάρ του συστήματος.
Ο Σουτγιάγκιν θεωρεί ότι αν κάποιος γνωρίζει όλες αυτές τις λεπτομέρειες είναι στην καλύτερη θέση για να καταστήσει άχρηστους τους S300.
«Μπορείς να πάρεις το σήμα και να το επιστρέψεις, και τότε να στείλεις ένα άλλο που μιμείται το ίδιο σήμα. Οπότε αντί για έναν στόχο, το ραντάρ εντοπίζει τρεις, πέντε ή δέκα και δεν ξέρει που να χτυπήσει», σημειώνει.
Οι S300 της Κρήτης αρχικά αγοράστηκαν από την Κύπρο το 1997, προκαλώντας την εντονότατη αντίδραση των Τούρκων. Υπό την πίεση της Μεγάλης Βρετανίας και του ΝΑΤΟ, οι τότε Κύπριος Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης συμφώνησε να μετεγκαταστήσει τους S300 στην Κρήτη. Το 2007 δόθηκαν στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα, καταλήγει το Reuters, βρίσκεται σε ταχύτατη διαδικασία σύσφιξης των σχέσεών της με το Ισραήλ, μετά τη διάρρηξη των τουρκοισραηλινών σχέσεων το 2010.
Για τις φετινές ασκήσεις το επίσημο περιοδικό των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων ανέφερε πως ενεπλάκησαν όλες οι δυνάμεις της ελληνικής αεροπορίας και «άλλες συσκευές». Δεν έδωσε λεπτομέρειες, ωστόσο μετέφερε τα λόγια Ισραηλινού αξιωματούχου που σημείωνε με νόημα ότι η άσκηση πρόσφερε «ελαστικότητα σκέψης και δυνατότητα αναμέτρησης με το άγνωστο».
Διαψεύδει κατηγορηματικά το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας
Σε ανακοίνωσή του αναφορικά με το δημοσίευμα του Reuters το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας αναφέρει πως "ουδέποτε πραγματοποιήθηκε τέτοιου είδους εκπαίδευση με οποιαδήποτε τρίτη χώρα" ενώ "πάγια και συνεχής πρακτική της Πολεμικής Αεροπορίας είναι να μην αποκαλύπτει ευαίσθητες επιχειρησιακές δυνατότητες και δεδομένα".
Σε σχετική ανακοίνωσή του το ΓΕΑ αναφέρει:
"Τα δημοσιεύματα σε μερίδα ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης, που αποδίδονται σε τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters και αφορούν σε εκπαίδευση μαχητικών αεροσκαφών ξένης χώρας στην αντιμετώπιση του ελληνικού αντιαεροπορικού συστήματος S-300, κρίνονται παντελώς ανυπόστατα.
Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας διευκρινίζει ότι:
· Ουδέποτε πραγματοποιήθηκε τέτοιου είδους εκπαίδευση με οποιαδήποτε τρίτη χώρα.
· Πάγια και συνεχής πρακτική της Πολεμικής Αεροπορίας είναι να μην αποκαλύπτει ευαίσθητες επιχειρησιακές δυνατότητες και δεδομένα."
πληροφορίες topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg