Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Νέοι κανονισμοί στη Γιουροβίζιον



Μέχρι σήμερα, τα τραγούδια που συμμετείχαν στην τελικό της Γιουροβίζιον διεκδικούσαν το 12άρι στην ψηφοφορία κάθε χώρας. Όχι πια!

Το διάσημο douze points πάει προς αντικατάσταση με vingt-quatre points μιας και σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς στην ψηφοφορία, κάθε διαγωνιζόμενος πια μπορεί να κερδίσει μέχρι και 24 βαθμούς από μια χώρα.

Οι ιθύνοντες του μουσικού διαγωνισμού ανακοίνωσαν αλλαγές στην δομή της ψηφοφορίας του διαγωνισμού, για πρώτη φορά έπειτα το 1975 όπου καθιερώθηκε το γνωστό μας σύστημα.

Κάθε χρονιά, οι βαθμοί που έδιναν στα τραγούδια η κριτική επιτροπή κάθε χώρας και το televoting των τηλεθεατών υπολογιζόταν 50-50 και συμψηφιζόταν. Στο τέλος της βραδιάς, ανακοινώνονταν ένα συνολικό σκορ για τις 10 ερμηνείες που ξεχώρισε κάθε χώρα.

Στον τελικό της Στοκχόλμης στις 14 Μαΐου, ωστόσο, για πρώτη χωρά θα διαχωριστούν οι βαθμοί της επιτροπής απ' των τηλεθεατών.  Στο πρώτο στάδιο της ψηφοφορίας θα ανακοινώνει κάθε χώρα τους βαθμούς των κριτών με κλίμακα από 1 έως 12 ενώ στο δεύτερο θα συμψηφίζονται οι πόντοι του televoting και των 43 χωρών που έχουν δικαίωμα ψήφου και θα ανακοινώνεται ενιαίο στο τέλος της βραδιάς.

Μετά την καταμέτρηση των ψήφων του κοινού, κάθε χώρα θα παίρνει ένα συγκεντρικό βαθμό. Η ανακοίνωση της βαθμολογίας θα ξεκινά με τη χώρα με τους λιγότερους πόντους και θα καταλήγει σ' αυτήν με τους περισσότερους.

Οι διοργανωτές ισχυρίζονται ότι έτσι θα διατηρείται η αγωνία του κοινού μέχρι το τέλος της ψηφοφορίας, δημιουργώντας ένα συναρπαστικό φινάλε στο διαγωνισμό. Παράλληλα, θα αποφευχθούν φαινόμενα προηγούμενων χρονιών που ο νικητής είχε διαφανεί έως και 20 λεπτά πριν το επίσημο τέλος της διαδικασίας.

«Το νέο σύστημα βαθμολογίας είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά που θα δημιουργήσει ένα καλύτερο τηλεοπτικό σόου όπως επίσης κι έναν πιο συναρπαστικό διαγωνισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζον Όλα Σαντ, εκτελεστικός διευθυντής της Γιουροβίζιον και συνέχισε «Είναι σωστό που αυτή η αλλαγή στην ιστορική ψηφοφορία του διαγωνισμού θα κάνει το ντεμπούτο της στη Στοκχόλμη, όπου το διάσημο σύστημα των 12 βαθμών εγκαινιάστηκε πρώτη φορά το 1975».

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, τα τραγούδια θα έχουν ανεξάρτητη πορεία στις αποφάσεις των κριτών και των τηλεθεατών. Αυτό σημαίνει πως αν κάποιο δεν πάρει αρκετούς βαθμούς από τους κριτές, δεν θα καταποντιστεί στην αντίστοιχη μέτρηση του κοινού.  

Η ίδια διαδικασία ψηφοφορίας, θα ισχύει και για τους δύο ημιτελικούς.

Όσοι θέλουν να μάθουν την αναλυτική βαθμολογία που έδωσε η χώρα τους, τόσο στο televoting όσο και στην κριτική επιτροπή, θα μπορούν να βλέπουν τις λίστες στη σελίδα του διαγωνισμό μετά το τέλος του τελικού. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg