Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Έρχονται "βραχιολάκια";

Ελέγχους σε εταιρίες ή φυσικά πρόσωπα, που πήραν δάνεια και όχι μόνο δεν θα αποπλήρωσαν αλλά τα φυγάδευσαν στο εξωτερικό, ετοιμάζουν οι οικονομικοί εισαγγελείς με εργαλείο στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Καταγράφονται αρκετές περιπτώσεις λήψης δανείων, τα οποία στην συνέχεια μετατράπηκαν σε «κόκκινα» ενώ μέρος τους βρίσκεται σε τράπεζες του εξωτερικού, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης έχει στα χέρια του κατάλογο από τις τράπεζες με τις εταιρείες ή τα φυσικά πρόσωπα που πήραν τα μεγαλύτερα «κόκκινα» δάνεια.

Έχει όμως στα χέρια του μερικά εξίσου σημαντικά όπλα:

Την πρόσφατη μελέτη της McKinsey για τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, τα CD των εμβασμάτων του εξωτερικού, και όλες τις περιβόητες λίστες (Λαγκάρντ, Μπόργιανς, Λουξεμβούργου, ακινήτων Λονδίνου και ομολόγων), με τα πρόσωπα που έχουν στείλει εμβάσματα ή έχουν ακίνητα στο εξωτερικό.

Ο κορμός των στοιχείων είναι έτοιμος και η έρευνα τώρα έχει έναν στόχο: Να διαπιστώσει εάν υπήρξε υπεξαίρεση των δανείων αλλά και ευθύνες των στελεχών των τραπεζών, οι οποίες πολλές φορές αναχρηματοδοτούσαν τα δάνεια χωρίς έλεγχο.

Το «πάντρεμα» των λιστών, όμως, μπορεί να οδηγήσει πολύ γρήγορα τον εισαγγελέα Δραγάτση σε ασφαλή συμπεράσματα. «Μπορεί μία εταιρεία να έχει τα δάνειά της στα ''κόκκινα'' και τα φυσικά πρόσωπα που την εκπροσωπούσαν, την ίδια περίοδο, να στέλνουν εμβάσματα στο εξωτερικό; Μήπως τα εμβάσματα αποτελούν προϊόν του δανείου;» σημειώνει αρμόδια δικαστική πηγή.

Η εν λόγω εταιρία ανέλυσε χαρτοφυλάκια μεγάλων επιχειρηματικών δανείων από τις τράπεζες και διαπίστωσε πως τα μη εξυπηρετούμενα «ανοίγματα» έχουν φτάσει στο ύψος των 105 δις ευρώ, δηλαδή το 50% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών, με 1 στα 2 δάνεια να παρουσιάζει καθυστέρηση από 31 ημέρες και πάνω.

Η McKinsey εστίασε την έρευνά της στο επιχειρηματικό κλάδο και κατέληξε πως από 21 αρχικά κλάδους που εξέτασε σε αρκετούς – συγκεκριμένα σε αυτούς τους τουρισμού, τροφίμων-ποτών, υγείας, μεταφορών και ιχθυοκαλλιέργειας, έχουν δάνεια 7,5 δις ευρώ εκ των οποίων τα 4,5 δις είναι μη εξυπηρετούμενα.

Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι οι επιχειρηματίες με «κόκκινα» δάνεια έχουν μεταφέρει καφάλαια στο εξωτερικό, τότε θα καλούνται να τα επιστρέψουν διαφορετικά θα αντιμετωπίζουν βαριές ποινές φυλάκισης.

Η αναφορά Κουρουμπλή

Η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης των «ανείσπρακτων» «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων ξεκίνησε με αφορμή αναφορά του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή, πριν από ενάμιση χρόνο, με επίσκεψή του στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Ειδικότερα, ο κ. Κουρουμπλής ζητούσε τη διενέργεια όλων των νόμιμων ενεργειών εκ μέρους της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, προκειμένου να προστατευτεί το Ελληνικό Δημόσιο και να καταλογιστούν ευθύνες σε όσους αποδειχθεί ότι με τις πράξεις τους ζημίωσαν τις δανείστριες τράπεζες και κατ' επέκταση τους μετόχους τους και το Ελληνικό Δημόσιο.Επιπροσθέτως, ζητούσε να διερευνηθεί η διαχείριση των διατεθέντων δανειακών κεφαλαίων από τις δανείστριες εταιρείες καθώς και η περιουσιακή κατάσταση των φυσικών προσώπων που εμπλέκονται στη διοίκηση και λειτουργία τους.

Αναλυτικότερα, ο Π. Κουρουμπλής ζητούσε να ερευνηθεί:

• Ποια είναι και ποιου ύψους (κατά περίπτωση) τα «ανείσπρακτα» δάνεια που χορήγησαν οι συστημικές τράπεζες την τελευταία 15ετία, λαμβανομένων υπόψη των συγχωνεύσεων - εξαγορών που μεσολάβησαν.
• Ποια ήταν κατά περίπτωση η οικονομική κατάσταση των δανειζόμενων εταιρειών και φυσικών προσώπων, και αν η κατά Τράπεζα Διεύθυνση Μεγάλων Επιχειρήσεων ή Επιτροπή Χορηγήσεων ενέκρινε τη δανειοδότησή τους με βάση συγκεκριμένα τραπεζικά κριτήρια και μοντέλα αξιολόγησης πιστοδότησης σε συνάρτηση με προσκομισθέν βιώσιμο σχέδιο επιχειρηματικής δράσης.
• Με ποια διαδικασία οι δανείστριες τράπεζες παρακολούθησαν τις εκταμιεύσεις και τη διάθεση των δανειακών κεφαλαίων και πιστοποίησαν την υλοποίηση του έργου για το οποίο χορηγήθηκαν τα «ανείσπρακτα» δάνεια.

Τα συμπεράσματα

Η πρόσφατη μελέτη της McKinsey ζητήθηκε προ ημερών από το ΤΧΣ με στόχο τη χρησιμοποίησή της στην εν λόγω εισαγγελική έρευνα. Η έρευνά της περιέχει αναλύσεις των χαρτοφυλακίων μεγάλων επιχειρηματικών δανείων των τραπεζών και καταλήγει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν στρατηγικοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας.

Ενα από αυτά περιλαμβάνει πρόβλεψη και δημιουργία ενός συντονιστικού μηχανισμού μεταξύ των τραπεζών για τη ρύθμιση των οφειλών των επιχειρήσεων που κρίνονται βιώσιμες, σε συνδυασμό με όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Για να λειτουργήσει, ωστόσο, ο συγκεκριμένος μηχανισμός θα πρέπει να τροποποιηθεί ο νόμος Δένδια που περιορίζει τη δυνατότητα αυτή μόνο για επιχειρήσεις με τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ. Για να προχωρήσει στην πράξη η μελέτη, θα πρέπει να αρθούν τα όποια διοικητικά και νομικά εμπόδια και βεβαίως να έχει αποφασιστεί «τι πουλιέται και τι όχι» από τα «κόκκινα» δάνεια.

Η McKinsey είχε μάλιστα συναντήσεις και με εκπροσώπους της τρόικας τον περασμένο Φεβρουάριο, με επίκεντρο των συζητήσεων την άρση των εμποδίων, της γραφειοκρατίας και όποιων άλλων προσκομμάτων προκειμένου να ρυθμιστούν γρηγορότερα τα προβληματικά επιχειρηματικά δάνεια.

Βασικό αντικείμενο της συνάντησης ήταν αλλαγές στον νόμο Δένδια που να επιτρέπουν συνολικότερη αντιμετώπιση του ληξιπρόθεσμου χρέους επιχειρήσεων που θα φανούν συνεπείς στην αποπληρωμή του ρυθμισμένου χρέους τους, με «κούρεμα» όχι μόνο των δανείων, αλλά παράλληλα και των οφειλών των επιχειρήσεων σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.

Στο τραπέζι της συζήτησης είχε μπει όμως και ο νόμος Κατσέλη (σ.σ.: ο οποίος «σκλήρυνε» μετά τις τελευταίες αλλαγές) ώστε να μη αποτελεί εύκολο καταφύγιο για οφειλέτες που, ενώ έχουν την οικονομική δυνατότητα, τον χρησιμοποιούν, εμποδίζοντας έτσι τις τράπεζες να ασκήσουν οποιαδήποτε πίεση για την αποπληρωμή τους.

Σημαντική παράμετρος που είχε τεθεί στη συνάντηση αυτή, συναρτώμενη με την υλοποίηση της στοχοθεσίας από τις τράπεζες, ήταν η νομική κάλυψη προς τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων και των επιτροπών των τραπεζών που θα υπογράψουν ρυθμίσεις και «κουρέματα» δανείων.

ΣΟΦΙΑ ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg