Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για νέο Σύνταγμα - Πηγαίνει και στη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Νέα Ελλάδα που οραματιζόμαστε χρειάζεται νέο Σύνταγμα


Η Νέα Ελλάδα που οραματιζόμαστε χρειάζεται νέο Σύνταγμα. Πρέπει να είναι γενναία και να αντιμετωπίζει τις παθογένειες»...

... είναι το μήνυμα που στέλνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας ότι αυτός πρώτος, από τον περασμένο Ιανουάριο με την επίσκεψή του και συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου άνοιξε τη δημόσια συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος από την παρούσα Βουλή.

Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση «τρέχει» πολύ γρήγορα τις διαδικασίες, ώστε να είναι έτοιμη και να καταθέσει στο δημόσιο διάλογο το πλήρες κείμενο των προτάσεών της, το αργότερο την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, δηλ. πριν από την επίσημη παρουσίαση της πρότασης της κυβέρνησης που έχει οριστεί για τις 24 Ιουλίου, κατά την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Στη Συγγρού, παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή και επιφυλακτικότητα τις κινήσεις του Πρωθυπουργού και την απόφασή του να εκκινήσει τις διαδικασίες για την αλλαγή του καταστατικού χάρτη της χώρας, αλλά εμμένουν ότι η Ν.Δ. έχει συγκεκριμένες θέσεις και αυτές θα ανακοινώσει σύντομα.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε σύσκεψη τις τελευταίες ώρες με μια μεγάλη ομάδα συνεργατών του, αλλά και με τον αρμόδιο συντονιστή για την αναθεώρηση από την πλευρά του κόμματος, τον βουλευτή Ιωαννίνων, Κώστα Τασούλα και συζητήθηκε το πλαίσιο των προτάσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τη ΝΔ, βασικός άξονας και στόχος του νέου Συντάγματος θα πρέπει να είναι ο καταστατικός εκσυγχρονισμός της χώρας για αναβάθμιση των θεσμών και ενίσχυση της συμβολής τους στην έξοδο από την κρίση.

«Η κυβέρνηση μετά από πεντάμηνη καθυστέρηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ανοίξει τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση. Ελπίζουμε να αντιμετωπίσει το θέμα με την απαραίτητη σοβαρότητα και να μην επιδοθεί σε μια άσκηση συνταγματικού λαϊκισμού» λένε από τη Ν.Δ.

Από το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη εκπέμπεται μήνυμα επιφυλακτικότητας για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης και φοβούνται μήπως ο κ. Τσίπρας και η ομάδα του χρησιμοποιήσουν τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης για να απεμπλακούν από τα δύσκολα θέματα της καθημερινότητας, της οικονομίας και της φοροεπιδρομής. Επίσης φοβούνται μήπως η όλη διαδικασία οδηγηθεί σε εκφυλισμό και οδηγηθούμε τελικά σε αλλοίωση της φιλοσοφίας του πολιτεύματος, όπως αυτό έχει κατοχυρωθεί με το Σύνταγμα του 1975.

Ιδιαίτερη συζήτηση γίνεται και για την επιλογή της κυβέρνησης να φέρει στο δημόσιο διάλογο το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος και γι’ αυτό θυμίζουν από τη Ν.Δ. παλαιότερο άρθρο του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος το 2011 έγραφε: «θεσμικά επικίνδυνη η αναθεώρηση του Συντάγματος μέσω δημοψηφίσματος».

Η Ν.Δ. εμφανίζεται ανοικτή σε ιδέες, απόψεις και θέσεις πολιτών, φορέων και ακαδημαϊκών και βλέπει πολύ θετικά ένα σημαντικό τμήμα των προτάσεων της «ομάδας» που αποτελούν οι Νίκος Αλιβιζάτος, Παναγής Βουρλούμης, Γιώργος Γεραπετρίτης, Γιάννης Κτιστάκις, Στέφανος Μάνος και Φίλιππος Σπυρόπουλος για ένα νέο καινοτόμο Σύνταγμα, όπως λένε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επισημαίνει ότι ήρθε η ώρα για μια νέα πολιτική γενιά να γράψει το δικό της Σύνταγμα, υποστηρίζει σε συνομιλητές του –το έχει πει και δημόσια- ότι «η πολιτική θα μας βγάλει από την κρίση με τη βοήθεια ενός νέου Συντάγματος που θα λειτουργήσει ως ανάχωμα για πιέσεις προς το κράτος για προνόμια και εκδουλεύσεις»
.
Στο κόμμα εργάζεται μια μεγάλη ομάδα με καθηγητές πανεπιστημίου για να είναι έτοιμη η πρόταση της Ν.Δ., ενώ και στο πρόσφατο συνέδριο έγινε μια μεγάλη ημερίδα, όπου συζητήθηκαν εκτενώς επί τουλάχιστον τρεις ώρες οι θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το πλαίσιο των προτάσεων της Ν.Δ. θα έχει τις εξής βασικές αρχές: 

1. Διασφάλιση της προβλεπόμενης από το Σύνταγμα θητείας της Βουλής, με κατάργηση της δυνατότητας προσχηματικών πολιτικών ελιγμών που κατατείνουν στην πρόωρη διάλυσή της με επίκληση εθνικού θέματος ή λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Μάλιστα, για περαιτέρω ενίσχυση της κυβερνητικής σταθερότητας προτείνεται πενταετής θητεία της Βουλής.

2. Αναβάθμιση της Βουλής απεμπλέκοντάς την από δικαστικές λειτουργίες που δεν της ανήκουν και τελικά μειώνουν το κύρος της (κατάργηση άρθρου 86 περί ευθύνης Υπουργών). Δραστική περιστολή της δικαστικής προστασίας πολιτικών προσώπων, με την αφαίρεση δικαστικών αρμοδιοτήτων από τη Βουλή. Επίσης, η βουλευτική ασυλία καλύπτει μόνο πολιτική δραστηριότητα των βουλευτών.

3. Εκσυγχρονισμός των νομοθετικών και ελεγκτικών διαδικασιών του Κοινοβουλίου και ενίσχυση του ρόλου των κοινοβουλευτικών μειοψηφιών.

4. Αναβάθμιση του ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να αλλάζει τον τρόπο εκλογής του (μιλάνε για ειδικό εκλεκτορικό σώμα) και χωρίς η εκλογή του να σχετίζεται με τη διάλυση της Βουλής. Επέκταση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας.

5. Η αναπτυξιακή ώθηση με κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων με ασφαλές φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον και περαιτέρω προστασία της ιδιοκτησίας.

6. Να απομονώνει την Κυβέρνηση από τη δικαστική λειτουργία, χωρίς συμμετοχή στην επιλογή δικαστών και με ενίσχυση της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των δικαστών

7. Να καταργεί το μονοπώλιο της δημόσιας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με ριζική τροποποίηση του άρθρου 16

8. Να είναι ευέλικτο και να αναθεωρείται με διαδικασία απλούστερη

9. Να είναι λιτό με κατάργηση όλων των περιττών και δύστοκων διατάξεων που δεσμεύουν χωρίς να εισφέρουν στη συνταγματική αντοχή.

Το προσχέδιο για τη συνταγματική αναθεώρηση θα τεθεί σε διάλογο με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά και ευρύτερα, με στόχο τον εμπλουτισμό του και θα έχει ενδιαφέρον ποια θα είναι η στάση τμήματος των «καραμανλικών» που έχουν διαφορετική προσέγγιση για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας (επιθυμούν να εκλέγεται από το λαό) και το θέμα των αρμοδιοτήτων του.

Παρουσία στη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ 

Πολλές συζητήσεις προκαλεί ήδη η κίνηση του κ. Μητσοτάκη να αποδεχθεί πρόσκληση και να παραστεί στην φετινή 64η Σύνοδο της περιβόητης Λέσχης Μπίλντερμπεργκ που θα γίνει το τετραήμερο 9-12 Ιουνίου στη Δρέσδη.

Στην πρωτεύουσα της Σαξωνίας, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα έχει την ευκαιρία πέρα από την ομιλία του και τις γνωριμίες που θα κάνει με ισχυρά πρόσωπα της διεθνούς πολιτικής, οικονομικής, επιχειρηματικής, διπλωματικής και ακαδημαϊκής ελίτ, να αναλύσει και τις θέσεις του και να παρουσιάσει το σχέδιό του για την Ελλάδα της επόμενης περιόδου.

Εκεί θα βρίσκονται πρόσωπα, όπως η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μανουέλ Μακρόν, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, κ.α.

Πηγή: "Το ΒΗΜΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg