Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Στις Βρυξέλλες η τελική μάχη για τη διάσωση της Κύπρου

 Κατέφθασε στις Βρυξέλλες ο Κύπριος πρόεδρος, Ν.Αναστασιάδης,όπου συναντάται με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Συνεδριάζει στις 19.00 το Eurogroup.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης συμμετείχε σε γεύμα εργασίας, συνομιλώντας με τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι και της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον Πρόεδρο του........
Eurogroup, Γερούν Ντάισλεμπλουμ και το Επίτροπο, Όλι Ρεν. Προηγήθηκε συνάντηση με τους κ.κ. Μπαρόζο και Βαν Ρόμπει, όπου έγινε μια πρώτη ανασκόπηση της κατάστασης ενόψει των επαφών που θα ακολουθήσουν σήμερα, με κορυφαίο γεγονός τη σύγκλιση του Eurogroup, στις 7 το απόγευμα.
Αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων σχετικά με τη διάσωση της Κύπρου εμφανίζεται το στέλεχος της ΕΚΤ, Γιοργκ Άσμουσεν. Σε συνέντευξή του προς την Bild am Sonntag υπογραμμίζει ότι το πρόγραμμα θα είναι παρόμοιο με αυτό του προηγούμενου Eurogroup και διευκρίνισε ότι «οι συνομιλίες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας προσαρμογής για την Κύπρο βρίσκονται σε καλό δρόμο».
Από κυπριακής πλευράς μετέχουν στις επαφές ο Υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης και άλλοι παράγοντες.
Αναμένεται παράλληλα με τις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας να σημειώνονται και άλλες κινήσεις μεταξύ άλλων Ευρωπαίων ηγετών.
Στο μεταξύ, στη Λευκωσία, ύστερα από οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας οι αρχηγοί των κομμάτων ενημερώθηκαν να βρίσκονται στο Προεδρικό Μέγαρο στις 5.00 το απόγευμα. Οι ηγέτες των κομμάτων, με επικεφαλής τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, Πρόεδρο της Βουλής κ. Γιαννάκη Ομήρου, θα ενημερωθούν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις μέχρι τότε επαφές του, ενόψει τη συνεδρίας του Eurogroup.
Εξαιρετικά κρίσιμες για την πορεία των εργασιών του Εurogroup θεωρούνται οι επαφές που ξεκινάει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί με κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ, της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ.
Κοινοτικές πηγές στη βελγική πρωτεύουσα δεν αποκλείουν ανάλογα με την εξέλιξη αυτών των συναντήσεων, ο κ. Βαν Ρόμπει να επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με κορυφαίους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως την Καγκελάριο Μέρκελ και το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολλάντ.
Το βέβαιο είναι ότι η συνεδρίαση του Εurogroup που ξεκινάει στις 19:00 ώρα Κύπρου, θα βρίσκεται υπό την απόλυτη εποπτεία των κορυφαίων κοινοτικών αξιωματούχων και ηγετών χωρών της Ευρωζώνης που θα βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης. Στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει συμφωνία πριν από το άνοιγμα των διεθνών αγορών.
Σ’ αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων, το ΔΝΤ είναι εκείνο που δημιουργεί τα περισσότερα προβλήματα, παρά το γεγονός ότι το ποσό που θα συνεισφέρει στη στήριξη της Κύπρου είναι μικρό. Ωστόσο, ορισμένες χώρες, όπως η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Γερμανία για εσωτερικούς τους λόγους, θέλουν οπωσδήποτε να συμμετάσχει ο διεθνής οργανισμός και στο πρόγραμμα της Κύπρου.
Η κοινή γνώμη βάλλεται τις τελευταίες μέρες με φήμες, πληροφορίες, αναλύσεις και εκτιμήσεις που πολλές φορές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Προειδοποιεί ότι η Κύπρος απειλείται με χρεοκοπία.
www.kathimerini.grΠηγή: Καθημερινή της Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg