Δύο δημοσκοπήσεις που έρχονται στη δημοσιότητα αναδεικνύουν ένα πολιτικό θρίλερ με στόχο την πρωτιά καθώς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται να εναλλάσσονται στην πρωτιά...
Σύμφωνα με το πολιτικό βαρόμετρο της Public Issue που δημοσιεύει η «Καθημερινή της Κυριακής» για τον μήνα Ιούνιο , η Νέα Δημοκρατία έχει σαφές προβάδισμα δύο ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ενώ η εταιρεία δημοσκοπήσεων VPRC η οποία ανήκει στον Χριστόφορο Βερναρδάκη, στενό φίλο του Αλέξη Τσίπρα, δίνει προβάδισμα 2,5 μονάδων στο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ
Στο πολιτικό βαρόμετρο της Public Issue σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, η Ν.Δ. καταφέρνει να αυξήσει το ποσοστό της κατά δύο μονάδες, φθάνοντας στο 29,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, με απώλεια μισής ποσοστιαίας μονάδας, συγκεντρώνει την προτίμηση του 27,5% των ψηφοφόρων.
Σταθερά στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με αμετάβλητο ποσοστό στο 11,5%. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ, επίσης σταθερό στο 6,5% και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες στο 6% χωρίς και αυτοί να καταγράφουν μεταβολή στο ποσοστό τους. Απώλεια μισής ποσοστιαίας μονάδας αποτυπώνεται για το ΚΚΕ, που πέφτει στο 6%, ενώ μία ποσοστιαία μονάδα χάνει η ΔΗΜΑΡ, που μετράται στο 4,5%.
Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός συγκεντρώνουν περισσότερο θετικές γνώμες σε σχέση με ένα διαφορετικό σχήμα.
Έτσι, συντριπτική είναι η υπεροχή στην παράσταση νίκης της Ν.Δ., με 57%, έναντι 31% του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίστοιχα, ο Αντώνης Σαμαράς συγκεντρώνει 41% των προτιμήσεων ως καταλληλότερος πρωθυπουργός, έναντι 27% του Αλέξη Τσίπρα. Το 30% απάντησε «κανένας από τους δύο». Μια κυβέρνηση συνεργασίας σαν τη σημερινή, δηλαδή με τη συμμετοχή Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, θεωρείται καλύτερη για τη χώρα από το 37% των ερωτηθέντων, ενώ το 22% εκτιμά ότι θα ήταν καλύτερη μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Καμία από τις δύο» επιλέγει το 37%.
Όσον αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατάφερε να αυξήσει το ποσοστό του σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα κατά 3 μονάδες και να φθάσει στο 42%. Σημαντική υποχώρηση 7 μονάδων καταγράφεται στη δημοτικότητα του κ. Τσίπρα, που υποχωρεί στο 37%. Κατά δύο μονάδες, στο 42%, υποχώρησε το ποσοστό του κ. Φώτη Κουβέλη. Πέραν του κ. Σαμαρά, ενισχυμένος εμφανίζεται μόνο ο γ.γ. του ΚΚΕ, κ. Δημήτρης Κουτσούμπας, που ανέβηκε στι 21%. Οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί καταγράφουν απώλεια δημοτικότητας κατά μία μονάδα έκαστος.
Καθίζηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, της τάξεως των 10 μονάδων, αποτυπώνεται στις θετικές γνώμες για το κόμμα, ανεξαρτήτως του κόμματος που ψηφίζουν οι ερωτώμενοι.
Το σχετικό ποσοστό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποχωρεί στο 34%. Η Ν.Δ. είναι το μόνο κόμμα που καταγράφει οριακή αύξηση του ποσοστού του στη συγκεκριμένη ερώτηση, όπου κερδίζει μία μονάδα και βρίσκεται, επίσης, στο 34%. Τις περισσότερες θετικές γνώμες εξακολουθεί να συγκεντρώνει η ΔΗΜΑΡ, που βρίσκεται στο 37%, παρά την υποχώρηση του ποσοστού της κατά μία μονάδα. Οι ΑΝΕΛ χάνουν 4 μονάδες και βρίσκονται στο 32% και ακολουθεί το ΚΚΕ, στο 30%. Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει μόλις 16% και στην τελευταία θέση, με 15%, βρίσκεται η Χρυσή Αυγή.
Στην έρευνα καταγράφεται σαφής δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης από τη λειτουργία της αντιπολίτευσης, καθώς το 30% των ερωτηθέντων απαντά ότι δεν προτιμά κανένα από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα της σημερινής Βουλής για την άσκηση αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει στη συγκεκριμένη ερώτηση ποσοστό 26%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 14%, οι ΑΝΕΛ με 13% και η Χρυσή Αυγή με 12%.
Στη δημοσκόπηση καταγράφεται μία μικρή τάση αισιοδοξίας, καθώς σε σχέση με τον περασμένο Ιανουάριο, καταγράφεται πτώση 8 μονάδων, στο 57%, στο ποσοστό εκείνων που θεωρούν ότι η οικονομική τους κατάσταση θα χειροτερέψει το επόμενο διάστημα, ενώ αυξάνεται κατά 3 μονάδες, στο 10%, το ποσοστό όσων θεωρούν ότι η οικονομική κατάστασή τους θα βελτιωθεί.
Ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά, αυξημένα σε σχέση με μετρήσεις ακόμα και του Απριλίου του 2012 συγκεντρώνει η απόρριψη του Μνημονίου.
Κατά του Μνημονίου δηλώνει το 76% και υπέρ μόλις το 18% των ερωτηθέντων. Επίσης, το 76% θεωρεί ότι το Μνημόνιο έβλαψε τη χώρα και μόλις το 10% απαντά ότι την ωφέλησε. Οσον αφορά την ικανότητα διαχείρισης της οικονομικής κρίσης, οι πολίτες εμφανίζονται απαισιόδοξοι, δηλώνοντας ότι ούτε η Δεξιά ούτε η Αριστερά μπορεί να τη διαχειρισθεί. Το 29%, πάντως, απαντά ότι καλύτερα θα μπορούσε να την αντιμετωπίσει η Δεξιά και το 20% η Αριστερά.
Από την άλλη πλευρά η έρευνα της VPRC που έγινε για λογαριασμό του ιστοτόπου tvxs.gr στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:
ΝΔ 26,5%
ΣΥΡΙΖΑ:29%
ΠΑΣΟΚ: 7%
Ανεξάρτητοι Ελληνες: 6%
Χρυσή Αυγή: 14%
ΔΗΜΑΡ: 4,5%.
ΚΚΕ 7%
Αλλο κόμμα: 6%
Πάντως στο σύνολο του εκλογικού σώματος το 44% δηλώνει εκλογική προτίμηση, το12,9% δηλώνει αναποφάσιστο, το 31,5% δηλώνει ότι θα απείχε/θα έριχνε λευκό ή άκυρο στις εκλογές ενώ το 11,6% Δεν ξέρει/Δεν απαντά αναφορικά με την εκλογική του προτίμηση.
Καταλληλότερος πρωθυπουργός παραμένει ο «κανένας» λαμβάνοντας το συντριπτικό ποσοστό 60,2%. Ο νυν πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς λαμβάνει ποσοστό καταλληλότητας 15,4% ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας λαμβάνει 9,2%.
Αναλυτικά:
Το 65% των πολιτών τάσσεται κατά του «λουκέτου» στην ΕΡΤ
Οσον αφορά το «λουκέτο» στην ΕΡΤ βάσει της έρευνας της VPRC το 65% των πολιτών δηλώνει ότι διαφωνεί με το «λουκέτο» στην ΕΡΤ. Το 27%δηλώνει ότι συμφωνεί, ενώ Δεν Γνωρίζω απαντά το 3% των πολιτών.
Πάντως φουντώνει όλο και περισσότερο το σενάριο που εμφανίζει ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να ετοιμάζουν κοινή κάθοδο στις εκλογές.
Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχουν ενταθεί και όπως φαίνεται θα ακολουθήσουν και κοινή πορεία στο θέμα της ΕΡΤ χωρίς να υπαναχωρούν από τις αρχικές τους θέσεις
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg