Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Που θα "πάει" τελικώς η ΔΕΠΑ;;

Οι απρόοπτες εξελίξεις με το ναυάγιο πώλησης της ΔΕΠΑ, με ερωτηματικό και την αποδοχή ή μη της προσφοράς της Socar για τον ΔΕΣΦΑ, είναι προφανές ότι...
ανοίγουν το παιχνίδι στον τομέα της ενέργειας, προς νέες κατευθύνσεις.
Με τους Ρώσους της Gazprom να διαμηνύουν ότι κάθε άλλο παρά εγκαταλείπουν την ελληνική ενεργειακή αγορά, το ΤΑΙΠΕΔ να αποποιείται των ευθυνών για τη μη συμμετοχή της Gazprom και τα πολιτικοεπιχειρηματικά σενάρια να διαδέχονται τα ένα το άλλο, με εκπληκτική ευκολία, το βέβαιο είναι ότι το ενεργειακό «κουβάρι» στο οποίο εμπλέκεται ούτως η άλλως και η Ελλάδα, κάθε άλλο παρά ξετυλίγεται.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «S&B», οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι ποτέ δεν ζητήθηκε από την Ελλάδα επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, ότι δεν θα ασκήσει βέτο στην εξαγορά της ΔΕΠΑ από τον όμιλό τους. Και μάλιστα, σχολιάζοντας την δήλωση Μπαρόζο ότι δεν είχε καμία ανάμειξη στο όλο θέμα, διατύπωναν το ερώτημα και την απορία γιατί μία τέτοια δήλωση δεν έγινε πριν κλείσει η προθεσμία υποβολής προτάσεων.
Επιπλέον, αν και δεν ομολογείται ευθέως, το γεγονός ότι θα έπαιρναν μόνο την εμπορία του φυσικού αερίου και όχι τα δίκτυα διανομής, τους δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα σε σχέση με τη ροή φυσικού αερίου και μέχρι το 2018, αλλά και μετά από αυτή τηνχρονολογία, κατά την οποία εκτιμάται ότι θα αρχίσει η ροή αερίου από τα κοιτάσματα του Σαχ Ντενίζ.
Από ελληνικής πλευράς τώρα, φαίνεται ότι η μεν κυβέρνηση προσπάθησε -ανεπιτυχώς εκ του αποτελέσματος- να παίξει σε… τριπλό ταμπλό, προκειμένου και την Ε.Ε. να ικανοποιήσει, και τις ΗΠΑ (που μετέχουν στην Socar) και τους Ρώσους της Gazprom. Πλην όμως, οι Ρώσοι  αυτή τη φορά απέφυγαν ένα δεύτερο φαινόμενο τύπου Κύπρου, όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις και θεωρούν ότι ορθώς έπραξαν και απείχαν τελικά από την διεκδίκηση της ΔΕΠΑ. Πολύ περισσότερο όταν γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητεί μονίμως αιτίες, προκειμένου να εμποδίσει την επέκτασή της στον ευρωπαϊκό νότο και τον έλεγχο αγωγών και δικτύων.
Θα πρέπει όμως σε αυτό το σημείο να επισημανθεί ότι αυτό ακριβώς το χρονικό διάστημα, η Gazprom διαπραγματεύεται με τη Γερμανία την πώληση ενός τρισ. κ.μ. φυσικού αερίου, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία από όποια οπτική γωνία και αν το δει κανείς και φυσικά αποτελεί και ένα μάθημα οικονομικής διπλωματίας, για όλους τους κρίκους της ενεργειακής αλυσίδας στην Ευρώπη.
Βαρδινογιάννης, Μυτιληναίος και ξένος εταίρος προ των πυλών της ΔΕΠΑ…
Όπως αρκετές φορές μέχρι σήμερα έχει επισημάνει το «S&B», η κοινοπραξία που έχουν συνάψει οι όμιλοι Βαρδινογιάννη και Μυτιληναίου, η Μ&Μ Gasco, σαφώς και επιθυμεί να παίξει ρόλο στα ενεργειακά δρώμενα της χώρας, έχοντας θέσει ως στόχο και την ενεργό ανάμειξή του στα των εξελίξεων του ομίλου ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ.
Η μη υποβολή προσφοράς σε αυτό το στάδιο, ουδόλως επέχει θέση ουδετερότητας, τουναντίον, θεωρείται ότι τώρα ανοίγει ο δρόμος για τον έλεγχο, τουλάχιστον της ΔΕΠΑ, όχι μόνο από την κοινοπραξία που έχουν συστήσει οι δυο επιχειρηματικοί όμιλοι, αλλά και με τη συνεργασία ισχυρού ξένου στρατηγικού εταίρου.
Σε αυτό το σημείο να θυμίσουμε ότι ο όμιλος Βαρδινογιάννη έχει άριστες εμπορικές, αλλά και μετοχικές κατά περίπτωση σχέσεις με τον ενεργειακό κολοσσό της Shell, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Αίγυπτο, ενώ έχει άριστες σχέσεις και τη Socar!
Ταυτόχρονα, η Shell έχει συνάψει συμβόλαιο συνεργασίας με την Gazprom, για κοινή αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων της Αρκτικής, με ότι και αν αυτό σημαίνει για τις ευρύτερες διεκδικήσεις ή συνεργασίες, είτε των ιδίων αυτών κολοσσών, είτε άλλων μικρότερων εταιρειών, με τις οποίες συνεργάζονται. Και ο νοών νοείτο…
…Και στο βάθος ΕΛΠΕ-Gazprom;
Υπ΄ αυτές τις συνθήκες και τις ταχέως πλέον ωριμάζουσες εξελίξεις και με βάση την ανακοίνωση της Gazprom, ότι κάθε άλλο παρά εγκαταλείπει την ελληνική ενεργειακή αγορά, ο επόμενος στόχος, στον οποίο όχι μόνο δυνητικά, αλλά και εν τοις πράγμασι, θεωρείται βέβαιο ότι θα «χτυπήσουν» οι Ρώσοι, είναι αυτό των Ελληνικών Πετρελαίων.
Με απλά λόγια, δηλαδή, αποφεύγοντας το σκόπελο φυσικού αερίου και δικτύων, οι Ρώσοι παραμένουν στο παιχνίδι της διεκδίκησης, τόσο των ΕΛΠΕ κατά πρώτο λόγο, όσο και κομματιών της ΔΕΗ, αλλά και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Το προσεχές μέλλον θα δείξει ποιους στόχους έχουν θέσει πλέον ως πρωτεύοντες οι Ρώσοι, μετά την απόφασή τους -πολιτικής και γεωστρατηγικής τακτικής- να μην μετάσχουν στη διεκδίκηση των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ.
http://www.sportandbusiness.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg