Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Το απόγευμα συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
 
Σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα τα επιτελεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς τα δύο κόμματα της κυβέρνησης καλούνται να λύσουν το παζλ του επικείμενου ανασχηματισμού και να προχωρήσουν στην επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας, η οποία επιδιώκουν να έχει αφενός ρεαλιστική βάση και αφετέρου έντονο μεταρρυθμιστικό στίγμα.
Ο Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να συναντηθούν αργά το απόγευμα της Κυριακής για να οριστικοποιήσουν τις αποφάσεις, ώστε τη Δευτέρα ή το αργότερο...
την Τρίτη να έχουν ανακοινωθεί οι αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο.

Η ορκωμοσία των μελών του νέου υπουργικού συμβουλίου, θα πραγματοποιηθεί όπως φαίνεται την Τρίτη ή την Τετάρτη και αμέσως μετά θα συνεδριάσει το νέο σχήμα υπό τον πρωθυπουργό στη Βουλή. Την Πέμπτη και την Παρασκευή ο Αντώνης Σαμαράς θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Η προγραμματική συμφωνία

Η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας και η λειτουργία της κυβέρνησης βάσει σαφών κανόνων λήψης αποφάσεων και συντονισμού αποτελεί για το ΠΑΣΟΚ προτεραιότητα πρώτης γραμμής.

«Αρχίζει τώρα μία νέα φάση που πρέπει να θεμελιωθεί στις δύσκολες εμπειρίες των προηγούμενων τριών ετών, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της τρικομματικής κυβέρνησης συνεργασίας. Απαιτούνται εγγυήσεις σοβαρότητας, ενότητας, αποτελεσματικότητας και επιτυχίας. Εγγυήσεις προγραμματικές, οργανωτικές, προσωπικές» επαναλαμβάνει σε άρθρο του στο Έθνος της Κυριακής ο κ. Βενιζέλος.

Σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, στο Μέγαρο Μαξίμου την ευθύνη για τη σύνταξη του προσχεδίου της συμφωνίας αυτής ανέλαβαν οι Δ.Σταμάτης και Χρ.Λαζαρίδης. Στην Ιπποκράτους πολλά στελέχη εργάζονται για τη νέα συμφωνία, ο συντονισμός όμως ανατέθηκε στους κ.κ. Γ.Σταμάτη και Χρ.Πρωτόπαπα.

Η πρόταση της ΝΔ έχει στον πυρήνα της ριζικές αλλαγές στο κράτος και στη δημόσια διοίκηση, ενώ περιλαμβάνει προτάσεις για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο και την ενίσχυση της απασχόλησης. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ καλύπτει θεσμικά ζητήματα (εκλογικός νόμος, πολιτικό σύστημα, αναθεώρηση Συντάγματος), αλλά και ζητήματα ανάπτυξης.

Το παζλ του ανασχηματισμού

Ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να αξιοποιήσει πρόσωπα ικανά να «τρέξουν» τις αλλαγές, ενώ επιθυμεί στο νέο σχήμα να έχει κεντρικό ρόλο ο κ. Βενιζέλος, η παρουσία του οποίου εκτιμά ότι θα λειτουργήσει σταθεροποιητικά για την κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να παίξει «βεβαίως σημαντικό ρόλο» δηλώνει στο Βήμα της Κυριακής ο Αντώνης Σαμαράς, αποκαλώντας τον Ευάγγελο Βενιζέλο «εταίρο πλήρους ευθύνης». Προς τον παρόν, πάντως, ο κ. Βενιζέλος κρατά κλειστά τα χαρτιά του για τη συμμετοχή του ή μη στο κυβερνητικό σχήμα.

Το σίγουρο είναι ότι στο νέο υπουργικό συμβούλιο το ΠΑΣΟΚ θα είναι ενισχυμένο, κατέχοντας έως και το 30% των θέσεων, με 15 υπουργούς και υφυπουργούς. Το ΠΑΣΟΚ θα συμμετάσχει αυτή τη φορά με πολιτικά στελέχη, ενώ μελετάται η συμμετοχή τεχνοκρατών του εκσυγχρονιστικού χώρου σε θέσεις γενικών γραμματέων.

Από το ΠΑΣΟΚ τα ονόματα που θεωρούνται ως πλέον πιθανά προς υπουργοποίηση είναι αυτά της Φώφης Γεννηματά, του Γ.Μανιάτη, του Π.Κουκουλόπουλου της Εύης Χριστοφιλοπούλου. Έντονα ακούγεται επίσης το όνομα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Αμετακίνητος στη θέση του φέρεται ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, καθώς -παρά τη φημολογία για τις κακές σχέσεις του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ- ο κ. Βενιζέλος λέγεται ότι δεν προτίθεται να ζητήσει την αντικατάστασή του και ο κ. Στουρνάρας τυγχάνει της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού.

Αμετακίνητοι θεωρούνται επίσης ο Νίκος Δένδιας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο υπουργός Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλος, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Ευ.Τσαυτάρης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στη λίστα των αμετακίνητων λογικά περιλαμβάνονται και οι υπουργοί Εξωτερικών Δ.Αβραμόπουλος και Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, εκτός εάν χρειαστεί να μετακινηθούν από «καραμπόλα» στην περίπτωση που ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών.

Για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι επιλογές από τη ΝΔ είναι είτε ο Δημήτρης Σταμάτης είτε ο Μ.Βολουδάκης, ενώ από το ΠΑΣΟΚ ακούγεται το όνομα του Πάρι Κουκουλόπουλου.

Γα το υπουργείο Δικαιοσύνης η ΝΔ κερδίσει έδαφος να αναβαθμιστεί ο αναπληρωτής Χαρ.Αθανασίου και να αναλάβει την ηγεσία του υπουργείου.

Σκέψεις επίσης γίνονται για διαχωρισμό του υπερ-υπουργείου Ανάπτυξης, Μεταφορών και Υποδομών με τον Κωστή Χατζηδάκη να διατηρεί το ένα από τα χαρτοφυλάκια που θα προκύψουν.

Στην κυβέρνηση φαίνεται επίσης ότι θα ενταχθούν οι Μ.Βορίδη και Αδ.Γεωργιάδης, ενώ για πρώτη φορά αναμένεται να συμμετάσχει στην κυβέρνηση ο Κυρ.Μητσοτάκης.

Το υπουργείο Εργασίας ακούγεται έντονα ότι θα αποκτήσει νέα ηγεσία με δεδομένες και τις βολές που είχε δεχθεί ο Γ.Βρούτσης από το ΠΑΣΟΚ για τα ζητήματα της ανεργίας. Πιθανή θεωρείται επίσης και η μετακίνηση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου.
(Με πληροφορίες από ΔΟΛ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg