Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Δεν υποχωρεί ο Ερντογάν- Σφοδρές συγκρούσεις στην Κωνσταντινούπολη


Χωρίς καμία διάθεση υπαναχώρησης απέναντι στους διαδηλωτές εμφανίστηκε το Σάββατο ο Ταγίπ Ερντογάν. Την ώρα που οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας σε διάφορες πόλεις έχουν λάβει τη μορφή γενικευμένης εξέγερσης,...
ο πρωθυπουργός της Τουρκίας δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι τα έργα στο πάρκο Γκεζί, στην πλατεία Ταξίμ, θα προχωρήσουν κανονικά. Κατηγόρησε, επίσης, τους διαδηλωτές που αντιδρούν στα έργα ότι χρησιμοποίησαν τα σχέδια της κυβέρνησης για να προκαλέσουν ταραχές.


Ως προς τα πρωτοφανή επεισόδια, χαρακτήρισε λάθος την εκτεταμένη χρήση χημικών, αλλά διαμήνυσε πως «η αστυνομία υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει στην πλατεία Ταξίμ». «Ήταν λάθος η χρήση σπρέι πιπεριού από την αστυνομία. Εντάξει. Ζήτησα από τον υπουργό Εσωτερικών να διεξάγει έρευνα. Ήταν υπερβολικό» είπε, καλώντας όμως τους διαδηλωτές να τερματίσουν τις συγκεντρώσεις.

Μίλησε, επίσης, για «παιχνίδια σε βάρος της χώρας» που παίζουν διάφοροι κύκλοι, ενώ επανέλαβε ότι τα έργα στη πλατεία Γκεζί δεν αφορούν στην ανέγερση εμπορικού κέντρου.

«Όλοι θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι η Τουρκία είναι μια χώρα όπου το κοινοβουλευτικό σύστημα λειτουργεί πλήρως. Κάθε μέθοδος, εκτός από τις εκλογές, είναι αντιδημοκρατική. Δεν λέω ότι η κυβέρνηση δεν είναι άμοιρη ευθυνών, δεν ισχυριζόμαστε ότι η κυβέρνηση μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, αλλά, ακριβώς όπως η πλειοψηφία δεν μπορεί να ασκήσει πίεση στην μειοψηφία, η μειοψηφία δεν μπορεί επίσης να επιβάλει τη θέλησή της στην πλειοψηφία» τόνισε.

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς σε συνομιλία του με δημοσιογράφους διαφώνησε ανοιχτά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης, ενώ εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη δικαστική απόφαση που έχει εκδοθεί και η οποία «παγώνει» τα έργα. Όπως χαρακτηριστικά είπε, κακώς η κυβέρνηση αντιμετώπισε με δακρυγόνα τους διαδηλωτές.

«Θα ήταν πιο συνετό να προσπαθήσουμε να πείσουμε όσους διαφωνούν (σ.σ. με τα έργα) από το να τους ρίχνουμε δακρυγόνα» υποστήριξε.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου άσκησε σκληρή κριτική στον τούρκο πρωθυπουργό, καλώντας τον να διατάξει την αποχώρηση των δυνάμεων ασφαλείας και να δηλώσει δημόσια ότι σέβεται την απόφαση του δικαστηρίου.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έχει προγραμματίσει πορεία διαμαρτυρίας για το απόγευμα του Σαββάτου, από την Μπεσίκτας μέχρι την πλατεία Ταξίμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg