Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Γεώργιος Βάμβουκας: "ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ"

Ο καθηγητής Γεώργιος Βάμβουκας, Τομεάρχης Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας ΜΕΡΑς, σε άρθρο του αναφέρει:
Η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δόθηκε πρόσφατα στην δημοσιότητα (29.7.2013), περιγράφει διεξοδικά την πορεία των διαρθρωτικών πολιτικών στα πλαίσια του τρίτου μνημονίου και αναλύει τις βραχυπρόθεσμες τάσεις του Μεσοπρόθεσμού Προγράμματος 2013-2016. 
Η σημαντικότερη διαπίστωση, που εξάγεται από τα ποιοτικά και κυρίως τα ποσοτικά δεδομένα της Έκθεσης, είναι η αναφορά στο χρηματοδοτικό κενό ύψους 11 δις ευρώ κατά την περίοδο 2013-2016, λόγω των αξιοσημείωτων αποκλίσεων στα κύρια δημοσιονομικά μεγέθη....  
Από την προσεκτική μελέτη των στατιστικών δεδομένων, το χρηματοδοτικό κενό την διετία 2013-2014 εκτιμάται σε 4 δις ευρώ και την περίοδο 2015-2016 το κενό προβλέπεται σε 7 δις ευρώ. Και με την προϋπόθεση βέβαια, να επιτευχθεί ο ποσοτικός στόχος του προγράμματος, που σχετίζεται με τον μέσο αναπτυξιακό ρυθμό 2% κατά την τριετία 2014-2016. 
Το χρηματοδοτικό κενό των 11 δις ευρώ οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως στην κόπωση των κρατικών εσόδων, στην εμφανή υστέρηση των ασφαλιστικών εισφορών, στην καθυστέρηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, στις υψηλές λειτουργικές δαπάνες της γενικής κυβέρνησης, κ.λπ. Κατ' αυτό τον τρόπο, η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θεωρεί δεδομένη την αναθεώρηση του Μεσοπρόθεσμού Προγράμματος 2013-2016 και άρα αναπόφευκτη την εφαρμογή νέων σκληρών μέτρων για τους πολίτες. 
 Η προσφιλής πολιτική των μνημονιακών κυβερνήσεων και της τρόικας είναι το πετσόκομα μισθών και συντάξεων και η επιβολή επιπρόσθετων φορολογικών βαρών. Αυτοί που προκάλεσαν την χρεοκοπία των δημοσίων οικονομικών και μας έβαλαν στο ναρκοπέδιο των μνημονίων, δηλαδή το δικομματικό κατεστημένο του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, που αντιπροσωπεύει περίπου το 5% της ελληνικής κοινωνίας, κάθονται στις καρέκλες της εξουσίας, τα κονομάνε, δεν τους αγγίζει η ύφεση και εφαρμόζουν βάρβαρα μέτρα πολιτικής για το υπόλοιπο 95%, που υφίσταται τα πάνδεινα από την κρίση. Εναλλακτικά μέτρα πολιτικής υπάρχουν. 
Η υιοθέτησή τους προϋποθέτει πολιτική βούληση, βούληση όμως την οποία στερείται το μυωπικό δικομματικό κατεστημένο. Το δικομματικό σύστημα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που προκάλεσε την πρωτοφανή οικονομική κρίση που ζούμε σήμερα και εκτόξευσε το δημόσιο χρέος από 11 δις ευρώ το 1980 σε 530 δις ευρώ το 2013, φέρει εγκληματικές ευθύνες. Οι εγκληματικές τους ευθύνες υπάρχουν και πρέπει να βρεθεί νόμιμος τρόπος για να τους αποδοθούν.
 Hellas2News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg