Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Παράθυρο Σόιμπλε για το κατοχικό δάνειο – Τι είπε για τις γερμανικές αποζημιώσεις


Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για “κούρεμα” του χρέους, όπως είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη συνάντησή του με τον Γιάννη Στουρνάρα, τονίζοντας όμως ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρξουν πρωτογενή πλεονάσματα και να έχουν εφορμοστεί τα μέτρα κανονικά, μέχρι το τέλος του 2014. Πάντως, αναγνώρισε ότι ανάμεσα στην τρόικα, υπάρχουν προβλήματα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που πρέπει να επιλυθούν....


Όσον αφορά στις γερμανικές αποζημιώσεις, το απέκλεισε να δοθούν, ωστόσο τις διαχώρισε από την αποζημίωση του κατοχικού δανείου, το οποίο μπορεί να τεθεί υπό διαπραγμάτευση. Όπως είπε χαρακτηριστικά: "Πράγματι πρέπει να δούμε τι ακριβώς έγινε στην Ελλάδα (για το κατοχικό δάνειο), όμως, με τη συνθήκη του Λονδίνου αλλά και με τη δεύτερη συνθήκη, όταν έπεσε το Τείχος, η Ελλάδα συμφώνησε και υπέγραψε για τις γερμανικές αποζημιώσεις".

Απαξιωτικός ήταν ο Γερμανός υπουργός για τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κάρολο Παπούλια για τις γερμανικές αποζημιώσεις, αφού ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι άκουσε ότι κάποιος της αντιπολίτευσης έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και συνεχίζοντας, είπε χαρακτηριστικά: “Έμαθα ότι επικεφαλής μιας πολιτικής ομάδας έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά δεν μου είπαν τι συζήτησαν. Αλλά ακόμα και αν μου έλεγαν, δεν θα το σχολίαζα, σεβόμενος το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας”.

Αναφορικά με την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας για το Επενδυτικό Ταμείο, αφού ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε το σεβασμό του για τις μεγάλες προσπάθειες και την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια προσαρμογής, καταλήγοντας ότι εμπιστεύεται και στηρίζει την Ελλάδα.

Ο κ. Στουρνάρας, από την πλευρά του, υπερθεμάτισε για το νέο ταμείο που θα βοηθήσει την ανάπτυξη και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για πολιτικό συμβολισμό αυτής της συμφωνίας, λέγοντας ότι η Γερμανία δείχνει και έμπρακτα την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα για να βγει από την κρίση.

Αναφερόμενος στη σύσκεψη με τον Σόιμπλε, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε: "Για την Ελλάδα σήμερα, αλλά και για τις άλλες χώρες που βρίσκονται σε κρίση, η μεγάλη πρόκληση είναι ο συνδυασμός περαιτέρω δημοσιονομικής προσαρμογής και οικονομικής ανάπτυξης. Όλα μας τα εργαλεία πρέπει να αποβλέπουν στην επίτευξη αυτού του συνδυασμού. Αν αυτό δεν το πετύχουμε, κινδυνεύουμε να περιθωριοποιήσουμε μεγάλες κοινωνικές ομάδες και έτσι να οδηγήσουμε όλη αυτή την προσπάθεια, που έχουμε καταβάλει μέχρι σήμερα, σε αποτυχία".
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg