Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Χρήστος Ζώης: Ιδρύσαμε τη Νέα ΜΕΡΑ, γιατί δε μας καλύπτει το υφιστάμενο πολιτικό σκηνικό.

"Απορρίπτουμε το λαϊκισμό, τη βία, τις γραφικότητες, το "όχι" που δεν ακολουθείται από ένα "διά ταύτα", 
 τονίζει σε συνέντευξή του στην "Ε" ο πρόεδρος της Νέας Μεταρρυθμιστικής Ριζοσπαστικής Ανασυγκρότησης (ΜΕΡΑ) Χρήστος Ζώης. 
Υπενθυμίζει ότι "ευχήθηκα κάποτε στον Αντ. Σαμαρά να τα καταφέρει για το καλό της Ελλάδας και ας διαψευστούμε όσοι διαφωνούμε μαζί του" κι εκφράζει το φόβο του "μήπως είναι μοιραίος για μία μεγάλη παράταξη και κυρίως για τον τόπο;;"...
 Ο κ. Ζώης επισημαίνει ότι "ιδρύσαμε τη Νέα ΜΕΡΑ, γιατί δε μας καλύπτει το υφιστάμενο πολιτικό σκηνικό. Τις μετεκλογικές εξελίξεις θα τις προσδιορίσει ο ελληνικός λαός με την ψήφο του. Αυτή δεν είναι αυτονόητη ούτε δεδομένη". 
Σημειώνει πως "ο πολιτικός κρίνεται πια από τις πράξεις, από τη συνέπεια δηλώσεων και πράξεων. Η ασυνέπεια είναι από τις αιτίες της απαξίωσης του πολιτικού προσωπικού και του εκφυλισμού του πολιτικού συστήματος".
Παρατηρεί ότι "το όραμα δεν μπορεί να είναι άλλο από το να "ξαναπάρουμε στα χέρια μας" την πατρίδα μας!". 
Και τονίζει πως "οι όμηροι δε γράφουν ιστορία. Μόνο απολογία!".

 - Γιατί δημιουργήθηκε η Νέα Μεταρρυθμιστική Ριζοσπαστική Ανασυγκρότηση (ΜΕΡΑ); Πού στοχεύει; Τι το καινούργιο, το διαφορετικό θα προσφέρει στα πολιτικά πράγματα του τόπου;

"Η Νέα ΜΕΡΑ ιδρύθηκε για να καλύψει ένα πραγματικό κενό, αυτό που αφήνει η αντιπαράθεση μνημονιακών - αντιμνημονιακών πολιτικών δυνάμεων. Οταν οι κυβερνητικοί υλοποιούν μοιρολατρικά την πολιτική του "δεν υπάρχει άλλος δρόμος" και η αντιπολίτευση απαντά με λόγο νεφελώδη ή προτάσσει ζητήματα που ελάχιστα ή καθόλου δεν ενδιαφέρουν τους Ελληνες, υπάρχει πρόβλημα. Η Νέα ΜΕΡΑ επιδιώκει να περιγράψει με σαφήνεια την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης και εξόδου από την κρίση. Με πνεύμα ριζοσπαστικό και μεταρρυθμιστικό. Χωρίς γραφικότητες, ακρότητες ή ιδεοληψίες".

 - Το όραμα της Νέας ΜΕΡΑ είναι η ευημερία των Ελλήνων με εθνική αξιοπρέπεια. Στην πολύ κρίσιμη κατάσταση που βιώνουμε, πώς θα γίνει πράξη αυτό το όραμα;

"Αν οι Έλληνες συμφωνήσουμε ότι μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα δε μένει παρά να υιοθετήσουμε τη στρατηγική που οδηγεί στην επίτευξή του: εθνική ανεξαρτησία, οικονομική ευημερία, κοινωνική συνοχή με δικαιοσύνη είναι οι άξονες αυτής της στρατηγικής. Για την υλοποίησή της απαιτείται η ενεργοποίηση όλου του ελληνισμού, η ενίσχυση της δημοκρατίας, ο ριζικός ανασχεδιασμός του Δημοσίου, γεωπολιτική διαπραγμάτευση για τη διασφάλιση των εθνικών επιλογών και νέο Σύνταγμα. Χρειάστηκε χρόνος για να ξεπέσουμε, η ανάκαμψη δεν είναι αυτόματη ούτε αυτονόητη, αν δε γίνει συνείδηση η προσπάθεια που οφείλεται να καταβληθεί. Σ' αυτή την πρόταση όμως υπάρχει και προοπτική". 

- Ποιες είναι οι σχέσεις σας με τη ΝΔ; Αν χρειαστεί, θα συμμετάσχετε μαζί της σε μια κυβέρνηση, όπως κάνει τώρα το ΠΑΣΟΚ;

"Μεγάλωσα στη ΝΔ. Οι γονείς μου ήταν μετανάστες στη Γερμανία, αλλά επέλεξα τον πολιτικό μου χώρο με κριτήρια ιδεολογικά. Ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε να διώξει από τη ΝΔ όσους αρνήθηκαν να τον ακολουθήσουν στο δρόμο που είχε χαράξει νωρίτερα ο Γιώργος Παπανδρέου. Και αυτό το είπε μέσα στη Βουλή (12/2/2012) και το άκουσαν όλοι. Καμία συζήτηση, καμία διαδικασία εντός των οργάνων. Μέχρι τότε το μνημόνιο ήταν το "φάρμακο που σκοτώνει", μετά έγινε "ο μόνος δρόμος". Στη ΝΔ είναι εγκλωβισμένες λαϊκές δυνάμεις που αναπόφευκτα θα την εγκαταλείψουν όσο επιμένει σε πολιτικές αδιέξοδες, σε πολιτικές που θίγουν τον πυρήνα της ιδεολογίας της. Ευχήθηκα κάποτε στον Αντ. Σαμαρά να τα καταφέρει για το καλό της Ελλάδας και ας διαψευστούμε όσοι διαφωνούμε μαζί του. Φοβάμαι μήπως είναι μοιραίος για μία μεγάλη παράταξη και κυρίως για τον τόπο".

- Με τα άλλα κόμματα, τους Ανεξάρτητους Ελληνες, το Χριστιανοδημοκρατικό του Νίκου Νικολόπουλου τι σχέσεις έχετε; Θα συνεργαζόμασταν μαζί τους προεκλογικά ή και μετεκλογικά;

"Έχουμε διευκρινίσει ότι επιδιώκουμε τη συσπείρωση όσο γίνεται περισσότερων δυνάμεων που κινούνται απέναντι σε πολιτικές καταδικασμένες από τη ζωή και τους πολίτες. Κριτήριο είναι η σοβαρότητα, η τεκμηρίωση, η συγκροτημένη και δημοκρατική αντίδραση. Απορρίπτουμε το λαϊκισμό, τη βία, τις γραφικότητες, το "όχι" που δεν ακολουθείται από ένα "διά ταύτα". Υπονομεύουν την αξιοπιστία του αντιμνημονιακού αγώνα αυτά τα στοιχεία και δίνουν επιχειρήματα σε όσους ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος".

- Στην κυβέρνηση είναι αισιόδοξοι και μιλούν για αντιστροφή του κλίματος από το 2014. Συμμερίζεστε αυτή την αισιοδοξία;

"Ας μιλήσουμε ανοιχτά. Ας πούμε την αλήθεια στο λαό μας. Η κυβέρνηση δεν έχει τίποτα στα χέρια της που να τεκμηριώνει αυτή την αισιοδοξία. Το αντίθετο συμβαίνει: διαπιστώνεται πλήρης κατάρρευση του προγράμματος και το λένε όλες οι εκθέσεις. Και το μόνο στο οποίο ελπίζει, είναι η κ. Μέρκελ μετά τις εκλογές να αθετήσει τις υποσχέσεις της στο γερμανικό λαό και να προχωρήσει, παρά τα όσα έχει πει, σε κούρεμα του χρέους. Ο κ. Στουρνάρας έχει υποσχεθεί έξοδο στις αγορές αρχές 2014, θυμίζοντας άλλες προβλέψεις, εκείνες του Παπακωνσταντίνου. Δε νομίζω όμως ότι θα αρκεί παραίτηση ή απομάκρυνση Στουρνάρα όταν διαψευστούν οι προβλέψεις αυτές".

- Στην κυβέρνηση έχουν στόχο την εξάντληση της 4ετίας, κάποιοι όμως βλέπουν εκλογές το φθινόπωρο. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση; Πότε πρέπει να γίνουν εκλογές;

"Η κυβέρνηση είπαμε, δεν έχει σχέδιο για τη χώρα, περιμένει τρίτους να της πουν τι πρέπει να κάνει. Δεν έχουν καν προγραμματική συμφωνία που ορίζει τους όρους της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Στο περιβάλλον αυτό οι εκλογές είναι ένα από τα ενδεχόμενα σενάρια. Το απευκταίο είναι μία κατάρρευση, γιατί θα συνοδεύεται από γενικευμένη κοινωνική αναταραχή κάτι που θα επιβαρύνει και θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο την όποια ανορθωτική προσπάθεια. Αυτό που θα έπρεπε να γίνει, είναι να παρουσιασθεί σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης, να αφυπνισθούν προσωπικότητες και να κληθούν να συμμετέχουν στην υλοποίησή του. Ολο αυτό όμως πρέπει να "φιλοξενείται" κάτω από την ομπρέλα της θεσμικής ανασυγκρότησης με την υιοθέτηση νέου Συντάγματος".

- Γιατί δεν προχωρούν οι ιδιωτικοποιήσεις που διαφημίζει η κυβέρνηση; Είναι οι μόνες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα;

"Είναι τραγικό να βαφτίζονται μεταρρυθμίσεις οι ιδιωτικοποιήσεις. Και τούτο από μόνο του αναδεικνύει τη σύγχυση και το έλλειμμα πυξίδας της κυβέρνησης. Αλλο πράγμα τα μέτρα οικονομικής πολιτικής και άλλο οι μεταρρυθμίσεις που είναι όρος επιβίωσης και προοπτικής κάθε έθνους. Καμία πρωτοβουλία ως τώρα δε σηματοδοτεί κάτι τέτοιο. Ακόμα και η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος μαζεύτηκε πριν καν ξεκινήσει. Τι έγινε όμως και στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων; Επικοινωνιακή διαχείριση, κακή έως ανύπαρκτη προετοιμασία, ψίθυροι που έγιναν φωνές για μοιρασιά μεταξύ "κολλητών". Αναρωτιέμαι. Προβλημάτισε τον πρωθυπουργό ότι για την "χρυσοφόρο κότα" των ιδιωτικοποιήσεων, τον ΟΠΑΠ, ενδιαφέρθηκε μόνο ένας αγοραστής; Τι συμπέρασμα βγάζει για την υποτιθέμενη αποκατασταθείσα εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την Ελλάδα; Και δεν θα κάνω σχόλια για τη ΔΕΠΑ ή άλλες επιλογές".

- Με τις απολύσεις και τη διαθεσιμότητα μπορεί να εκσυγχρονιστεί η δημόσια διοίκηση;

"Αν ομολογούσαν ότι απλώς υλοποιούν τις εντολές της τρόικας αντί να προσπαθούν να πείσουν ότι εκσυγχρονίζουν τη δημόσια διοίκηση, θα προκαλούσαν λιγότερο. Δεν έχουν σχέδιο για τη δημόσια διοίκηση. Αν είχαν, ένα χρόνο τώρα, θα είχαμε αντιληφθεί κάτι. Ας θυμηθούμε όλοι πόσα είχαν ειπωθεί για τους "επίορκους" που θα απομακρύνονταν. Πώς αντιμετώπισε ο πρωθυπουργός το φιάσκο; Ποια η συνέχεια; Κούφια λόγια για τα οποία δεν πλήρωσε κανένας. Το μόνο που θα πετύχουν, λοιπόν, είναι η ολοκληρωτική απονεύρωση της όποιας ικανότητας της διοικητικής μηχανής έχει απομείνει. Εμείς προτάσσουμε τον ριζικό αυτοσχεδιασμό. Αυτό απαντάει στο ερώτημα "τι διοίκηση χρειάζεται η Ελλάδα"

- Χαράτσι και ενιαίος φόρος ακινήτων. Ποια είναι η θέση της Νέας ΜΕΡΑ;

"Εμείς θα παρουσιάσουμε την πρότασή μας για το φορολογικό σύστημα αναλυτικά το φθινόπωρο. Είναι όμως σαφές ότι, όταν οι φόροι οδηγούν σε κλονισμό του δικαιώματος της ιδιοκτησίας και οι αγορές ακινήτων-οικοδομής καταρρέουν, δε χρειάζεσαι περισσότερα για να καταλάβεις ότι τα "χαράτσια" δε συνιστούν εργαλείο πολιτικής. Κάλυψαν απλώς για λίγο διάστημα την ανικανότητα των οικονομικών επιτελείων".

Τα νέα μέτρα είναι αναπόφευκτα
- Νέο "βουνό" μέτρων ετοιμάζεται από την κυβέρνηση, που είχε υποσχεθεί ότι δε θα ληφθούν νέα μέτρα. Το γεγονός αυτό πλήττει μόνο την αξιοπιστία της κυβέρνησης ή όλου του πολιτικού συστήματος της χώρας; 

"Τα "νέα μέτρα" που ξορκίζουν οι βουλευτές της συγκυβέρνησης είναι αναπόφευκτα. Εχουν δηλώσει κάποιοι ότι δεν πρόκειται να τα ψηφίσουν. Προσωπικά δε στέκομαι σε τέτοιες δηλώσεις. Ο πολιτικός κρίνεται πια από τις πράξεις και για να ακριβολογήσω, από τη συνέπεια δηλώσεων και πράξεων. Η ασυνέπεια είναι από τις αιτίες της απαξίωσης του πολιτικού προσωπικού και του εκφυλισμού του πολιτικού συστήματος. Είναι όμως απαράδεκτη η προσπάθεια που καταβάλλεται να χωρέσουμε όλοι στο ίδιο τσουβάλι. Οσοι είπαμε τις απόψεις μας και τις υπερασπιστήκαμε με κόστος και όσοι τις αλλάζουν σαν τα πουκάμισα αρκεί να μη χάσουν την καρέκλα τους. Το αδιάκριτο τσουβάλιασμα οδηγεί το λαό μας στα άκρα".

- Ευρωπαϊκή Ενωση και ευρωζώνη. Η λύση είναι στο εσωτερικό τους με κάθε κόστος; Ή απαιτείται αλλαγή πολιτικής και προσανατολισμού σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο;

"Πρέπει να επιδιωχθεί λύση εντός του ευρώ. Εκεί όμως θα δοκιμαστεί όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και οι εταίροι της. Όταν ένα πρόγραμμα δε βγαίνει, όταν ο λαός μας βιώνει συνθήκες που λίγο απέχουν από την κατάρρευση, με ύφεση διαρκείας και δυσθεώρητη ανεργία, τι χρειάζεται για να πεισθούν σε αλλαγή οπτικής; Αν πρέπει να επιβεβαιώσουν την αλληλεγγύη και να διαψεύσουν την υποψία ότι άλλα εποφθαλμιούν, η απάντηση είναι αυτονόητη. Η Ελλάδα σε κάθε περίπτωση οφείλει να επιδιώξει με γεωπολιτική διαπραγμάτευση να διασφαλίσει τις εθνικές επιλογές της".

Εθνικό δίκτυο αλληλεγγύης αντίδοτο στη Χρυσή Αυγή
- Η Χρυσή Αυγή ανεβαίνει, φαίνεται να έχει αποδοχή στην κοινωνία. Ποια είναι η άποψή σας γι’ αυτή; Πώς μπορεί να μειωθεί η επιρροή της;

"Ας ομολογήσουμε ότι οι Έλληνες δεν έγιναν ναζί. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι ναζιστικό κόμμα. Η σβάστικα τατουάζ στο μπράτσο, το μίσος και η αηδία που νιώθουν για την κοινοβουλευτική δημοκρατία και η επένδυση στη βία θα ήταν επαρκείς λόγοι για να εξεταστεί η νομιμότητά της σε κάθε δημοκρατική χώρα. Εδώ γίνεται ό,τι γίνεται με όλα: το κεφάλι στην άμμο και το βλέπουμε αργότερα. Στην πραγματικότητα το σύστημα έχει επενδύσει στο φαινόμενο ως αντίπαλο δέος του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι εγκληματικό και αδιέξοδο. Αλλά πρέπει να το ακούσει ο λαός μας από πρόσωπα σεβαστά, τα οποία κακώς δε βγαίνουν μπροστά. Το αντίδοτο στη Χρυσή Αυγή είναι ένα εθνικό δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης για τους συμπατριώτες μας που έχουν την ανάγκη μας και η απονομή δικαιοσύνης κατά τρόπο άτεγκτο".

- Θεωρείτε άκρο το ΣΥΡΙΖΑ; Αποτελεί εναλλακτική κυβερνητική λύση; Θα συνεργαζόσασταν μαζί του για το σχηματισμό κυβέρνησης;

"Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια το κόμμα που διεκδίκησε τις εκλογές του 2012. Απέχει, όμως, αρκετά από το σημείο εκείνο που θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για συνεργασία. Σαφώς δεν είναι άκρο, διεκδικούν όμως δημοσιότητα εκπρόσωποί του, οι οποίοι μία χαρά συμπεριλαμβάνονται στους ακραίους και επικίνδυνους. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δουλειά μπροστά του και αυτό φαίνεται και από την επιφυλακτικότητα του κόσμου. Με ρωτάτε αν θα συνεργαζόμουν με το ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο με ρωτήσατε νωρίτερα για τη ΝΔ. Σας είπα όμως εξαρχής ότι ιδρύσαμε τη Νέα ΜΕΡΑ, γιατί δε μας καλύπτει το υφιστάμενο πολιτικό σκηνικό. Τις μετεκλογικές εξελίξεις θα τις προσδιορίσει ο ελληνικός λαός με την ψήφο του. Αυτή δεν είναι αυτονόητη ούτε δεδομένη".

- Διατελέσατε υφυπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Γιατί δεν έγινε η επανίδρυση του κράτους που είχατε υποσχεθεί;

"Αυτά που έγιναν ήταν πολλά, αλλά τελικά όχι αρκετά. Είναι εύκολος ένας τεκμηριωμένος απολογισμός για την αυτοδιοίκηση, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την απόπειρα εκσυγχρονισμού με έμφαση στην ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ. Υπενθυμίζω ότι για πρώτη φορά κυβέρνηση είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την ΕΕ για τη διοίκηση με το πρόγραμμα "διοικητικής μεταρρύθμισης". Δυστυχώς, η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου όχι μόνο δεν έχτισε πάνω σ' αυτά, αλλά γκρέμισε κιόλας. Αλλά αυτά έπρεπε να τα υπερασπίζονται και άλλοι σήμερα. Μακάρι η σημερινή κυβέρνηση να είχε μέρος του σχεδίου που τότε εφαρμοζόταν και να το υλοποιούσε. Αυτό που εγώ, όπως σας είπα, κρίνω είναι ότι δεν ήταν αρκετό. Σήμερα είναι ζητούμενο!".
Εθνικό σενάριο για το νέο όραμα

- Η ακαδημαϊκός Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ είπε ότι οι Έλληνες είμαστε σε καθίζηση και πως δεν υπάρχει όραμα. Ποιο μπορεί να είναι το νέο όραμα και ποιος μπορεί να το δώσει στους Έλληνες;

"Η κ. Γλύκατζη - Αρβελέρ είπε την αλήθεια. Πρέπει να βρίσκεσαι αλλού αν δε το βλέπεις αυτό. Το όραμα δεν μπορεί να είναι άλλο από το να "ξαναπάρουμε στα χέρια μας" την πατρίδα μας! Να βρούμε το χαμένο εγωισμό μας, να αντιδράσουμε και να ξαναγίνουμε έθνος με αξιοπρέπεια. Να κάνουμε την Ελλάδα πάλι σεβαστή σε φίλους και αντιπάλους. Τα πρόσωπα παίζουν το ρόλο τους, πρωτίστως όμως πρέπει να συμφωνηθεί το σενάριο που θα κληθούν να υπερασπιστούν. Αυτό λείπει και αυτό πρέπει να βρεθεί. Σενάριο Εθνικό".

- Τελικά ποια είναι η συνταγή, κατά τη γνώμη σας, που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση;

"Αυτή τη συνταγή έχουμε περιγράψει σε αδρές γραμμές στο ιδρυτικό συνέδριό μας. Λεπτομέρειες θα παρουσιάσουμε στην εθνική προγραμματική συνδιάσκεψη τέλη του φθινοπώρου. Πυλώνες της συνταγής είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας, με έμφαση στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, τις δυνατότητες στην ενέργεια, τον ορυκτό και υποθαλάσσιο πλούτο, τον τουρισμό, τη ναυτιλία και πάνω απ' όλα την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Διευκρίνισα όμως ήδη ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση από μόνη της δεν αρκεί. Χρειάζεται και θεσμική, που θα σηματοδοτεί την αλλαγή νοοτροπίας και θα αντιμετωπίζει τα κακώς κείμενα. Όσα δεν απέτρεψαν ή και μας οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα. Μα πάνω απ' όλα χρειάζεται θάρρος, βούληση και εξάρτηση μόνο από το λαό. Οι όμηροι δε γράφουν ιστορία. Μόνο απολογία!".
(Συνέντευξη στο http://www.eleftheriaonline.gr/)
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politismos/synentefkseis-parousiaseis/item/28122-xristos-zois

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg