Ο κ. Τόμσεν θα καθυστερήσει να κατέβει στην Αθήνα. Στα τέλη του Σεπτέμβρη τον περιμένουν στο ΥΠΟΙΚ, αλλά δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο κάποιας καθυστέρησης μέχρι τις αρχές του Οκτώβρη (Τετάρτη 2/10).
Αυτήν τη φορά κανείς δεν βιάζεται. Ούτε καν η ελληνική κυβέρνηση, που φαίνεται να έχει διασφαλισμένη ρευστότητα τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Δεκέμβρη. Άλλωστε, οι επόμενες μεγάλες πληρωμές χρέους είναι στις 11/1/2014 και αφορούν 1,85 δισ. ευρώ ομόλογα που λήγουν και βρίσκονται στα χέρια των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης....
Και όταν κανείς δεν βιάζεται, η πείρα λέει ότι όλοι θα παίξουν τα καλά χαρτιά τους στο τέλος της παρτίδας...
Αυτήν τη φορά το μεγάλο χαρτί ακούει στο όνομα «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα». Αφορά τις δημοσιονομικές και πολιτικές προβολές για το 2014 και το 2015.
Κατά το ΔΝΤ, το χρηματοδοτικό κενό στο διάστημα αυτό είναι περί τα 11 δισ. ευρώ. Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και... σιωπηρά για την ΕΚΤ, είναι πολύ μικρότερο και μόλις ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ, τα περισσότερα το 2015.
Αυτό είναι το «τραπέζι» πάνω στο οποίο θα γίνει το παιχνίδι, όπου έναν μικρό ρόλο έχει και η κυβέρνηση της Αθήνας. Ο ρόλος της αφορά τη διασφάλιση του πρωτογενούς πλεονάσματος για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2013.
Με την προϋπόθεση αυτή ενεργοποιείται η απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 ότι η Ευρωζώνη αναλαμβάνει τη δέσμευση να κάνει ό,τι χρειαστεί για να διασφαλίσει τον στόχο βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Η δέσμευση είναι απέναντι στο ΔΝΤ, όχι στην ελληνική κυβέρνηση.
Ο αρμόδιος υπουργός (αναπληρωτής) Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας εμφανίζεται, μετά τα αποτελέσματα επταμήνου, βέβαιος ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα είναι πρόβλημα έτσι κι αλλιώς, όχι μόνο γιατί στο β΄ εξάμηνο «τρέχουν» η... φορο-καταιγίδα των άμεσων φόρων και οι εισροές από τις κεντρικές τράπεζες (μαζί και το μέρισμα γίγας από την ΤτΕ), αλλά και γιατί υπάρχει στην άκρη και ένα «μαξιλάρι από το ΠΔΕ διά πάσαν νόσον...
Προβλήματα
Υπάρχουν, βέβαια, προβλήματα, και μάλιστα σοβαρά. Και αυτά αφορούν το ασφαλιστικό, και κυρίως το σύστημα υγείας από τη μία πλευρά και τους ΟΤΑ –σε προεκλογική περίοδο– από την άλλη. Και στις δύο αυτές «περιοχές» το πρόβλημα είναι καυτό, αλλά, κατά πως φαίνεται, θα πρέπει να το διαχειριστούν σε πρώτη φάση οι κ. κ. Βρούτσης και Μιχελάκης. Το ΥΠΟΙΚ θα μπει στον χορό σε δεύτερη φάση και γι’ αυτό με όρους που δεν θα επιδέχονται διαπραγμάτευση...
Κατά συνέπεια, η ελληνική συμμετοχή στο «παιχνίδι» της νέας αξιολόγησης στο δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου συγκεντρώνεται σε δύο σημεία-«φωτιά» που, από μία άποψη, είναι και συγκοινωνούντα δοχεία:
• Τη συγκρότηση του Μεσοπρόθεσμου στο οποίο θα γίνει μάχη μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ για το μέγεθος του χρηματοδοτικού κενού και, κατά συνέπεια, του τρόπου με τον οποίο η Ευρωζώνη θα κληθεί να το καλύψει (σ.σ.: ρεπορτάζ σελ. 6). Και σ’ αυτήν την αναμέτρηση η ελληνική κυβέρνηση θα έχει ρόλο απλού αποδέκτη του τελικού πακέτου των μέτρων που θα συνοδεύουν τη συμφωνία-συμβιβασμό μεταξύ Κομισιόν/ΕΚΤ και ΔΝΤ. Που πολύ πιθανό δεν θα είναι δυνατό να γίνει σύντομα. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες λένε ότι το ΔΝΤ θα είναι αμείλικτο και ανελαστικό για τα 11 δισ. ευρώ. Το ίδιο και η Κομισιόν για τα δικά της 4 δισ. ευρώ.
• Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με την υπόθεση των stress tests και τους πλειστηριασμούς. Και οι τρεις μέσα στην τρόικα είναι ανένδοτοι ως προς την απελευθέρωση των πλειστηριασμών, καθώς θεωρούν ότι ο εξορθολογισμός των τιμών των ακινήτων θα προσγειώσει τους ισολογισμούς των τραπεζών σε πιο στέρεο έδαφος και θα επιτρέψει έτσι να φανεί τι περισσεύει πραγματικά από τα 11,5 δισ. ευρώ διαθέσιμα του ΤΧΣ. Ένας επιπλέον λόγος, άμεσα συνδεδεμένος με αυτό, είναι και η άποψη που επίσης μοιράζονται οι τρεις της τρόικας ότι οι συστημικές τράπεζες μέσα από τη διαδικασία αυτή θα υποχρεωθούν σε μια ολοκληρωτική απόσχιση από την οποιαδήποτε επιρροή της διαπλοκής πολιτικής και οικονομίας...
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg