Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 


Με άτακτες κινήσεις και με την τακτική του αιφνιδιασμού από ομάδα βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με ετερόκλητα πολιτικά χαρακτηριστικά και αιχμές και κριτική από συναδέλφους τους του  Πασόκ έχει ξεκινήσει ένας ιδιότυπος ανταρτοπόλεμος στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Η πίεση που δέχονται οι βουλευτές από τους ψηφοφόρους και η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης πολλών χιλιάδων συμπολιτών μας, αλλά και ο φόβος για νέα μέτρα το προσεχές φθινόπωρο, αναγκάζει πολλά μέλη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να πάρουν τα…
 όπλα!

Οι εστίες έντασης είναι αρκετές από ανομοιογενείς ομάδες βουλευτών και η κυβέρνηση δέχεται πυρά, εκτός από το αντίπαλο ιδεολογικά στρατόπεδο της αντιπολίτευσης, και εκ των έσω.

Η «γαλαζοπράσινη» ανταρσία μπορεί να μην ξεκίνησε οργανωμένα, καθώς είναι πολύ πρόωρη η όποια σχηματοποιημένη αντίδραση, όμως τροφοδοτείται ήδη νέος κύκλος εσωστρέφειας, παρά την πρωθυπουργική προσπάθεια για «φυγή προς τα εμπρός». Κορυφαία στελέχη της ΝΔ τα τελευταία εικοσιτετράωρα έδωσαν τον τόνο για το τι θα επακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.

Η επόμενη περίοδος θα είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, καθώς τα μηνύματα που λαμβάνει το πρωθυπουργικό επιτελείο δεν είναι καθόλου ευχάριστα.

Στο παρασκήνιο επικρατεί κατήφεια και προβληματισμός σε μεγάλη ομάδα βουλευτών, παρά τις προσπάθειες που γίνονται από το επικοινωνιακό επιτελείο να αποδυναμωθούν οι όποιες φωνές αντίδρασης.

Η δυσαρέσκεια, η πικρία και η απογοήτευση αρκετών βουλευτών κυρίως της ΝΔ είναι έντονες. Όσο για τους συναδέλφους τους του ΠΑΣΟΚ, αυτοί έχουν δει πολλές φορές το ίδιο έργο, αφού έχουν κληθεί να ψηφίσουν ουκ ολίγες φορές επώδυνα μέτρα, μετά την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να τεθεί η Ελλάδα υπό την επιτροπεία της τρόικας.

Παρά τις κατά καιρούς κινήσεις εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου και όσα διαρρέουν οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά περί επικοινωνίας των υπουργείων με τους βουλευτές, δεν πείθουν. Είναι παλαιές δοκιμασμένες συνταγές που όμως δεν πιάνουν και γι’ αυτό και επιλέγονται μετά διαρροές περί πολιτικού μασάζ, όπως έγινε στο Βήμα προ ημερών.

«Δεν είμαστε κουρασμένοι, ενημέρωση ζητάμε και σεβασμό από τους υπουργούς» είπε προ ημερών ο Γιώργος Βλάχος, με τον γραμματέα της Κ.Ο. της ΝΔ Θανάση Μπούρα... να διαψεύδει τα περί κόπωσης και την (κοινοβουλευτική εκπρόσωπο) Σοφία Βούλτεψη να προσθέτει «μια χαρά είμαστε οι βουλευτές, κουραζόμαστε μόνο όταν γίνονται σαχλαμάρες» και διεμήνυσε στο Μαξίμου: «δεν ψηφίζουμε τέτοια μέτρα».

Πυρά κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα εκτόξευσε, εκτός από τον Νικήτα Κακλαμάνη όμως και ο Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα υποστηρίζοντας πως οι βουλευτές στάθηκαν όρθιοι και ότι δεν έχουν κόπωση αλλά προβληματισμό.

«Κάποιοι -ελπίζω εκ παραδρομής να αυτοεξαιρέθηκε και ο κ. Στουρνάρας- έχουν βρει το ελιξίριο κατά της "κόπωσης"... και θα πρέπει να μας το χορηγήσουν -εφόσον το έχουμε ανάγκη κατά τα λεγόμενα του- ή μήπως οι τεχνοκράτες παίρνουν βασιλικό πολτό και έχουν ασύγκριτες αντοχές..;"» έγραψε ειρωνικά στο twitter o Λευτέρης Αυγενάκης.

 «Οι βουλευτές αξίζουν τα εύσημα για την προσπάθεια που κάνουν και έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων σε όλες τις ψηφοφορίες», είπε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Άννα Ασημακοπούλου, ενώ αρκετά ειρωνικός ήταν και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης λέγοντας πως «ήταν μία ακόμα... ώριμη τοποθέτηση του υπουργού».

Σε αυτό το κλίμα, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη και η προ ημερών κίνηση (αντάρτικο χαρακτηρίστηκε) 13 βουλευτών της ΝΔ να καταθέσουν ερώτηση στη Βουλή, εκφράζοντας την διαφωνία τους σετικά με την υποχρεωτική ένταξη στον ΟΑΕΕ, των ασφαλισμένων του ΟΓΑ που κάνουν συμπληρωματικά μια δουλειά σε χωριά κάτω των 2000 κατοίκων.

Οι βουλευτές, Τζαμτζής Ιορδάνης, Βλαχογιάννης Ηλίας, Σαμπαζιώτης Δημήτριος, Μπατσαρά Γεωργία, Σολδάτος Θεόδωρος, Σκόνδρα Ασημίνα, Κοντογεώργος Κωνσταντίνος, Βογιατζής Παύλος, Μάνη – Παπαδημητρίου Άννα, Κουτσούμπας Ανδρέας, Κωνσταντινίδης Ευστάθιος, Αναστασιάδης Σάββας και Κόλλιας Κωνσταντίνος, ζήτησαν με επικριτική διάθεση, να υλοποιηθεί η εξαγγελία του Πρωθυπουργού στην Βουλή για την μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των αγροτών στο 62 τους με 40 χρόνια ασφάλισης.

Παράλληλα, καζάνι που βράζει είναι και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ με τον Πάρι Κουκουλόπουλο να επικρίνει τον Γιάννη Στουρνάρα αλλά και τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο, ο οποίος είχε προειδοποιήσει με εκλογές αν δεν ψηφιστούν τα κρίσιμα νομοσχέδια που θα έφερνε στη Βουλή η κυβέρνηση.

Εκτός από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ που είχε καταψηφίσει το άρθρο του πολυνομοσχεδίου για τη δημοτική αστυνομία, υπάρχει μεγάλος αριθμός βουλευτών που λένε ότι δεν πρόκειται να περάσει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.

Η κατάσταση τείνει να φθάσει στο απροχώρητο και ο Αντ. Σαμαράς βλέπει και τους πράσινους να αντιδρούν, όπως π.χ. την Θοδώρα Τζάκρη που μίλησε για ξεπούλημα της χώρας.

Στο χορό των ανταρτών μπήκαν ο Παναγιώτης Ρήγας (είπε ότι δεν έχω καμία πρόθεση να περάσει μέτρο που θα βάζει σε κίνδυνο την πρώτη κατοικία του Έλληνα πολίτη) και ο Κώστας Σκανδαλίδης που ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει νέα οριζόντια μέτρα.

Η επόμενη ημέρα της δικομματικής κυβέρνησης στη Βουλή είναι ένα κρίσιμο θέμα, το οποίο προβληματίζει ιδιαίτερα το πρωθυπουργικό επιτελείο, ενώ κυβερνητικοί βουλευτές χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου για το ενδεχόμενο «λευκής απεργίας».

Έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ εκτιμούν ότι η πικρία και η απογοήτευση ενδέχεται να προκαλέσουν κίνημα διαμαρτυρίας εντός της ΚΟ που θα μεταφράζεται σε άρνηση υποστήριξης των νομοθετημάτων της κυβέρνησης.

Ενδεικτικό στοιχείο του άσχημου κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι οι κατά καιρούς προσπάθειες που καταβάλλουν οι ηγεσίες των ΚΟ για να πείσουν τους βουλευτές να στηρίξουν διάφορα νομοθετήματα.

Ο Πρωθυπουργός φρόντισε με την συνέντευξή του στα Νέα του Σαββατοκύριακου να στείλει πολλαπλά μηνύματα, αλλά αν και επιχείρησε να διαψεύσει την προοπτική πρόωρων εκλογών, έδωσε λαβή για ποικίλα σχόλια και ερμηνείες, από την επισήμανσή του ότι δεν εκβιάζεται.

Η κυβέρνηση διαψεύδει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αλλά όχι με απόλυτο τρόπο, ώστε να υπάρχει φόβητρο για τους επίδοξους αντάρτες βουλευτές.

Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση, με τις πολιτικές ευλογίες του πρωθυπουργού και παρά τη διάψευση στα Νέα, αρχίζει να διαμορφώνει εκ νέου σκηνικό πρόωρων εκλογών.

Το εκρηκτικό τοπίο στο κοινωνικό πεδίο με τα συνδικάτα να είναι σε τροχιά σύγκρουσης με αφορμή κυρίως τη διαθεσιμότητα, αλλά και το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, επιταχύνουν τα όποια εκλογικά σχέδια σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Πολλά ως προς τον χρόνο των εκλογών θα εξαρτηθούν και από την επικείμενη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Η παρτίδα είναι ανοικτή και μένει να γίνουν αρκετές κινήσεις ακόμα…