Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Το "θρίλερ" με τις αμυντικές βιομηχανίες, λίγο πριν το... "θρίλερ" των νέων μέτρων

 http://www.dimokratianews.gr/sites/default/files/elve534.jpg?1374688708

Της Δήμητρας Καδδά

“Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται» απαντούν σιβυλλικά και οι δύο πλευρές, Κυβέρνηση και Επιτροπή (για λογαριασμό της τρόικας), στο ερώτημα για το τι θα γίνει με το θρίλερ για το μέλλον των 3 «φιλέτων» της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων (ΕΛΒΟ) και της ΛΑΡΚΟ. Η ελληνική πλευρά βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες σε συνεχείς επαφές μέσω email και τηλεφώνου με τις Βρυξέλλες, επιχειρώντας να αιτιολογήσει την ύπαρξη μέρους, έστω, των βιομηχανιών...

Σύμφωνα με πληροφορίες από κοινοτικές πηγές, δομείται σειρά από αντιπροτάσεις της ελληνικής πλευράς με τις οποίες επιχειρείται να «περάσει» η διατήρηση εν λειτουργία των εταιρειών, έστω και με μεγάλη συρρίκνωση. Έχει πέσει στο τραπέζι όμως και μία άλλη πρόταση, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η οποία ακόμη δεν έχει «αγγιχθεί» και θεωρείται ως έσχατη συμβιβαστική λύση: της διατήρησης μόνο ενός μέρους των μονάδων που θα αιτιολογηθούν ως αναγκαίες για λόγους εθνικής ασφάλειας-αμυντικής επάρκειας, υπό τον Ελληνικό Στρατό.

Την ίδια στιγμή, εντείνονται και οι ανησυχίες για τις προεκτάσεις που μπορεί να έχει η νέα -για πολλούς απρόσμενη- ένταση μεταξύ Αθήνας και Τρόικας. Και τούτο διότι σε λίγο αρχίζουν οι επίσημες διαβουλεύσεις για το δημοσιονομικό και το χρηματοδοτικό κενό.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρονται ενοχλημένοι με την δημοσιότητα που έλαβε η εσωτερική αλληλογραφία και επιχειρούν να λειάνουν τις εντυπώσεις λέγοντας ότι δεν υπάρχουν τελικές αποφάσεις και η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Δυσφορία υπάρχει όμως και στο εσωτερικό της κυβέρνησης για τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα.

Για το τι μέλλει να γίνει, η ελληνική πλευρά όμως χρησιμοποιεί την ίδια έκφραση των "συνεχών διαπραγματεύσεων", με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα να δηλώνει χθες, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ότι «προσπαθούμε να πείσουμε την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την Τρόικα ότι αυτό που προτείνουμε εμείς, δηλαδή η εκκαθάριση εν λειτουργία σε ένα βάθος πέντε ετών, αφήνει μεγαλύτερη αξία στο Δημόσιο απ’ ότι η πτώχευση. Αυτό. Είναι απλό» προσθέτοντας ότι «πιστεύουμε ότι τουλάχιστον ορισμένα κομμάτια από τις επιχειρήσεις αυτές έχουν αξία».

Αλλά και στη Βουλή η κ. Φ. Γεννηματά διαβεβαίωνε χθες ότι σταθερή θέση της κυβέρνησης είναι η υπεράσπιση της αμυντικής βιομηχανίας με αναδιάρθρωση εν λειτουργία, χαμηλώνοντας όμως τον πήχη των προσδοκιών καθώς, όπως πρόσθεσε, η προσπάθεια είναι δύσκολη διότι τα χρέη είναι δυσθεώρητα…

«Το ζήτημα είναι ότι μετά από εβδομάδες νηνεμίας οι τόνοι ανεβαίνουν απότομα και οι δανειστές εμφανίζονται και πάλι με σκληρή στάση» επισημαίνει κυβερνητικό στέλεχος αναφερόμενο στο email του κ. Ματίας Μόρς ο οποίος εισαγωγικά αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «κατά την άποψή μας, η επιλογή για κλείσιμο/ ρευστοποίηση (σημ. liquidation στο αγγλικό κείμενο) πρέπει να εξεταστεί για όλες τις τρεις εταιρίες» επικαλούμενο τις δεσμεύσεις στο αναθεωρημένο μνημόνιο του Ιουλίου.

Ωστόσο, το ίδιο στέλεχος επισημαίνει ότι στο κείμενο του μνημονίου η διατύπωση είναι πιο «γενική», αιτιολογώντας έτσι και τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης: το μνημόνιο αναφέρει ότι θα πρέπει έως το τέλος Αυγούστου «να υιοθετηθούν αμετάκλητες αποφάσεις γα την αναδιάρθρωση, με ουσιαστική μείωση οργανικών θέσεων εργασίας και με στόχο ιδιωτικοποίηση ή resolution-εκκαθάριση για τις εταιρείες ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ που να είναι σύμφωνες με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων».

Σημειώνει πάντως ότι η κατάσταση περιπλέκεται, καθώς πέραν την τρόικας έχει λόγο και η πανίσχυρη διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε., λόγω των πολύ υψηλών κρατικών ενισχύσεων που έχουν λάβει οι εταιρείες (κυρίως η ΕΑΣ) και πρέπει να ανακτηθούν αν δεν αποδειχθεί ότι αφορούν καθαρά λόγους εθνικής άμυνας (σημ. υπάρχει σχετική αλλά υπό όρους εξαίρεση στην συνθήκη της Ε.Ε., που πρέπει να αποδειχθούν και να γίνουν αποδεκτοί).

Μάχη με τον χρόνο

«Θα πρέπει η λύση να έχει βρεθεί πριν την νέα κάθοδο στην Αθήνα για την αξιολόγηση του μνημονίου» αναφέρει πηγή των δανειστών, εξηγώντας ότι οι αμυντικές βιομηχανίες είναι μόνο 1 από τα 4 συνολικά προαπαιτούμενα για τη δόση 1 δισ. ευρώ θα πρέπει να έρθει τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου (χρέη ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ, Κώδικας Δικηγόρων και Διαθεσιμότητα) αλλά και το «πρόγευμα» μίας διαπραγμάτευσης στην οποία θα ανοίξουν μεγάλα θέματα όπως χρέος, χρηματοδοτικό κενό, νέα μέτρα, αποκρατικοποιήσεις.

Στο απαντητικό email η τρόικα θεωρεί ότι «τα προτεινόμενα αναδιαρθρωτικά σχέδια κατά τη γνώμη μας δεν είναι ούτε βιώσιμα ούτε ρεαλιστικά και δεν εγγυώνται μία βιώσιμη λύση», προσθέτοντας για όλες τις εταιρείες να εξεταστεί «η επιλογή για κλείσιμο/ρευστοποίηση».

Αναφέρεται μάλιστα ότι «οποιαδήποτε ρευστοποίηση (liquidation) δεν θα πρέπει να γίνει υπό την προϋπόθεση των αποζημιώσεων πέραν των νόμιμων απαιτήσεων ή της επαναπρόσληψης του εργατικού δυναμικού”.

- ΕΑΣ. Η Επιτροπή προτείνει είτε δραστική συρρίκνωση ώστε να παραμείνει – για λόγους εθνικής ασφάλειας – μία εταιρεία καθαρά αμυντική προσηλωμένη στο εσωτερικό, είτε ρευστοποίηση. Αντιτίθεται στην ελληνική πρόταση για πρόσθετη ενίσχυση κατά 144 εκατ. ευρώ (ήδη οι κρατικές ενισχύσεις φτάνουν στα 1,2 δισ. ευρώ), με διαχωρισμό στρατιωτικών και πολιτικών εργασιών και μεγάλο πρόγραμμα εθελουσίας- πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

- Για την ΕΛΒΟ προκρίνεται η ρευστοποίηση αντί για ειδική εκκαθάριση εν λειτουργία, καθώς υπολογίζονται οι αποζημιώσεις σε 13,5 εκατ. ευρώ, έναντι 27,5 εκατ. ευρώ αν συνεχίσει να λειτουργεί… Η επιτροπή απορρίπτει ως μη ρεαλιστική την ελληνική αιτιολογία ότι θα αυξηθούν οι εργασίες της εταιρείας γιατί μπορεί να κερδίσει περισσότερα συμβόλαια...

- ΛΑΡΚΟ. Η επιτροπή ζητά να ξεκαθαρίσει η ελληνική πρόταση για 2 μεν διαγωνισμούς (εργοστάσια – ορυχεία) τους οποίους όμως δεν θωρεί πλήρως ανεξάρτητους μεταξύ τους καθώς «η συναλλαγή είναι δομημένη με έναν τέτοιο τρόπο που υπάρχει υψηλή πιθανότητα ότι ο ίδιος επενδυτής να αποκτήσει και τα δύο» κομμάτια. Συνδέει την «ανησυχία» της με τις κρατικές ενισχύσεις που θα κληθεί να αποπληρώσει ο επενδυτής και σε συνδυασμό με την πρόταση διατήρησης θέσεων εργασίας «σε έναν οργανισμό με πλεονάζον προσωπικό που καταγράφει οικονομικές ζημιές από το 2008» και θέτει ζήτημα μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας της εταιρείας. Συστήνει ή ενιαίο πωλητήριο (με πληρωμή ενισχύσεων από αγοραστή) ή διπλό πωλητήριο χωρίς δικαίωμα προτίμησης στον 1ο επενδυτή ή ρευστοποίησης στο σενάριο που επενδυτές δεν υπάρξουν...

πηγή


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg