Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Οι δανειστές ζητούν μέτρα μέτρα 1,2 δισ. ευρώ για το 2014

 Στις 15 Ιανουαρίου αναμένεται η τρόικα στην Αθήνα
 
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας αναμένει τους επικεφαλής της τρόικας στο γραφείο του στις 15 Ιανουαρίου για την έναρξη του τέταρτου γύρου της αξιολόγησης που άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2013...
 
Ο βασικός στόχος του κ. Στουρνάρα στις συζητήσεις που θα έχει με τους κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) είναι να γεφυρωθεί χωρίς νέα μέτρα το χάσμα ύψους 1,2 δισ. ευρώ που χωρίζει τις δύο πλευρές και αφορά στο δημοσιονομικό κενό του 2014. 
 
Η επίσκεψη της τρόικας θα έχει ως βασικό στόχο την εκταμίευση της δόσης των 3,1 δισ. ευρώ από την πλευρά της ΕΕ στο Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου και των δύο δόσεων των 1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ (σύνολο 3,6 δισ. ευρώ) στο τέλος Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου. 
 
Μόλις κλείσει αυτό το κεφάλαιο, η τρόικα θα «εξαφανιστεί» από την Αθήνα και θα επιστρέψει τον Ιούνιο, μετά τις Ευρωεκλογές.
 
Ωστόσο η διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη καθώς πέρα από τα επιμέρους «αγκάθια» θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία και για το πως θα κλείσει το χρηματοδοτικό κενό της διετίας 2014-2015 (υπολογίζεται σε 13-14 δισ. ευρώ μαζί με τις εκτιμώμενες απώλειες από τις ιδιωτικοποιήσεις) έτσι ώστε το ΔΝΤ να μπορεί να εγκρίνει τις επόμενες δόσεις.
 
Προβληματισμός για τη Βουλή
 
Το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους επικεφαλής των ελεγκτών και τους ενημερώνει για την πορεία των ανοιχτών θεμάτων που άφησαν πίσω τους αναχωρώντας από την Αθήνα λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. 
 
Την ίδια στιγμή, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Στουρνάρας έχει ήδη στείλει προσχέδιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος στα «αρχηγεία» της τρόικας σε Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον και Φρανκφούρτη και ότι σε αυτό το κείμενο περιλαμβάνονται τα διαρθρωτικά μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά.

Οσον αφορά στό δημοσιονομικό κενό, τα βασικό «αγκάθι» των επερχόμενων διαβουλεύσεων, η τρόικα ζητεί μέτρα ύψους 1,2 δισ. ευρώ καθώς υπολογίζει μεταξύ άλλων απώλειες 200 εκατ. ευρώ από τον χαμηλό ΦΠΑ στην εστίαση και περίπου 400 εκατ. ευρώ από τον νέο φόρο στα ακίνητα.

Ο κ. Στουρνάρας έχει δεσμευθεί ότι θα παρουσιάσει διαρθρωτικά ισοδύναμα μέτρα αποκλείοντας μείωση μισθών και συντάξεων.

Παρά ταύτα προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση για το πως θα μπορούσε να περάσει από τη Βουλή ένα  Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα με νέα, έστω διαρθρωτικά, μέτρα ενώ η ίδια ανησυχία υπάρχει και για τα πολυνομοσχέδια (omnibus bills) που θα ζητήσει φεύγοντας η τρόικα στο πλαίσιο της εφαρμογής των προαπαιτούμενων της επόμενης δόσης, εφόσον υπάρξει πολιτική συμφωνία για την καταβολή των 3,1 δισ. ευρώ στο Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου.
 
Τα «αγκάθια»
 
Τα υπόλοιπα αγκάθια της διαπραγμάτευσης με την τρόικα είναι τα εξής:  

—Ομαδικές απολύσεις. Η τρόικα επιμένει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα με το συγκεκριμένο καθεστώς (απαιτείται έγκριση του υπουργού Εργασίας για απολύσεις άνω του 5% μηνιαίως η οποία δεν έχει δοθεί ποτέ) και επιχειρηματολογεί ότι ανάλογο καθεστώς υπάρχει μόνο στην Ολλανδία όπου η έγκριση του Υπουργείου είναι τυπική διαδικασία.  

—Μείωση ασφαλιστικών εισφορών που πληρώνουν οι επιχειρήσεις. Η απαίτηση αυτή ανοίγει τρύπα 800 εκατ. ευρώ στα ταμεία το 2014. Η τρόικα δέχεται να γίνει τμηματικά σε τρία χρόνια, η πλευρά Στουρνάρα ζητάει να γίνει σε ακόμη μεγαλύτερο διάστημα για να μην πληγούν τα έσοδα των ταμείων.
 —Εμπορικές μισθώσεις. Η τρόικα επιμένει σε κατάργηση του ισχύοντος καθεστώτος που προβλέπει 12ετή χρονική διάρκεια συμβολαίων και πλήρη απελευθέρωση. Ζητάει μονοετή διάρκεια των συμβολαίων και απελευθέρωση των ήδη υφισταμένων συμβάσεων.

—Φόροι υπέρ τρίτων. Η τρόικα απαιτεί να καταργηθούν, διαπιστώνει καθυστέρηση από την κυβέρνηση.
—Στόχος για διαθεσιμότητα και το 2014. Η τρόικα ζητάει να υπάρξει νέο κύμα διαθεσιμότητας-κινητικότητας το 2014 και να καθοριστεί επακριβώς ο αριθμός των δημοσιών υπαλλήλων που θα ενταχθούν σε αυτό. Δεν το δέχεται η ελληνική πλευρά.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg