Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

«Τον Νίκο Μαζιώτη που μιμείται τη 17Ν» βλέπει η ΕΛ.ΑΣ στην επίθεση στο Χαλάνδρι

«Τον Νίκο Μαζιώτη που μιμείται τη 17Ν» βλέπει η ΕΛ.ΑΣ στην επίθεση στο Χαλάνδρι
(Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ)


Τον 42χρονο αντιεξουσιαστή Νίκο Μαζιώτη ο οποίος μιμήθηκε για άλλη μια φορά «χτύπημα» της 17Ν θεωρεί «βασικό ύποπτο» η ΕΛ.ΑΣ για την ένοπλη επίθεση, τα ξημερώματα της Δευτέρας, στην κατοικία του Γερμανού πρέσβη, στο Χαλάνδρι. ...


Η επίθεση έγινε από το ίδιο ακριβώς σημείο, από παρτέρι απέναντι πολυκατοικίας, από όπου εκτοξεύθηκε ρουκέτα της 17Ν τον Μάιο του 1999, με στόχο πάλι την κατοικία του Γερμανού πρέσβη και είχε προκληθεί τραυματισμός του Σάββα Ξηρού. Μάλιστα οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ δεν αποκλείουν η τωρινή επίθεση να έγινε και λόγω του αιτήματος που έχει υποβάλει ο Σ. Ξηρός για μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ ανέφεραν ότι φοβόταν κτύπημα κατά οικονομικού στόχου, όμως τα μέτρα ασφαλείας που έλαβαν ίσως άλλαξαν τα σχέδια των ενόπλων. Ωστόσο ανησυχία υπάρχει από την επαναδραστηριοποίηση του εγχώριου αντάρτικου πόλης που προχωρά πλέον σε σύνθετες ένοπλες επιθέσεις με μεγάλη συχνότητα.

Οι δράστες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες, γάζωσαν με δύο καλάσνικοφ -με πλήρεις γεμιστήρες των 30 σφαιρών- με 60 σφαίρες την πρεσβευτική κατοικία. Οι πυροβολισμοί έγιναν κατά ριπάς και η επίθεση διήρκεσε συνολικά 20 δευτερόλεπτα.

Η επίθεση έγινε το ίδιο 24ωρο με την δολοφονία, το 2004, του ειδικού φρουρού Χαράλαμπου Αμανατίδη, έξω από την κατοικία του Βρετανού πρέσβη στην Κηφισιά, για την οποία είχαν διατυπωθεί υπόνοιες συμμετοχής του ίδιου ενόπλου αντιεξουσιαστή. Ωστόσο ο ίδιος είχε αρνηθεί κάθε εμπλοκή.

Οι φρουροί και οι καταθέσεις

Αξιοσημείωτο είναι ότι παρότι πολλές φορές η ΕΛ.ΑΣ είχε επισημάνει το πόσο «ευάλωτη» ήταν η συγκεκριμένη διπλωματική κατοικία στο Χαλάνδρι και υπήρχε το προηγούμενο του 1999, τα αντίμετρα, με τις περιπολίες ενός-δύο οχημάτων, αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά κι οι δράστες διέφυγαν με χαρακτηριστική ευκολία.

Η ΕΛ.ΑΣ εξετάζει βίντεο από το σημείο της επίθεσης ενώ από την άλλη πλευρά ο φρουρός που βρισκόταν μέσα στο αλεξίσφαιρο κουβούκλιο, δεν φαίνεται να αντιλήφθηκε πλήρως τις κινήσεις των δραστών και παρέμεινε εγκλωβισμένος. Οι αστυνομικοί θεωρούν κρίσιμες τις καταθέσεις υπαλλήλου πρατηρίου βενζίνης και επαγγελματία οδηγού που βρισκόταν κοντά στο σημείο της επίθεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στην κατοικία του πρέσβη υπήρχαν δύο ακόμη φρουροί -σε περίπτωση εισβολής στην κατοικία- που επίσης δεν αντέδρασαν. Πάντως οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ δεν αποκλείουν την περίπτωση πίσω από την επίθεση στην κατοικία του Γερμανού πρέσβη να κρύβεται μία σύμπραξη ενόπλων ομάδων, όπως οι «Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις», που ανέλαβε την ευθύνη για την δολοφονία των δύο μελών της Χρυσής Αυγής προ τριών μηνών στο Νέο Ηράκλειο ή της ΟΠΛΑ που ανέλαβε την ευθύνη για επίθεση στο αστυνομικό τμήμα της Αγίας Παρασκευής, τον Οκτώβριο του 2009.

Πάντως από την βαλλιστική έρευνα στα 60 φυσίγγια, διαπιστώθηκε ότι τα όπλα ήταν «καθαρά», δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, δηλαδή, σε ανάλογες ενέργειες.

4 κρίσιμες επισημάνσεις

«Το Βήμα» παρουσιάζει τέσσερις παραμέτρους της επίθεσης στην κατοικία του Γερμανού πρέσβη Βόλφγκαγκ Νολτ.

ΠΡΩΤΟΝ: Η ΕΛ.ΑΣ θεωρεί επικρατέστερο σενάριο να πρόκειται για έργο της ένοπλης ομάδας Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών, με την συμμετοχή του καταζητούμενου αντιεξουσιαστή Νίκου Μαζιώτη, η οποία είχε επιχειρήσει να χτυπήσει αρχικά με ρουκετοβόλο RPG και μετά με καλάσνικοφ τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη λεωφόρο Συγγρού, στις 14 Ιανουαρίου του 2013. Η οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη με προκήρυξη έξι μήνες μετά. Σε εκείνη την προκήρυξη υπήρχαν συνολικά οκτώ αναφορές στον ρόλο της Γερμανίας στην ελληνική οικονομική κρίση και με την ενδεικτική φράση «ο πιο μύχιος πόθος του γερμανικού ιμπεριαλισμού είναι η μετάβαση δηλαδή σε μια Ευρώπη γερμανικής κυριαρχίας».

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Η επίθεση κατά της κατοικίας του Γερμανού πρέσβη έχει εντυπωσιακές ομοιότητες με αυτήν την 17Ν, πριν 15 περίπου χρόνια! Ηταν και πάλι βράδυ Κυριακής - στις 16 Μαΐου 1999- και οι δράστες (είχαν φθάσει στο σημείο με ένα Toyota Corolla που είχαν κλέψει την ίδια μέρα και το άφησαν σε απόσταση ενός χιλιομέτρου) στάθηκαν στο ίδιο ακριβώς σημείο όπου εκτόξευσαν ρουκέτα. Το βλήμα κτύπησε στην οροφή της κατοικίας του τότε Γερμανού πρέσβη Αλμπερτ Κούνα ενώ στόχος των ενόπλων ήταν, όπως φαίνεται, να κτυπηθεί ο κεντρικό τοίχος του κτιρίου. Ακόμη τότε είχε τραυματισθεί από τον εκτοξευτήρα ο Σάββας Ξηρός. Ωστόσο, στην δίκη των μελών της 17Ν, τον Απρίλιο του 2003, ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι η επίθεση τότε ήταν απολύτως επιτυχημένη και δεν θέλησε να πει τίποτε για τον τραυματισμό του. Η 17Ν είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στην κατοικία του Γερμανού πρέσβη όπως και για άλλες σε γραφεία του ΠαΣοΚ, βόμβα στην πρεσβεία της Ολλανδίας κ.λπ. ύστερα από την δολοφονία, τον Ιούνιο του 2000, του Βρετανού αξιωματούχου Στίβεν Σόντερς στην λεωφόρο Κηφισίας. Τότε η οργάνωση έγραφε στο κείμενό της: «τίποτε δεν είναι πιο αηδιαστικό από τα καραγκιοζιλίκια του γερμανού πρέσβη και του κυβερνητικού εκπροσώπου που εκφράζανε λέει τον αποτροπιασμό τους μπροστά στο ενδεχόμενο ύπαρξης ανθρώπινου θύματος, πέρσι, όταν χτυπήσαμε με ρουκέτα την πρεσβευτική κατοικία, όταν την ίδια στιγμή οι κυβερνήσεις τους συμμετείχαν στη δολοφονία χιλιάδων αμάχων στη Γιουγκοσλαβία». Επιπλέον, για τις αναφορές περί τραυματισμού μέλους της 17Ν η οργάνωση μιλούσε για ανύπαρκτο γεγονός και…σκευωρία. Όπως ανέφεραν «το γεγονός ότι ένα σχεδόν χρόνο μετά, οι ασφαλίτικοι μηχανισμοί εξακολουθούν να παραμυθιάζουν μιλώντας για μέλος της 17Ν που τραυματίστηκε, για κηλίδες αίματος και για DNA δείχνει ότι όλα αυτά ήταν προσχεδιασμένα με βάση προηγούμενη ενέργειά μας πανομοιότυπη».

ΤΡΙΤΟΝ : Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ σημειώνουν ότι ο 42χρονος Νίκος Μαζιώτης -είναι καταζητούμενος από το καλοκαίρι του 2012- ως βασικό μέλος της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας» προχωρούσε σε επιθέσεις-αντίγραφα ενεργειών της 17Ν. Ετσι προχώρησε σε έκρηξη βόμβας δίπλα από διερχόμενη κλούβα των ΜΑΤ, σε βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο όχημα κατά του πρώην υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη, σε πυροβολισμούς εναντίον αστυνομικών. Βόμβες εναντίον δημοσίων κτιρίων, εκτοξεύσεις ρουκετών με επιχειρησιακά σχέδια και στοχεύσεις «όμοιες» με αυτές της 17Ν. Χωρίς ωστόσο τα ίδια θανατηφόρα αποτελέσματα με αυτόν της οργάνωσης-φάντασμα που έδρασε την περίοδο 1975-2002. Και αυτό φαίνεται να υπήρξε και στην περίπτωση της επίθεσης στην κατοικία του Γερμανού πρέσβη. Ωστόσο οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ επισημαίνουν ότι «στην πρεσβευτική κατοικία δεν ρίχτηκε ρουκέτα όχι μόνο λόγω της μεγάλης απόστασης, της αποτυχίας της 17Ν ή του εγχειρήματος στην λεωφόρο Συγγρού. Πλέον από το 1999 στην περιοχή έχουν ανεγερθεί κοντά στην πρεσβευτική κατοικία πολλά νέα κτίρια κι έτσι ίσως συνεκτιμήθηκε ότι υπήρχε κίνδυνος τραυματισμού ανύποπτου ή άσχετου πολίτη».

ΤΕΤΑΡΤΟΝ: Η ΕΛ.ΑΣ εξετάζει σειρά στοιχείων για την δράση του Νίκου Μαζιώτη που φέρεται να εμπλέκεται σε τέσσερις ληστείες τραπεζών -σε Σπέτσες, στο Βελεστίνο, στη Νεμέα και στα Μέθανα- για την χρηματοδότηση του νέου ενόπλου εγχειρήματός του. Ακόμη έχουν υπάρξει υπόνοιες για συνεργασία του με άτομα που είχαν και ποινικές εμπλοκές. Σημειώνεται ότι ο Νίκος Μαζιώτης σε πρόσφατο κείμενό του είχε αρνηθεί την εμπλοκή του στις ληστείες. Ωστόσο οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ υπενθύμιζαν ότι το 2007 είχε αρνηθεί οποιαδήποτε σχέσεις με την δράση της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας» στην οποία αργότερα αποδέχθηκε την συμμετοχή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg