Ρεπορτάζ: Σταυριανή Καραμανίδη
Δρόμος χωρίς επιστροφή άνοιξε χθες για την κυβέρνηση, με τη διαρροή των πρώτων πληροφοριών ότι οι Σύμβουλοι της Επικρατείας εντόπισαν «προβλήματα συνταγματικότητας» στο μνημονιακό νόμο που προβλέπει μειώσεις αποδοχών στους ένστολους...
Η αντίστροφη μέτρηση, που αναμένεται να φτάσει στο σημείο μηδέν σε περίπου δύο μήνες, όταν το ΣτΕ θα εκδώσει την επίσημη κρίση του, αναμένεται να φέρει το κυβερνητικό επιτελείο προ τετελεσμένου, καθώς «οι αποφάσεις του Συμβουλίου δεν έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα».
Αυτό επισημαίνουν στο newpost πηγές του ΣτΕ, διευκρινίζοντας ότι «πρόκειται για δεσμευτικές αποφάσεις, οι οποίες δεν αφήνουν κανενός είδους περιθώριο δικαστικής αντίδρασης».
Η επικείμενη απόφαση του ΣτΕ, αναμένεται να στήσει στον «τοίχο» το υπουργείο Οικονομικών, στέλνοντας στο ταμείο, όχι μόνο τους χιλιάδες «δικαιωμένους» ένστολους (στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς, κ.λπ.), αλλά το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων.
«Προς το παρόν μόνο να μαντέψει μπορεί κανείς ποιες θα είναι οι συνέπειες από την απόφαση του ΣτΕ. Ωστόσο, βάσει των πληροφοριών που διέρρευσαν και αναλόγως της έκτασης της αντισυνταγματικότητας που θα έχει εντοπιστεί, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να συμμορφωθεί αναμορφώνοντας τις περικοπές των αποδοχών των ένστολων αναδρομικά», εξηγεί στο newpost ο συνταγματολόγος, καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Με αγωγές η διεκδίκηση των αναδρομικών
Παρά την υποχρέωση της κυβέρνησης για αναδρομική συμμόρφωση, δεν είναι βέβαιο ότι αυτό θα συμβεί.«Ενδέχεται, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, να μην εφαρμόσει αναδρομικά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας παρά μόνο για όσους έχουν ήδη προσφύγει σε αυτό. Σε παρόμοια περίπτωση, οι υπόλοιποι ένστολοι θα πρέπει να διεκδικήσουν την διαφορά αποδοχών με αγωγές, που μπορεί να πάρουν 5 χρόνια για εκδίκαση στον πρώτο βαθμό και συνολικά 9 για να καταστούν αμετάκλητες», υποστηρίζει ο κ. Κατρούγκαλος.
Μαζί με τους ένστολους… θα «ποτιστεί» όλο το δημόσιο!
Πάντως, το πιο κρίσιμο σημείο της επικείμενης απόφασης, είναι η έμμεση, αλλά σαφέστατη διάνοιξη «δρόμου», για να διεκδικήσουν ακύρωση των περικοπών όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι.«Με κοινή ρύθμιση στο νόμο 4093/2012 έγιναν οι περικοπές στο σύνολο των εργαζομένων στο Δημόσιο. Δεν μπορώ να φανταστώ, πώς πρακτικά η απόφαση του ΣτΕ θα διαχωρίσει ένστολους από μη ένστολους», επισημαίνει ο κ. Κατρούγκαλος, εκτιμώντας ότι «δημόσιοι υπάλληλοι θα προσφύγουν μαζικά στη δικαιοσύνη, εκμεταλλευόμενοι την απόφαση του ΣτΕ, για να δικαιωθούν, όπως και οι ένστολοι».
Όπως πάντως επισημαίνουν νομικοί κύκλοι, η αβεβαιότητα γύρω από το ακριβές νόημα της απόφασης προκύπτει από το γεγονός ότι το περιεχόμενό της γνωστοποιήθηκε με διαρροή από το Δικαστήριο, στο πλαίσιο μιας κακής πρακτικής που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια.
«Ο νόμος ρητά προβλέπει το απόρρητο της διάσκεψης και μάλιστα τιμωρεί ως πλημμέλημα οποιαδήποτε διαρροή πληροφοριών σχετικά με αυτήν. Η πρακτική αυτή δεν πρέπει να συνεχιστεί», επισημαίνει ο κ. Κατρούγκαλος, προκαλώντας εύλογες σκέψεις για τις πιέσεις που ενδέχεται να ασκηθούν έως την έκδοση της απόφασης, διαφοροποιώντας και το περιεχόμενό της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg