Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

«Τιμωρούν» τους επενδυτές στα φωτοβολταϊκά - Από την πρόσκληση για επενδύσεις, στο "μεγάλο μαχαἰρι"

«Τιμωρούν» τους επενδυτές στα φωτοβολταϊκά

Στο «πάγωμα» της αγοράς φωτοβολταϊκών, του άλλοτε «el dorado», έχουν οδηγήσει τα απανωτά «κουρέματα» του εγγυημένου εσόδου, με το οποίο πληρώνονται οι παραγωγοί ηλιακής ενέργειας...

Πρώτα με την έκτακτη εισφορά του 30% στον τζίρο και τώρα με το περίφημο «new deal», που έρχεται να αντικαταστήσει την εισφορά με «κούρεμα», το οποίο μπορεί να φθάσει μεσοσταθμικά στο 43% των εγγυημένων τιμών!

Το νέο μέτρο, που επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας κάτω από την πίεση των ελλειμμάτων του ειδικού λογαριασμού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων.

Το τελικό ύψος της μείωσης δεν έχει οριστικοποιηθεί, καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: Aπό την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, του πρώην ειδικού τέλους υπέρ των ΑΠΕ που πληρώνουμε όλοι οι καταναλωτές στον λογαριασμό ρεύματος, έως το αν η τρόικα θα δεχθεί να δώσει παράταση στη μνημονιακή υποχρέωση για εξάλειψη του ελλείμματος στο τέλος του 2014.

Οπως και αν εξελιχθεί το new deal δεν παύει να αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα κακού κυβερνητικού σχεδιασμού. Τα προηγούμενα χρόνια, οι κυβερνήσεις έδωσαν πολύ υψηλές εγγυημένες τιμές, μεγαλύτερες ακόμα και από τη Γερμανία που έχει πολύ λιγότερη ηλιοφάνεια, και μετά ανακάλυψαν ότι δεν μπορούν να τις πληρώσουν. Τώρα τις «κόβουν» απότομα, ακρωτηριάζοντας μία ολόκληρη βιομηχανία και αφήνοντας εκατοντάδες επενδυτές με χρέη στις τράπεζες που δεν μπορούν να πληρώσουν.

Αύξηση τέλους

Από την άλλη πλευρά η ΡΑΕ εισηγείται μεσοσταθμική αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ 98% από 1ης Μαρτίου, αν δεν ληφθούν άλλα μέτρα.

Η αρχική πρόταση του υπουργείου για το «new deal» προέβλεπε μεσοσταθμικό «κούρεμα» 43%, διαφοροποιημένο ανάλογα με την κατηγορία του φωτοβολταϊκού, δηλαδή τον χρόνο εγκατάστασης από τον οποίο συναρτάται το κόστος της αρχικής επένδυσης και το ύψος της εγγυημένης τιμής, ως την επιδότηση που είχε λάβει το έργο, το μέγεθος του πάρκου κ.λπ. Επίσης προβλέπει μείωση της εγγυημένης τιμής και στις άλλες ΑΠΕ (αιολικά κ.λπ.) κατά 10%.

Ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) έχει ζητήσει, όπως αναφέρει ο πρόεδρος Στέλιος Λουμάκης, εκτός από την παραμετροποίηση, να συμπεριληφθούν στο «κούρεμα» τα οικιακά φωτοβολταϊκά, τα οποία έχουν εξαιρεθεί, όπως και από την έκτακτη εισφορά. Τα οικιακά Φ/Β υπολογίζεται ότι κοστίζουν στο σύστημα περί τα 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο (με το σημερινή εγκατεστημένη ισχύ).

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μελέτης του ΣΠΕΦ, μαζί με τα οικιακά και τη μείωση 10% στις άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ, το τελικό «κούρεμα» για τα φωτοβολταϊκά δεν θα χρειαστεί να υπερβεί μεοσταθμικά το 26%. Το ποσοστό αυτό δίνει μάλιστα τη δυνατότητα στο σύστημα να μην παράγει νέο έλλειμμα χωρίς να χρειαστεί να αυξηθεί το ΕΤΜΕΑΡ, το οποίο υπολογίζεται στα σημερινά επίπεδα των 15 ευρώ/MWh.

Παραμένει όμως το πρόβλημα του συσσωρευμένου ελλείμματος των 550 εκατ. ευρώ, με το οποίο «τρέχει» ο ειδικός λογαριασμός, τον οποίο διαχειρίζεται ο Λειτουργός της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ), εταιρεία 100% του Δημοσίου. Οι προτάσεις που έχουν τεθεί στο τραπέζι είναι ουσιαστικά δύο: H μία αφορά στην παράταση της υποχρέωσης για εξάλειψη του ελλείμματος στο τέλος του 2014 κατά έξι μήνες τουλάχιστον μαζί με αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ. Ο υφυπουργός Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου έχει θέσει το αίτημα στην τρόικα, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θετική απάντηση.

Αθέτηση πληρωμών

Η άλλη πρόταση προβλέπει διατήρηση του ειδικού τέλους στα τρέχοντα επίπεδα, μεσοσταθμικό «κούρεμα» 26%, συμπεριλαμβανομένων οικιακών Φ/Β και άλλων ΑΠΕ και έκδοση πιστωτικών σημειωμάτων 4 μηνών για το συσσωρευμένο έλλειμμα, δηλαδή ουσιαστικά τη διαγραφή του. Παρότι αρκετοί παραγωγοί φαίνονται να αποδέχονται την ιδέα της διαγραφής, η βασική αδυναμία της πρότασης είναι ότι ουσιαστικά το Δημόσιο δεν μπορεί να την επιβάλει, χωρίς να θεωρηθεί αθέτηση πληρωμής.

Η τρίτη εναλλακτική είναι ο συνδυασμός μίας μέτριας αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ με ένα «κούρεμα» που θα κινείται ανάμεσα στο μεσοσταθμικό 26% και στο 42%. Για κάθε ένα ευρώ που ανεβαίνει το ΕΤΜΕΑΡ, το «κούρεμα» μπορεί να μειωθεί κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες. Έντονα αντιδρούν όλες οι υπόλοιπες τεχνολογίες ΑΠΕ που δεν είχαν υπερβολικά υψηλές εγγυημένες τιμές, ενώ ανοικτό παραμένει το θέμα με τα δάνεια. Οι τράπεζες φαίνονται διατεθειμένες να δώσουν για τα φωτοβολταϊκά επιμήκυνση δύο ετών, αλλά όχι και μείωση επιτοκίων.

«Ασκούμε veto για τους οικιακούς καταναλωτές», δηλώνει ο κ. Λουμάκης, προσθέτοντας ότι ο Σύνδεσμος έχει ήδη στραφεί στο ΣτΕ και τα ευρωπαϊκά όργανα. Ζητά ως αντιστάθμισμα την παράταση κατά 5-7 χρόνια των 20ετών συμβάσεων που έχουν οι παραγωγοί για την πώληση ηλεκτρισμού στο σύστημα.

Εξάλλου ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι η κατάργηση των στρεβλώσεων στην αγορά ηλεκτρισμού αμβλύνει το πρόβλημα. Ηδη με τις αλλαγές στους μηχανισμούς της χονδρικής αγοράς που τέθηκαν σε ισχύ από 1/1/2014, η Οριακή Τιμή του Συστήματος (ΟΤΣ) έχει αυξηθεί σημαντικά. Οι μελέτες δείχνουν ότι για κάθε 10 ευρώ που αυξάνεται η ΟΤΣ, στο σύστημα εισρέουν 100 εκατ. ευρώ ετησίως, που οδηγεί σε 5 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο «κούρεμα» ή σε 2 ευρώ λιγότερο ΕΤΜΕΑΡ.

Ας σημειωθεί ότι ο ειδικός λογαριασμός των ΑΠΕ ουσιαστικά πληρώνει στους παραγωγούς πράσινης ενέργειας τη διαφορά ανάμεσα στη χονδρική τιμή ηλεκτρισμού (ΟΤΣ) και την εγγυημένη τιμή ανά τεχνολογία πράσινης ενέργειας.

 (Της Μανταλένας Πίου - "Ημερησία")



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg