http://www.bbc.co.uk/greek/images/031017_simitis_blair300.jpg
Γράφει ο Λάμπης Τσιριγωτάκης

Μετά τις αποκαλύψεις για τις μίζες στα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα, οι βρετανικές πολεμικές βιομηχανίες και το βρετανικό Πεντάγωνο έμαθαν γιατί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες δεν μπόρεσαν να πουλήσουν έστω και ένα πολεμικό όπλο στην Ελλάδα και όλους τους διαγωνισμούς τους κέρδιζαν γερμανικές εταιρείες...


Το λάθος των αγγλικών εταιρειών και το μειονέκτημα τους έναντι των Βρετανών ήταν ότι δεν πλήρωναν μίζες, καθώς για τέτοιες πρακτικές προβλέπονται αυστηρότατες χρηματικές ποινές. Μια μεγάλη βρετανική πολεμική βιομηχανία υποχρεώθηκε να πληρώσει χρηματικό πρόστιμο δισεκατομμυρίων λιρών, όταν διαπιστώθηκε ότι είχε χρηματίσει αξιωματούχους χώρας της Μέσης Ανατολής για να αγοράσουν προϊόντα τους.

Τα Λέοπαρντ και τα Τσάλεντζερ

Όταν επί κυβερνήσεως του Κώστα Σημίτη και με υπουργό Άμυνας τον Άκη Τσοχατζόπουλο, η Ελλάδα εκδήλωσε ενδιαφέρον να αγοράσει σύγχρονα τανκς για τον αμυντικό της εξοπλισμό, ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ επικοινώνησε με τον έλληνα ομόλογό του και του ζήτησε ως προσωπική χάρη να αγοράσει η Ελλάδα τα βρετανικής κατασκευής τανκς Τσάλεντζερ, ένα πολύ καλό προϊόν, σύμφωνα με τους ειδικούς στρατιωτικούς, εκείνης της περιόδου.

Ο Τόνι Μπλερ εξήγησε στον Κώστα Σημίτη ότι το εργοστάσιο κατασκευής των Τσάλεντζερ ήταν στην εκλογική του περιφέρεια στην πόλη Σέτζφιλντ και ήταν επιθυμία του να δώσει δουλειές και να βοηθήσει την οικονομία της περιοχής.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας είχε πολλές συνομιλίες με τον κ. Σημίτη για το θέμα αυτό και σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του Τόνι Μπλερ είχε πάρει έμμεσες διαβεβαιώσεις από την Αθήνα ότι η προσφορά στην Τσάλεντζερ θα είχε πολύ ευνοϊκή αντιμετώπιση.

Παράλληλα, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ο οξυδερκής και έμπειρος διπλωμάτης, Κωνσταντίνος Μπίτσιος, ο οποίος εκείνη την περίοδο εκτελούσε χρέη επιτετραμμένου στην ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο, έστειλε εμπιστευτική αναφορά στον κ. Κώστα Σημίτη και του εξέφραζε την άποψη ότι ήταν η μεγάλη ευκαιρία να εξασφαλίσει από τον Μπλερ, επιλέγοντας τα τανκς Τσάλεντζερ, σημαντικά πολιτικά ανταλλάγματα για την Ελλάδα, το Κυπριακό και για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

Τελικά όμως όταν ήλθε η στιγμή της επιλογής, το ελληνικό Πεντάγωνο αποφάσισε την αγορά των γερμανικών τανκς Λέοπαρντ, απόφαση που όπως φάνηκε έπεσε σαν κεραυνός στον Τόνι Μπλερ και τον έκανε στην κυριολεξία έξαλλο.

Προσπάθησε τότε να επικοινωνήσει αμέσως με τον κ. Σημίτη, σε μία ύστατη ενέργεια για να αλλάξει απόφαση, αλλά όπως μάθαμε από πηγές της Ντάουνιγκ Στρητ, ο τότε έλληνας πρωθυπουργός απέφευγε να απαντήσει στα τηλεφωνήματα του Λονδίνου.

Ο Τόνι Μπλερ διαβίβασε τότε και στην ελληνική πρεσβεία του Λονδίνου ότι ήθελε να επικοινωνήσει επειγόντως με τον κ. Σημίτη, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Μετά από αυτό το επεισόδιο, ο Τόνι Μπλερ ήταν μόνιμα αρνητικός σε όλα τα θέματα που αφορούσαν την Ελλάδα και το Κυπριακό.

Τώρα φυσικά θα έμαθε κι αυτός γιατί τα τανκς Τσάλεντζερ έχασαν από τα γερμανικά Λέοπαρντ, δεν ήταν θέμα ποιότητας του προϊόντος, αλλά η επιλογή έγινε με κριτήριο τη μίζα.