Τελική λύση για το έργο της
εκτροπής του Αχελώου ετοιμάζει το υπουργείο Υποδομών, με στόχο την
ολοκλήρωση του βασικού αρδευτικού έργου, σύμφωνα με τις επιταγές του
Συμβουλίου της Επικρατείας...
Η έβδομη και μάλλον καθοριστική απόφαση του
ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, που δημοσιοποιήθηκε τα προηγούμενα
εικοσιτετράωρα, βάζει οριστικό φρένο στα έργα της εκτροπής,
υπογραμμίζοντας ότι παραβιάζουν την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης.
Επίσημοι κύκλοι του υπουργείου Υποδομών αναφέρουν προς την «Ε» ότι η
απόφαση του ΣτΕ ήταν αναμενόμενη από το υπουργείο, καθώς επίσης ότι
περιμένουν να καθαρογραφεί και να μελετηθεί το περιεχόμενο της απόφασης,
ώστε να προσδιοριστεί με ακρίβεια σε νομικό και τεχνικό επίπεδο η
τελική λύση για τα έργα του Αχελώου.
Σε κάθε περίπτωση, στο υπουργείο Υποδομών εκτιμούν ότι είναι εφικτή, σύμφωνα με τη νέα απαίτηση της διαχειριστικής μελέτης υδάτων, κατ' εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας 2000/60, η ποσότητα του μεταφερόμενου νερού να περιοριστεί στα 250 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ετησίως.
25 χρόνια μελέτες
Η εκτροπή του Αχελώου αποτελεί μόνιμη εξαγγελία των κυβερνήσεων εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα. Τα τελευταία 25 χρόνια γίνονται διαρκώς μελέτες και προωθούνται ενεργειακά και αρδευτικά έργα, συνολικής δαπάνης, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις του υπουργείου Υποδομών, πάνω από ένα δισ. ευρώ.
Τα έργα του Αχελώου προσκρούουν σε αλλεπάλληλες αποφάσεις του ΣτΕ που υπογραμμίζουν ότι παραβιάζονται οι προβλέψεις της εγχώριας και ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Η εκτροπή του Αχελώου ξεκίνησε με αρχικό προγραμματισμό μεταφοράς 1,1 δισ. κυβικών μέτρων νερού ετησίως! Σε συνέχεια ακυρωτικών αποφάσεων για τα έργα, η μεταφερόμενη ποσότητα του νερού περιορίστηκε σε 800, ακολούθως σε 600 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού και τώρα, μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, που όπως φαίνεται καταρρίπτει τον σχεδιασμό της περιόδου 2006-2008, ετοιμάζεται το ηπιότερο σενάριο των 250 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού ετησίως.
Οι πολέμιοι της εκτροπής, όσον αφορά τους αλλεπάλληλους ανασχεδιασμούς του υπουργείου Υποδομών, καταγγέλλουν ότι «πρόκειται για μεθόδευση που εφαρμόζεται απαράλλακτα επί δεκαετίες, με στόχο κάθε φορά τη δημιουργία τετελεσμένων».
Το υπουργείο Υποδομών στηρίζει την εκτίμηση του, ότι θα έχει τη δυνατότητα ολοκλήρωσης του βασικού αρδευτικού έργου της εκτροπής του Αχελώου προς τον θεσσαλικό κάμπο, υποστηρίζοντας ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει και πλέον καλύπτονται οι βασικές ελλείψεις στις οποίες θεμελιώνεται η ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ.
Προστατευόμενες περιοχές
Αναφέρεται λοιπόν αρμοδίως ότι έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι μελέτες διαχείρισης των υδάτων των περιφερειών Θεσσαλίας, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, όπου υπάγεται η Αιτωλοακαρνανία, σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία 2000/60, όπως επίσης μελέτες για την προστασία της ορνιοθοπανίδας και των προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura 2000.
Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι επιδίωξη του υπουργείου Υποδομών είναι να ολοκληρωθούν τα έργα της προσαγωγού σήραγγας του Αχελώου και το φράγμα της Συκιάς, δηλαδή τα δύο βασικά ημιτελή έργα, που υλοποιούν το έργο της εκτροπής.
Με απόφαση του ΣτΕ για λόγους στατικής προστασίας έχουν εγκριθεί έργα συντήρησης στην ημιτελή σήραγγα της εκτροπής, η οποία έχει κατασκευαστεί σε 11 από τα 18 χιλιόμετρα του συνολικού μήκους της. Με βάση την απόφαση του ΣτΕ, το υπουργείο ανέθεσε εργολαβία η οποία αφορά σε έργα υποστήριξης και επισκευών στο ανολοκλήρωτο τμήμα της σήραγγας για να μη γίνονται κατολισθήσεις, όπως επίσης σε αντλήσεις και απαγωγές των σωρευόμενων υδάτων.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ, με την υπ' αριθμ. 26/2014 απόφασή της, βάζοντας φρένο στην εκτροπή του Αχελώου, έκανε δεκτές τις αιτήσεις του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) Ελλάς, της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, της Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και των δήμων Μεσολογγίου, Αιτωλικού και Ινάχου.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg