Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Δηλώσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση μη συνφωνίας


Σε σκλήρυνση της στάσης της προχωρά η Αθήνα μετά την πενταμερή συνεδρίαση στο Βερολίνο, που στόχο είχε τη διαμόρφωση κοινής στάσης έναντι της Ελλάδας στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων...


...και εν μέσω αναφορών για πρόταση συμφωνίας με τη μορφή τελεσιγράφου εκ μέρους των εταίρων.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης τόνισε: «Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα, δεν υποκύπτουμε σε εκβιασμούς», σημειώνοντας ότι «η ελληνική οικονομία και κοινωνία δεν αντέχουν άλλη λιτότητα».

Παράλληλα, ο Γιάννης Δραγασάκης σημείωσε ότι η συμφωνία είναι στόχος και όχι πραγματικότητα και έθεσε ένα περίγραμμα των προϋποθέσεων που θέτει η ελληνική κυβέρνηση για τη συμφωνία, κάνοντας ειδική μνεία στη βιωσιμότητα του χρέους.

Συγκεκριμένα, όπως μετέφερε μέσω twitter, στην ομιλία του στο συνέδριο της ευρωομάδας της Αριστεράς που διεξάγεται στην Αθήνα, ο Γιάννης Δραγασάκης -μεταξύ άλλων- επισήμανε:

«Ως κυβέρνηση ούτε δεχόμαστε τελεσίγραφα ούτε υποκύπτουμε σε εκβιασμούς. Η λαική εντολή ήταν σαφής για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη εντός του ευρώ με εγκατάλειψη της εποχής των μνημονίων. Η τρόικα στην Ελλάδα τελείωσε με την ψήφο του ελληνικού λαού. Η ελληνική οικονομία και κοινωνία δεν αντέχουν άλλη λιτότητα.

»Το Μνημόνιο αποτέλεσε ένα πλέγμα αστοχιών με οδυνηρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.   Εξαρχής αρνηθήκαμε τη συνέχιση του παλιού προγράμματος και πετύχαμε τη διαμόρφωση ενός κοινού χώρου για την επίτευξη νέας συμφωνίας. Η συμφωνία όμως είναι ακόμη ένας στόχος προς επίτευξη και όχι μια συντελεσμένη πραγματικότητα.

»Δεν έχει νόημα σε αυτό το σημείο να εγκλωβιστούμε σε ένα άσκοπο blamegame. Αντίθετα, επικεντρωνόμαστε ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση στην επίτευξη μίας δίκαιης συμφωνίας. Ως κυβέρνηση έχουμε γραπτά διατυπωμένες προτάσεις για όσα ζητήματα έχουν τεθεί στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων.

»Η συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κάτω από το 1% για το 2015 και από το 1,5% για το 2016. Η συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει σαφή οδικό χαρακτήρα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους. Η συμφωνία πρέπει να αποκαθιστά την ομαλότητα ως προς τη ρευστότητα και να είναι μακράς πνοής.

»Το πρόβλημα του χρέους χρειάζεται επίλυση σε πανευρωπαϊκή κλίμακα. Με κοινή πολιτική βούληση, το χρέος μπορεί να αναδιαρθρωθεί δίχως την παραμικρή επιβάρυνση των ευρωπαίων.

»Το παραγωγικό σύστημα πρέπει να μετασχηματιστεί και ένα επενδυτικό «σοκ» να δώσει την απαραίτητη ώθηση στην ελληνική οικονομία.

»Η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η σταδιακή αποκατάσταση του κατώτατου μισθού θα επιφέρουν οικονομικό και κοινωνικό όφελος. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στόχευε πάντα στη σύγκλιση προς τα πάνω, πλέον θα συγκλίνουμε προς τα κάτω. Έπειτα από 5 χρόνια μείωσης εισοδημάτων, στόχος δεν μπορεί να είναι η περαιτέρω μείωση μισθών.

»Οι μεταρρυθμίσεις που επιδιώκουμε και θα εφαρμόσουμε θα αποκαθιστούν τις αδικίες και τις ανισότητες που έχουν ριζώσει. Μελέτες του ΟΟΣΑ καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα είναι στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών με μεγάλες ανισότητες.

»Στόχος μας η ανάπτυξη της οικονομίας και η ανάκτηση της αισιοδοξίας της κοινωνίας. Σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι μόνο η εξυπηρέτηση του συμφέροντος του ελληνικού λαού, αλλά και όλων των λαών της Ευρώπης.

»Ο ΣΥΡΙΖΑ συνιστά ένα νέο πολιτικό παράδειγμα για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Έχουμε την αίσθηση της ευθύνης και του καθήκοντος. Το ρίσκο του εγχειρήματός μας είμαστε έτοιμοι και το αναλαμβάνουμε. Δεν πρόκειται να καταστούμε «μεταλλαγμένη Αριστερά». Δεν κρύβουμε την ταυτότητά μας. Η Ευρώπη έχει ανάγκη από νέα πολιτική δυναμική και αυτή τη φιλοδοξία εξυπηρετούμε σε Ελλάδα και Ευρώπη.

»Η κυβέρνηση δεν πρέπει και δεν μπορεί να ενσωματωθεί στο «παραδοσιακό σύστημα διακυβέρνησης».

Δημήτρης Παπαδημούλης

Στο ίδιο πνεύμα και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος μέσω twitter απέρριψε τα τελεσίγραφα και έκανε λόγο για συλλογική ευθύνη.

Πάνος Σκουρλέτης

Υπέρ των πρόωρων εκλογών, αν η συμφωνία με τους πιστωτές δεν αποτελεί «έντιμο και προωθητικό συμβιβασμό», τάχθηκε ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης. Παράλληλα, επανέλαβε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης πρέπει να είναι η καταβολή μισθών και συντάξεων έναντι της δόσης του ΔΝΤ.

«Όταν εκλέγεσαι δεν παίρνεις λευκή επιταγή... Αν επιτευχθεί συμφωνία που δεν συνιστά έντιμο και προωθητικό συμβιβασμό, θα πρέπει να ερωτηθεί ο λαός πριν την υπογράψουμε» δήλωσε στον ΣΚΑΪ, λίγες ώρες μετά την έκτακτη συνάντηση κορυφής των πιστωτών στο Βερολίνο.

«Πλέον έχουμε περάσει στην χορεία των πολιτικών αποφάσεων, τη λύση θα τη δώσει η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει το μάξιμουμ των υποχωρήσεων δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια υποχωρήσεων πλέον. Οι άλλες πλευρές συμπεριφέρονται σαν κυβερνήτες η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει άλλα περιθώρια από τον ελληνικό λαό να αυτοκαταργηθεί» διεμήνυσε ο υπουργός Εργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις είναι το μίνιμουμ και αυτονόητο και όχι ιδεολογική αγκύλωση. «Εξαντλούμε τα περιθώρια να είναι μέρος της συμφωνίας το νομοσχέδιο, αλλά πρέπει να ψηφιστεί ούτως ή άλλως είναι ή δεν είναι μέρος της συμφωνίας» διευκρίνισε.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά περί κομματικής πειθαρχίας κατά την ψήφιση της συμφωνίας, ο κ. Σκουρλέτης είπε: «Πριν φτάσουμε για κομματικές πειθαρχίες θα πρέπει να δούμε τη συμφωνία, δεν χωρούν ντιρεκτίβες σε αυτό, δεν βοηθάει η χρήση κομματικής πειθαρχίας».

«Δύσκολη συμφωνία θα είναι σε κάθε περίπτωση, αυτό το αποδέχεται και ο ελληνικός λαός... Σημασία έχει η προοπτική της συμφωνίας, αν ανοίγει μια άλλη πορεία για τη χώρα» πρόσθεσε, τονίζοντας: «Θα πρέπει να αποφύγουμε οποιαδήποτε απώλεια από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είναι προϋπόθεση επιτυχούς πορείας».

Τέλος, για την Έλενα Παναρίτη είπε ότι δεν ήταν η καλύτερη επιλογή για εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, καθώς «λόγω της διαδρομής της είχε συνδεθεί με άλλες απόψεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg