Αιτία, σύμφωνα με το πόρισμα της εισαγγελίας επισφαλή δάνεια που χορηγήθηκαν από το τραπεζικό ίδρυμα, προκαλώντας ζημία για το πιστωτικό ίδρυμα που αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ.
«Διενεργήθηκαν χρηματοδοτήσεις κατά παρέκκλιση των εσωτερικών διαδικασιών ή και χωρίς την τήρηση βασικών αρχών τραπεζικής πρακτικής, τόσο ως προς την αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου όσο και ως προς τις εγκριτικές και διαχειριστικές διαδικασίες», αναφέρει χαρακτηριστικά το εισαγγελικό πόρισμα.
Στο στόχαστρο τα επισφαλή δάνεια στο Τ.Τ.
Αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες είναι 31 άτομα για την υπόθεση του ΤΤ, ανάμεσά τους ο πρώην πρόεδρος του τραπεζικού ιδρύματος Άγγελος Φιλιππίδης και ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς που υποστηρίζουν ότι όλα έγιναν νόμιμα.
Ο πρώην πρόεδρος του ΤΤ Άγγελος Φιλιππίδης είναι αντιμέτωπος με τα αδικήματα της κακουργηματικής απιστίας και της απάτης, αφού –σύμφωνα με το πόρισμα της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου- τα δάνεια που δόθηκαν όταν ήταν στο τιμόνι της τράπεζας σε εταιρίες και επιχειρηματίες όχι μόνο δεν είχαν τις απαραίτητες εγγυήσεις, αλλά ζημίωσαν το τραπεζικό ίδρυμα μέχρι του ποσού των 500 εκατ. ευρώ.
«Ο Άγγελος Φιλιππίδης ενήργησε καταχρώμενος την θέση εμπιστοσύνης που κατείχε ως Πρόεδρος του επίμαχου Χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος (ΤΤ) προκειμένου να επαυξήσει την περιουσία τρίτων προσώπων (όπως στις περιπτώσεις των Κυριάκου Γριβέα/Αναστασίας Βάτσικα, του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και του Δημήτρη Κοντομηνά), ήτοι προς την κατεύθυνση της δημιουργίας πλούτου εκ μέρους των τελευταίων βλάπτοντας την περιουσία του Δημοσίου» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Στο στόχαστρο της εισαγγελίας μπαίνει όμως και η εξαγορά από το Τ.Τ του 50% της εταιρίας Bestline, συμφερόντων του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, ο οποίος νοσηλεύεται φρουρούμενος και θα απολογηθεί την ερχόμενη Τρίτη.
Το πόρισμα χαρακτηρίζει παράνομη την εξαγορά της εταιρίας Bestline συμφερόντων του Δημήτρη Κοντομηνά από το ΤΤ αφού όπως αναφέρεται η εταιρία αγοράστηκε σε τιμή διπλάσια της πραγματικής της. Σύμφωνα με την εισαγγελέα ο πρώην πρόεδρος του ΤΤ εξαπάτησε τα μέλη του ΔΣ παρουσιάζοντάς τους ψευδή εικόνα για την πραγματική εικόνα της Best Line την οποία αν γνώριζαν δεν θα ενέκριναν την εξαγορά. «Η τράπεζα, αντί να εξαγοράσει το 100% των μετοχών της Bestline στο ποσό των 19,8 εκατ. ευρώ απέκτησε και συμμετείχε μόνο στο 50% καταβάλλοντας 18,9 εκατ. ευρώ χωρίς μάλιστα να κατοχυρώσει και τη θέση ισχύος των διοικητικών αποφάσεων της εταιρίας» σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς ιδιοκτήτης της εταιρίας Bestline από την δική του πλευρά υποστηρίζει ότι όλα είναι καθαρά και τα δάνεια εξασφαλίστηκαν όχι μόνο από τις εγγυήσεις που έδωσε αλλά και από την περιουσία του. Ο επιχειρηματίας εμπλέκεται στην υπόθεση του ΤΤ και εξαιτίας δανείων που πήρε από την τράπεζα με ιδιαίτερα επωφελείς –κατά τους εισαγγελείς όρους- και με εγγυήσεις που χαρακτηρίζονται ως ανεπαρκείς. Σύμφωνα με την έρευνα μέρος ενός εκ των δανείων που χορηγήθηκαν στον επιχειρηματία χρησιμοποιήθηκε για την αγορά ακινήτου στην Αγγλία.
«Μέσα από μια πολύπλοκη και δαιδαλώδη διαδρομή, ένα μεγάλο μέρος του δανείων των 21 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκε στην Demko από το ΤΤ τον Οκτώβριο του 2008, το οποίο σημειωτέον έχει μεταφερθεί στο υπό ειδική εκκαθάριση ΤΤ, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει εξοφληθεί, ύψους 9,8 εκατ. ευρώ, δεν χρησιμοποιήθηκε για τον σκοπό τον οποίο δόθηκε, αλλά τουναντίον χρησιμοποιήθηκε από τον Δ.Κοντομηνά για την εξόφληση δανείου που είχε χορηγήσεις η τράπεζα Millenium στην εταιρία Honour συμφερόντων του επιχειρηματία για την αγορά ακινήτου στην Αγγλία που αποτελεί οικία της κόρης του».
Παράλληλα, στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης μπαίνει ένα ακόμα δάνειο ύψους 100 εκατ. ευρώ που πήρε η εταιρία Alapis συμφερόντων του ήδη προφυλακισμένου Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Το ποσό του δανείου κατέληξε, σύμφωνα με την εισαγγελέα, σε προσωπικό λογαριασμό του επιχειρηματία και δόθηκε παρά το γεγονός ότι ήταν γνωστός ο υψηλός τραπεζικός δανεισμός της Alapis.
Επίσης, το δάνειο προς τους επιχειρηματίες Γριβέα και Βάτσικα και την εταιρία C&C International θεωρείται ότι ζημίωσε την περιουσία του Τ.Τ, αφού το ποσό των 17 εκατομμυρίων εκταμιεύθηκε αμέσως σε μία νεοσύστατη εταιρία, χωρίς να δοθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις.
Μάλιστα σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, τα χρήματα αντί να χρησιμοποιηθούν ως κεφάλαιο κίνησης, όπως είχε ζητηθεί, αναλήφθηκαν ουσιαστικά από τους Γριβέα και Βάτσικα, ως αντίτιμο πώλησης τριών ζημιογόνων εταιριών τους στην C&C, δηλαδή στην εταιρία που ζήτησε το δάνειο.
Πηγή: real.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg