Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Είμαστε όλοι Γάλλοι (και Ευρωπαίοι)



Είναι η πρώτη μέρα της υπόλοιπης ζωής μας. Από σήμερα τίποτα πια δεν θα είναι το ίδιο. Το λουτρό αίματος στο Παρίσι δεν μπορεί παρά να είναι η 11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης.

Οι πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι δεν είναι μόνο επίθεση κατά της Γαλλίας. Είναι χτύπημα κατά της Ευρώπης, κατά του πολιτισμού, κατά της δημοκρατίας, κατά της ελεύθερης διακίνησης ανθρώπων. Τα σύνορα της Γαλλίας έκλεισαν για πρώτη φορά μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και η χώρα έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Είναι βέβαιο ότι τα χτυπήματα στο Παρίσι θα ενισχύσουν τις ακραίες φωνές στην Ευρώπη που επιδιώκουν κλείσιμο των συνόρων και κατάργηση του Σένγκεν.

Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και οι επιπτώσεις θα γίνουν αισθητές σε όλους, μα περισσότερο στις χώρες που βρίσκονται στα προκεχωρημένα φυλάκια της Ευρώπης και υποδέχονται πρόσφυγες, όπως η Ελλάδα.

Αν η 11η Σεπτέμβρη άλλαξε τον κόσμο προς το χειρότερο και με ακόμη έναν αχρείαστο πόλεμο, η 13η Νοέμβρη της Γαλλίας και της Ευρώπης κινδυνεύει να γίνει η αφορμή για ακόμη έναν ενδοευρωπαϊκό πόλεμο.

Πολύ περισσότερο, αν η 11η Σεπτέμβρη επέβαλε στις ΗΠΑ το υπεσυντηρητικό Patriot Act, στην Ευρώπη είναι βέβαιο ότι από σήμερα θα αλλάξει την ατζέντα από προσφυγικό στο θέμα της ασφάλειας και κυρίως της ασφάλειας των συνόρων. Όμως, κανένας δεν μπορεί να προσποιηθεί πλέον τον αθώο. Σήμερα είμαστε όλοι Γάλλοι. Μα πάνω απ΄όλα είμαστε όλοι Ευρωπαίοι .


Άρθρο της Αριστοτελίας Πελώνη στα "Νέα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg